Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac räddar julen

Jultips: Ge bort en fotobok i jul

Undvik julkaoset i fysiska affärer genom att pyssla ihop din egen fotobok som du kan ge bort i julklapp.

Varenda år efter jul tänker jag ”nästa år ska jag vara ute i god tid, det här får inte hända igen” . Varenda år bannar jag också mig själv för att jag är ute i så dålig tid att jag inte hinner beställa mina klappar på nätet istället för att behöva trängas med hundratals människor som precis som jag helst vill vara någon annanstans. Så det här jultipset är lika mycket ett påminnelse till mig själv som till er. Många gånger uppskattas presenter som är lite mer personliga och en av de mest populära presenterna i den kategorin måste vara egengjord fotobok eller kalender. Därför rekommenderar 99mac idag en rad olika fotobokstjänster.

– Det ska helst gå snabbt och jag orkar inte göra så mycket för att det ska bli fint.

Om du gärna vill att de ska gå undan och att fotoboken ska bli fin utan att du behöver anstränga dig så mycket är Photobox ett bra alternativ. Om man vill garantera att få fotoboken innan jul bör man beställa boken senast 7:e december. Du skapar fotoboken online och det finns en rad olika teman att välja mellan.

Det finns också flera olika format att välja mellan, och de flesta formaten har 26 sidor som grund. Därefter kostar varje ny sida runt 7 till 9 kronor. För att kunna använda programmet online krävs Adobe Flash Player så det kan vara en idé att göra och beställa boken genom att använda webbläsaren Chrome.

– Det här med kvalitet är väldigt viktigt och jag gillar att ha mycket kontroll.

Om du gärna vill ha mycket kontroll när du gör din fotobok och kvaliteten är viktig vill jag rekommendera två olika tjänster för fotoböcker. Dels Crimson och dels Blurb. Om du väljer att göra fotoboken via Crimson måste du ladda ner deras eget program. Det går alltid att göra ett provtryck utan extra kostnad och det finns massor av format att välja mellan. Deras prislista utgår från fotoböcker på 40 sidor. Leveranstiden för böckerna är 5 till 10 arbetsdagar på tryckeriet.

Du kan skapa och beställa fotoböcker på en uppsjö olika sätt om du använder Blurb. Bland annat genom program som Lightoom eller Indesign genom att ladda ner ett plugin. Använder du inget av programmen ovan går det utmärkt att använda Blurbs egna bokverktyg, skapa fotoboken online eller skicka in en PDF. Det finns många olika format att välja mellan och många snygga mallar när du gör din fotobok. När du lägger din beställning tar det runt 5 arbetsdagar innan boken skeppas till dig. De har även ett väldigt smidigt verktyg för när boken borde dyka upp i din brevlåda. Det är på det hela taget en ytterst kompetent tjänst. För priset angivet på sidan får du 20 sidor, varje sida du lägger till kostar mellan 0,2 till 0,45 dollar, motsvarande 2 till 4 kronor.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.