Jultips: Meditativt pusselmys i julmörkret med Monument Valley

För alla som är sugna på att spendera julledighetens lugnare stunder med lite digital mysunderhållning är svenska Monument Valley ett utmärkt val.

Trots att de nordiska länderna är små sett till yta men framför allt befolkningen så lyckas regionen producera ett imponerande antal kvalitativa spel för mobila plattformar. Monument Valley från svenska indieutvecklaren Ustwo är ett exempel på hur briljant enkelhet parat med skandinavisk minimalistisk design kan ge upphov till mobila guldkorn.

Monument Valley är tillika delar en pussellösande massage för dina hjärnceller som det är en meditativ avkoppling i en stressig vardag. Du tar rollen som Ida, vilket vad vi vet inte är relaterat till 99mac-redaktören med samma namn, som ska navigera sig fram på konstruktioner vars arkitektur blir allt mer avancerad ju längre in i spelet du kommer.

Navigationen använder perspektiv som central spelmekanik. När du kommer fram till vägs ände på en stig kan du rotera delar av arkitekturen så att en avlägsen sektion av byggnaden ansluter till punkten där vägen tar slut, och vips kan du ta dig vidare i navigationen av nivån. Till en början är pusslandet väldigt enkelt men längre fram i spelet behöver du tänka ett par steg i förväg för att kunna ta dig igenom nivåerna.

Med en estetiskt urläcker design som ackompanjeras av avkopplande ljudspår sticker Monument Valley verkligen ut från mängden, och den nätta summan som begärs för härligheten är spelet tveklöst värd. Om tanken på julstöket gör dig något stressad rekommenderar vi att du sätter dig ner och spenderar den uppskattningsvis timmen långa upplevelse som Monument Valley erbjuder.

Namn
Monument Valley
Plattform
IOS, Android
Utvecklare
Ustwo
Version
2.4.51
Pris
20 kronor
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare eller Android 2.3.3 eller senare. Kompatibel med Iphone 4S eller nyare, Ipad 2 eller nyare och Ipod Touch femte generationen eller nyare.

Prislappen för Samsungs senaste flagskeppsmodell Galaxy S8 som presenterades i slutet av mars skiljer sig mycket beroende på vilket land du köper mobiltelefonen i.

Kinesiska Huawei gör ett utfall mot marknaden för bärbara datorer med sin Macbook-liknande och tunna Matebook X.

Feral har uppdaterat spelet Sid Meier's Railroads för full kompatibilitet på senaste versionen av Mac OS.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.