Macbook Pro med Touch Bar har annorlunda hårdvarudesign inuti

Till det yttre ser det ut som att Touch Bar-remsan är det enda som skiljer de nya Macbook Pro-modellerna åt, men skillnaderna på insidan är ganska stora.

Vid en första anblick ser den billigaste modellen av #Macbook Pro 13-tum ut att vara snudd på identisk med sitt Touch Bar-utrustade syskon, men enligt reparations-sajten Ifixit verkar det som att modellerna mer eller mindre är olika datorer på insidan.

Ifixit har som huvudsaklig sysselsättning att montera ner olika typer av konsumentprodukter och bedöma i vilken grad de går att reparera. Apples nya Macbook Pro-datorer hamnade så klart i deras skottglugg, och enligt gruppen är skillnaderna så stora mellan Macbook Pro 13-tum med och utan Touch Bar-remsa att det nästan kan klassas som två olika datorer.

Kyle Wiens, som nedmonterat datorerna, bedömer att skillnaderna är så stora att det verkar sannolikt att Apple utvecklat dem som två separata interna designer. Exempel på stora skillnader är att Touch Bar-modellen är utrustad med två fläktar istället för en fläkt i standardmodellen. Standardmodellen ska dessutom vara utrustad med bättre högtalare än dess Touch Bar-syskon.

Högtalarna på standardmodellen är dessutom faktiskt monterade under högtalargrillarna på vardera sida av datorn och skickar ut ljudet ur dessa. I Touch Bar-modellem är högtalarna monterade bredvid batterierna i datorns front och ljudet skickas istället ut genom fläktventilerna på datorns sidor.

En annan stor skillnad som påverkar uppgraderingsmöjligheterna är SSD-lagringen som på Touch Bar-modellen är fastlött på moderkortet, vilket gör det omöjligt att uppgradera lagringen efter att datorkonfigurationen är beställd. SSD-lagringen i standardmodellen med fysiska funktionsknappar går däremot att avlägsna, vilket innebär att den kan bytas ut om dina lagringsbehov förändras över tid.

Ytterligare en liten skillnad är att mekaniken bakom pekplattan skiljer sig åt, trots att de ser exakt likadana ut på utsidan. Batterierna i Touch Bar-modellen är även något mindre än i standardmodellen. Skillnaderna mellan de olika modellerna är faktiskt så stora att Ifixit tagit fram två olika manualer för reparation av datorerna.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.