Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Airpods – attraktiva men begränsade

Apples trådlösa hörlurar är här, och från första sekunden finns det mycket att tycka om med Airpods. Men också begränsningar, irritationsmoment och ett högt pris.

Inledning, batteritid, ljud och form

Trådlösa hörlurar håller snabbt på att bli standard, på gott och ont. Även #Apple har nu bestämt sig för att hörlurar med sladd hör till det förgångna, och för en aggressiv politik för att flytta över sina mobilanvändare till Bluetooth-lurar. Iphone 7 har ingen traditionell hörlursport, och även om en adapter medföljer innebär det att det blivit lite mer omständigt att lyssna med sladdlurar. Å andra sidan vill Apple göra det mer smidigt att lyssna trådlöst, och deras förslag heter #Airpods. De är små, vita och dyra, och lovar att ta bort krånglet. En typisk Apple-produkt.

I grund och botten är Airpods en trådlös variant av Apples standard-hörlurar Earpods. De ser ut precis som de vanliga lurarna fast med sladden avklippt, och istället finns en liten mikrofon i slutet av pinnen. Airpods använder Bluetooth för att kommunicera, men Apple själva använder inte ordet annat än undangömt i de tekniska specifikationerna. Istället ligger fokus på W1-chippet som sitter i lurarna och hanterar all Bluetooth-kommunikation. Enligt Apple ger W1-chippet också både längre batteritid och bättre ljud. Utan att veta mer tekniska detaljer om W1 är det svårt att uttala sig om det, men faktum är iallafall att hörluarna är oerhört smidiga att använda i praktiken.

Med Airpods löser Apple ett av de stora problemen när det gäller Bluetooth-lurar, nämligen det bökiga med att parkoppla och använda lurarna till mer än en enhet. Med Airpods är detta löjligt enkelt och friktionsfritt ur användarsynpunkt, med all komplexitet dold under ytan. Den första parkopplingen kräver inget rotande bland telefonens inställningar – det är bara att öppna Airpods förvaringslåda och de dyker upp direkt. Tryck på anslut så är parkopplingen klar, och inställningarna synkroniseras via Icloud till andra enheter. Så länge lurarna används inom Apples ekosystem sker allting automatiskt, och att flytta ljuduppspelningen från en Iphone till en Mac kräver bara ett enda klick.

Tyvärr kvarstår andra problem som trådlösa lurar har, och därtill tillkommer några problem från den sladdförsedda föregångaren Earpods. Främst gäller detta batteritiden, ljudkvalitén och hur lurarna sitter i öronen.

Batteri

Fördelen med Bluetooth-lurar är att användaren slipper en sladd som tjorvar ihop sig i fickan, fastnar i saker och som allmänt är i vägen. Nackdelen är, förutom krånglet med att parkoppla, att hörlurarna kräver batteri för att fungera.

Större hörlurar kan kosta på sig att ha en anslutning för laddning direkt på lurarna, med USB eller Lightning. Tyvärr är USB Type-C fortfarande inte så vanligt, och många hörlurar använder den utrymmesmässigt effektiva men i alla andra avseenden omständiga porten Micro-USB. Detta gäller även många av Beats-hörlurarna, som Apple vid det här laget borde ha ersatt med Lightning.

Men hörlurar som Airpods, Samsungs Icon X och The Dash är för små för att ha en traditionell laddningsport. Istället laddas de genom en särskilt dockningsstation som också agerar förvaringsetui. Apples förvaringslåda är självklart vit, och ser ut som en liten tvål eller tandtrådsfodral. Asken har en Lightning-anslutning och innehåller också ett eget batteri så att den kan ladda upp lurarna även när den inte själv är ansluten till sladd.

Enligt Apples specifikationern ska hörlurarna klara fem timmars uppspelning. Med fodralets batteri ska den sammanlagda speltiden bli 24 timmar, vilket innebär att fodralet kan ladda upp lurarna ungefär fyra gånger. Femton minuters snabbladdning ska räcka till tre timmars uppspelning. De siffrorna är betydligt bättre än Samsung Gear Icon X, men något under The Dash.

Under mina dagar med Airpods har jag dock i praktiken haft svårt att nå upp till fem timmar på en laddning. Jag skulle säga att den effektiva lyssningstiden snarare legat på drygt fyra timmar. Det ska sägas att Apples tester bara använt ljudspår från Apple Music (kodad i 256kbps AAC) och med volymen på 50 procent. Jag har lyssnat på en del sådan musik, men framförallt på podcasts och Youtube-klipp. Denna typ av ljudkälla är oftast kodad i lägre bithastighet, men spåren är å andra sidan längre totalt sett – vissa poddavsnitt har varit upp till tre timmar. Den totala mängden data att skyffla till lurarna per sekund borde dock generellt vara lägre för en podd än en musikfil. Samtidigt har Apple troligtvis optimerat lurarna för just Apple Music-låtar. Slutligen har jag alltid haft högre volym än 50 procent, och det kommer nog de flesta att ha.

Med tanke på hur små och lätta Airpods är får jag ändå säga att jag är imponerad över batteritiden. Det är dock inte tillräckligt, och i slutändan spelar det inte så stor roll om jag får ut fyra eller fem timmar på en laddning. Bara vetskapen om batteriets begränsning leder till stress, och att jag ständigt måste komma ihåg att ladda lurarna innan jag går hemifrån. Alternativt måste jag komma ihåg att hela tiden ha med mig laddningsfodralet i fickan, eller ha för vana att ha ett par reservlurar med sladd med mig för den händelse att batteriet tar slut när jag är ute och far.

Apple har gjort vad de kan för att underlätta den här stressen. Dels är det väldigt enkelt att kontrollera batteritiden. Både fodralets och hörlurarnas batteriprocent visas smidigt i menyn i Mac OS eller i IOS 10 (precis som andra Bluetooth-tillbehör). Siri kan också svara på hur mycket batteri som är kvar vid en direkt fråga. Dessutom är verkligen lurarna snabba på att ladda upp sig igen - en halvtimme på morgonen räcker för att nå hundra procent. Under en normal dag med kollektivtrafik till och från jobbet och kanske en sväng med ärenden däremellan klarar hörluarna sig dagen igenom, men inte mer än så. Hade Apple kunnat pressa ut några timmar till, eller förstora batteriet en liten aning, hade mycket batteristress undvikits. Det är stor skillnad på batteriet räcker en hel dag med marginal (som Iphone 7 och Apple Watch gör) och att det räcker en hel dag om inget oförutsett inträffar (som Airpods gör). Ett växelfel på pendeltåget eller ett plötsligt affärsmöte i en närliggande stad kan förlänga dagens resor, och det finns inte mycket batterimarginal att ta av. Se alltså till att ha laddningsfodralet med dig.

Ljudkvalitet och formfaktor

Det finns två typer av Iphone-användare; de som använder de vita medföljande Earpods-lurarna och de som skaffar sig något annat att lyssna med. Några använder de bara för att de medföljer, men andra gillar verkligen de vita små lurarna. Några tycker de är bekväma och "de enda lurarna jag kan ha", andra får de inte att sitta kvar i öronen. Somliga tycker de låter bra, andra dåligt.

Vad gäller ljud och formfaktor är Airpods i princip identiska med Earpods. Så gillar du Earpods kommer du troligtvis att gilla Airpods, med vissa undantag. Min sambo fick prova på de trådlösa lurarna en stund, och tyckte inte om dem. Det kändes obehagligt att ha de sittande löst i öronen och då använder hon ändå Apples Earpods till vardags. Skillnaden menade hon är att sladden ger viss tyngd, som ger en känsla av stabilitet. Personligen tycker jag tvärtom att Airpods sitter något bättre i mina öron än sladdförsedda Earpods. Det finns ingen sladd som kan belastas, som lätt drar lurarna ur öronen.

Earpods har jag aldrig lyckats få att sitta fast i öronen någon längre stund, men Airpods sitter ändå hyfsat stabilt i öronen. Jag tror att nyckeln är vikten – här är förmodligen förklaringen till att batteriet inte är större än vad det är. Ett halvt gram till och viktbalansen hade ändrats. Som det är nu sitter lurarna i, men det känns konstigt och löst i början. De ramlar inte ut om jag inte springer eller hoppar, men jag föredrar verkligen hörlurar med mer grepp i öronen. Det är inte så mycket själva formen på lurarna, utan att de är belagda med Apples vanliga glashala vita plast som nästan helt saknar friktion. Det ser fint ut på foto, men jag längtar efter något som fäster bättre mot hud. Varför till exempel inte en variant greppvänlig gagatsvart, Apple?

Så var det ljudet. Som sagt, vissa tycker om Earpods och jag måste erkänna att med tanke på lurarnas storlek så låter de helt okej. Inte jättebra, men bättre än andra hörlurar i prisklassen 299 kronor. När samma lurar plötsligt blir trådlösa och priset går upp till 1 800 kronor, då blir läget annorlunda. För det här är ljud i 300- till 500-kronorsklassen inbakad i trådlös teknik för nästan tvåtusen kronor. Normalt sett blir ljudet bättre ju dyrare lurarna är. I Airpods fall betalar du för smidigheten och tekniken.

Det betyder fortfarande inte att ljudet är dåligt. Det är bara inte särskilt spännande. Basen är tunn, och kan knappast vara något annat med så små högtalarelement. Diskanten är godkänd vid lägre volym, men skär sig lätt så fort jag krämar på lite. Mellanregistret är hörlurarnas starka kort, och det gör att de passar bättre för radio och prat än för studsig musik.

Ljudet påverkas också av hur lurarna sitter i öronen. När jag trycker in dem lite kan ljudbilden blir betydligt bättre då hörselgången ger resonans. Men Airpods lossnar lätt, och en stor del av ljudet läcker ut och försvinner. Det här betyder också att omgivningen lätt och ofta får ta del av den musik som spelas. Det går åt andra hållet också - omgivningens samtal och oväsen letar sig lätt in till mig när jag försöker koppla bort världen för att lyssna på favoritlåtarna. Vissa tycker säkert det här är bra, för du blir mer medveten om exempelvis trafiken och förfrågningar från familjen. Andra använder lurar för att koppla bort sig så mycket som möjligt, och då är Airpods inget bra val.

Under bra omständigheter låter Airpods bättre än sina förutsättningar. Apple har gjort det bästa med så små lurar, och i många situationer är ljudet njutbart om än lite platt. Ljudet blir däremot snabbt sämre så fort vi drar upp volymen, och hörlurarna är väldigt sårbara för störande ljud utifrån. Men har du någonsin provat de Earpods som medföljer din Iphone så vet du redan precis hur de här lurarna låter.

Kommentarer
37 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.