Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Bragi The Dash

De trådlösa hörlurarna The Dash lovar gott på pappret och första intrycket är till största delen gott. I praktiken dras de tyvärr med allt för stora problem.

När vi testade de trådlösa in ear-hörlurarna Samsung Gear Icon X fick vi som förslag från medlemmar på 99mac:s forum att vi borde testa hörlurarna The Dash från företaget Bragi. Bragi är sannolikt det mest uppmärksammade Kickstarter-projektet för trådlösa hörlurar och företaget lyckades samla in hela 3 miljoner dollar (cirka 28 miljoner kronor) under kampanjen för att göra The Dash till en verklig produkt. Precis som konkurrenten Samsung Gear Icon X är detta ett par nätta hörlurar som parkerar sig i ditt öra och erbjuder trådlös kommunikation med din mobila enhet via Bluetooth. På pappret erbjuder Bragi en betydligt mer komplett produkt för trådlöst lyssnande, men pappret stämmer dessvärre inte alltid överens med verkligheten.

Trådlöst i litet format

Just skillnaden mellan teoretiska möjligheter och verklighetens utförande är ett genomgående problem med The Dash. Hörlurarna ska erbjuda många olika funktioner i ett litet format, och du ska dessutom kunna kontrollera dessa med en rad olika fingergester och huvudrörelser. Du ska kunna lyssna trådlöst och via den interna lagringen.

Du ska kunna kontrollera din puls och även registrera träningsrundor i löpspåret eller på cykelsadeln. Du ska få betydligt bättre batteritid än vad konkurrerande lösningar erbjuder. Det gamla uttrycket "om det låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det" verkar passande här, kanske har Bragi helt enkelt försökt klämma in för mycket i ett allt för litet paket?

Ett trådlöst huvudbry

Helt trådlösa hörlurar behöver dels kommunicera med varandra, och dels med din telefon, något som normalt brukar lösas genom att en hörlur blir "värd" för anslutningen till telefonen. I kommunikationen mellan hörlurarna har Bragi använt en teknik vid namn Near Field Magnetic Induction (NFMI) som används inom hörapparat-branschen. Detta fungerar bra, vilket illustreras av att hörlurarna inte har några problem med att synkronisera information mellan varandra eller uppspelning av musik med ljudkällor som ska spelas upp i respektive hörlur. Det är dock i kommunikationen mot telefonen som problemen uppstår.

Denna anslutning går över Bluetooth och kommunikationen är så instabil att det räcker med att du håller telefonen på en armslängds avstånd för att ljudströmmen ska börja brytas upp. Om du stoppar ner telefonen i fickan blir ljudet snabbt helt olyssningsbart, ett problem som vi återskapat på flera olika telefoner. Då detta inte är ett problem som Samsung Gear Icon X lider av misstänker vi att Bragi helt enkelt försökt klämma in för många funktioner på liten yta i The Dash och därmed inte lämnat tillräckligt mycket utrymme för en gedigen implementation av den trådlösa kommunikationskretsen.

Efter några dagars testande lämnade jag faktiskt The Dash-hörlurarna på kontoret eftersom jag ville lyssna på musik från en strömmande musiktjänst på vägen hem, något som helt enkelt inte är möjligt med The Dash. För det mesta hann jag inte ens komma ner till byggnadens entré innan den trådlösa anslutningen nästintill gett upp helt. Detta blir extra tråkigt med tanke på att flera av de andra funktionerna också fungerar bra, exempelvis pulsmätaren som är snabb och (tror jag) exakt.

Ljudupplevelse under medel

Med tanke på den trådlösa problematiken skulle det inte spela någon som helst roll om The Dash bjöd på världens i särklass bästa ljudupplevelse, men så är sannerligen inte fallet. Hörlurarna ger inte någon imponerande ljudåtergivning i vare sig de högre eller lägre registren, och basgången lämnar inte heller några bestående intryck. Här imponerar exempelvis Samsung Gear Icon X mer. I den tillhörande appen för Android och IOS kan du förvisso höja ljudvolymen över den oinspirerande standardnivån men en högre volym innebär inte förbättrad ljudbild, och det stämmer även här.

Strulet med den trådlösa anslutningen och ljudkvaliteten är extra tråkig då Bragi faktiskt erbjuder ett riktigt genomtänkt och smidigt system för att styra hörlurarna via fingergester och huvudrörelser. Genom att svepa, trycka i olika sekvenser, hålla fingret nedtryckt, skaka på huvudet med mera kan du styra allt från uppspelning av musik till dina träningspass och telefonsamtal.

Du kan ställa in så att hörlurarna ska släppa igenom ljud från omgivningen när du pausar musiken, och vice versa att sluta släppa igenom omgivningsljud när du börjar spela en låt. Smidiga kontrollmetoder spelar dock ingen roll om själva innehållet inte kan ta sig från telefonen till hörlurarna ordentligt. En bristfällig ljudupplevelse är även fallet när det kommer till telefonsamtal som de inbyggda mikrofonerna förvisso stöder, men inte särskilt bra. Mikrofonerna kan dels inte fånga upp min röst särskilt väl, och den skakiga anslutningen till telefonen gör att det redan brusiga talet ofta blir hackigt och fördröjt.

Uppdaterad funktionalitet

Ett litet frö av hopp såddes inom mig när jag såg att en uppdatering av mjukvaran i hörlurarna hade släppts, Bragi OS 2.2. Uppdateringen lägger till stöd för ny funktionalitet men ska även förbättra Bluetooth-anslutningen, vilket fick mig att hoppas på att den trådlösa problematiken åtminstone skulle mildras något. Dessvärre kunde jag inte upptäcka några märkbara förbättringar då ljudet bröts upp i samma sekund som jag stoppade ner telefonen i fickan, även efter systemuppdateringen. Tråkigt, men sant.

De funktioner som uppdateringen lägger till är bland annat stöd för att aktivera en röstassistent, som Apples Siri eller Google Now, genom att knacka med två fingrar på kinden. Själva gesten fungerar bra, men den instabila anslutningen till telefonen gjorde att jag flera gånger stod och talade inför döva digitala öron. Hörlurarnas pulsmätare och hälsomätning har i och med uppdateringen integrerats i Apples Hälsa-app och Aktivitet-appen på Apple Watch, vilket är väldigt smidigt om du förlitar dig på dessa för övervakning av din kroppsliga status. Integration med just Apple Watch är en smidig och logisk funktion i trådlösa hörlurar av detta slag, synd bara att det slösas bort på den annars inte särskilt imponerande upplevelsen.

En lovande besvikelse

Efter att ha testat Samsungs Gear Icon X-hörlurar verkade det på förhand som om The Dash skulle vara lösningen som erbjöd allt Samsung saknade. I praktiken är de tyvärr långt ifrån detta. Bragi lyckas förvisso trumfa Samsung vad det gäller batteritiden, som var det enskilt största problemet med Gear Icon X, men på nästan alla andra punkter fallet The Dash platt.

Kommunikationen mellan hörlurar och telefon fungerar så dåligt att hörlurarna faktiskt blir oanvändbara, och det är ett undantag från regeln om du ska lyckas lyssna på musik längre än några minuter utan att stöta på problem. Med en rejält saftig prislapp som salt i såret går det inte att rekommendera The Dash till någon. Syskonprodukten Bragi Headphones ska vara bättre, och för företagets skull hoppas vi verkligen det.

Plus:
+ Bra avläsning av puls och motion
+ Kontroll med fingergester förklaras tydligt
+ Smidig uppspelning av internt lagrad musik
+ Bra batteritid i litet format

Minus:
- Parning med telefoner är onödigt omständligt
- Extremt instabil trådlös anslutning
- Onödigt bökig uppdateringsprocess
- Hög volym, men annars svagt register
- Väldigt dyra för att vara så bristfälliga

Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.