Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac räddar julen

Jultips: Gå den rätta vägen med brädspelet Tsuro

Tsuro är en klassiker bland brädspel, och IOS-versionen lever upp till sin fysiska förlaga. Det är ett perfekt tidsfördriv för familjen i väntan på julklapparna.

Tsuro är ett snabbt och enkelt brädspel lämpligt för två eller flera personer. Varje spelare styr sin pjäs genom att lägga ut brickor med en stig på som pjäserna färdas längs. Spelplanen blir snabbt trång, och om en stig råkar leda ut från brädet försvinner pjäsen och spelaren har förlorat. Vinnaren blir den som längst lyckas hålla sig kvar på spelplanen.

Tsuro har en österländsk flärd, och ett tema med drakar och ett andligt sökande efter upplysning. Det är dock inte fråga om ett uråldrigt kinesiskt spel, utan skapades av amerikanen Tom McMurchie år 1979. Spelet har varit populärt sedan dess, och vunnit flera utmärkelser. Det finns också en tjusig IOS- och Android-version av spelet, som mycket väl fångar orginalets upplägg och avkopplande spelmekanik.

Namn
Tsuro - The Game of the Path
Plattform
IOS och Android
Utvecklare
Thunderbox Entertainment G.P.
Version
1.3
Pris
50 kronor (IOS), 30 kronor (Android)
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare, alt. Android 2.3 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Engelska, franska, italienska, spanska, tyska

IOS-appen Tsuro – The Game of the Path kostar 50 kronor för IOS och för Android kostar den just nu 30 kronor på grund av rea. Spelet går att spela ensam mot en datormotståndare eller mot andra över Facebook eller Game Center. Det går också att spela upp till åtta spelare runt en enda enhet  – vilket fungerar bäst med en stor Ipad Pro. De datorstyrda motståndarna kan också ha tre olika personligheter – fånig, klurig eller trixig.

En typisk spelomgång tar max 20 minuter, så Tsuro är ett utmärkt tidsfördriv att ägna sig åt på julens tågresor, eller i pausen mellan Kalle Anka och julmiddagen. Den som vill kan också spela in sina spelomgångar, för att verkligen skryta med sin seger i efterhand. Tänk på att bevara julstämningen bara!

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.