Macbook Pro med Touch Bar har annorlunda hårdvarudesign inuti

Till det yttre ser det ut som att Touch Bar-remsan är det enda som skiljer de nya Macbook Pro-modellerna åt, men skillnaderna på insidan är ganska stora.

Vid en första anblick ser den billigaste modellen av #Macbook Pro 13-tum ut att vara snudd på identisk med sitt Touch Bar-utrustade syskon, men enligt reparations-sajten Ifixit verkar det som att modellerna mer eller mindre är olika datorer på insidan.

Ifixit har som huvudsaklig sysselsättning att montera ner olika typer av konsumentprodukter och bedöma i vilken grad de går att reparera. Apples nya Macbook Pro-datorer hamnade så klart i deras skottglugg, och enligt gruppen är skillnaderna så stora mellan Macbook Pro 13-tum med och utan Touch Bar-remsa att det nästan kan klassas som två olika datorer.

Kyle Wiens, som nedmonterat datorerna, bedömer att skillnaderna är så stora att det verkar sannolikt att Apple utvecklat dem som två separata interna designer. Exempel på stora skillnader är att Touch Bar-modellen är utrustad med två fläktar istället för en fläkt i standardmodellen. Standardmodellen ska dessutom vara utrustad med bättre högtalare än dess Touch Bar-syskon.

Högtalarna på standardmodellen är dessutom faktiskt monterade under högtalargrillarna på vardera sida av datorn och skickar ut ljudet ur dessa. I Touch Bar-modellem är högtalarna monterade bredvid batterierna i datorns front och ljudet skickas istället ut genom fläktventilerna på datorns sidor.

En annan stor skillnad som påverkar uppgraderingsmöjligheterna är SSD-lagringen som på Touch Bar-modellen är fastlött på moderkortet, vilket gör det omöjligt att uppgradera lagringen efter att datorkonfigurationen är beställd. SSD-lagringen i standardmodellen med fysiska funktionsknappar går däremot att avlägsna, vilket innebär att den kan bytas ut om dina lagringsbehov förändras över tid.

Ytterligare en liten skillnad är att mekaniken bakom pekplattan skiljer sig åt, trots att de ser exakt likadana ut på utsidan. Batterierna i Touch Bar-modellen är även något mindre än i standardmodellen. Skillnaderna mellan de olika modellerna är faktiskt så stora att Ifixit tagit fram två olika manualer för reparation av datorerna.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.