Jultips: Meditativt pusselmys i julmörkret med Monument Valley

För alla som är sugna på att spendera julledighetens lugnare stunder med lite digital mysunderhållning är svenska Monument Valley ett utmärkt val.

Trots att de nordiska länderna är små sett till yta men framför allt befolkningen så lyckas regionen producera ett imponerande antal kvalitativa spel för mobila plattformar. Monument Valley från svenska indieutvecklaren Ustwo är ett exempel på hur briljant enkelhet parat med skandinavisk minimalistisk design kan ge upphov till mobila guldkorn.

Monument Valley är tillika delar en pussellösande massage för dina hjärnceller som det är en meditativ avkoppling i en stressig vardag. Du tar rollen som Ida, vilket vad vi vet inte är relaterat till 99mac-redaktören med samma namn, som ska navigera sig fram på konstruktioner vars arkitektur blir allt mer avancerad ju längre in i spelet du kommer.

Navigationen använder perspektiv som central spelmekanik. När du kommer fram till vägs ände på en stig kan du rotera delar av arkitekturen så att en avlägsen sektion av byggnaden ansluter till punkten där vägen tar slut, och vips kan du ta dig vidare i navigationen av nivån. Till en början är pusslandet väldigt enkelt men längre fram i spelet behöver du tänka ett par steg i förväg för att kunna ta dig igenom nivåerna.

Med en estetiskt urläcker design som ackompanjeras av avkopplande ljudspår sticker Monument Valley verkligen ut från mängden, och den nätta summan som begärs för härligheten är spelet tveklöst värd. Om tanken på julstöket gör dig något stressad rekommenderar vi att du sätter dig ner och spenderar den uppskattningsvis timmen långa upplevelse som Monument Valley erbjuder.

Namn
Monument Valley
Plattform
IOS, Android
Utvecklare
Ustwo
Version
2.4.51
Pris
20 kronor
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare eller Android 2.3.3 eller senare. Kompatibel med Iphone 4S eller nyare, Ipad 2 eller nyare och Ipod Touch femte generationen eller nyare.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!

Apple har släppt uppdateringen IOS 10.3 till sitt mobila operativsystem, med nya funktioner och det nya filsystemet APFS.

Tack till Cancerman för detta #nyhetstips!

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.

Företaget TSMC börjar kontraktstillverka Apples nästa mobilprocessor A11 i april, enligt en rapport från Asien.

Google har skaffat en ny sektion med veckans gratisapp i sin appbutik. Först ut är mobilspelet Card Wars.