Macbook Pro med Touch Bar har annorlunda hårdvarudesign inuti

Till det yttre ser det ut som att Touch Bar-remsan är det enda som skiljer de nya Macbook Pro-modellerna åt, men skillnaderna på insidan är ganska stora.

Vid en första anblick ser den billigaste modellen av #Macbook Pro 13-tum ut att vara snudd på identisk med sitt Touch Bar-utrustade syskon, men enligt reparations-sajten Ifixit verkar det som att modellerna mer eller mindre är olika datorer på insidan.

Ifixit har som huvudsaklig sysselsättning att montera ner olika typer av konsumentprodukter och bedöma i vilken grad de går att reparera. Apples nya Macbook Pro-datorer hamnade så klart i deras skottglugg, och enligt gruppen är skillnaderna så stora mellan Macbook Pro 13-tum med och utan Touch Bar-remsa att det nästan kan klassas som två olika datorer.

Kyle Wiens, som nedmonterat datorerna, bedömer att skillnaderna är så stora att det verkar sannolikt att Apple utvecklat dem som två separata interna designer. Exempel på stora skillnader är att Touch Bar-modellen är utrustad med två fläktar istället för en fläkt i standardmodellen. Standardmodellen ska dessutom vara utrustad med bättre högtalare än dess Touch Bar-syskon.

Högtalarna på standardmodellen är dessutom faktiskt monterade under högtalargrillarna på vardera sida av datorn och skickar ut ljudet ur dessa. I Touch Bar-modellem är högtalarna monterade bredvid batterierna i datorns front och ljudet skickas istället ut genom fläktventilerna på datorns sidor.

En annan stor skillnad som påverkar uppgraderingsmöjligheterna är SSD-lagringen som på Touch Bar-modellen är fastlött på moderkortet, vilket gör det omöjligt att uppgradera lagringen efter att datorkonfigurationen är beställd. SSD-lagringen i standardmodellen med fysiska funktionsknappar går däremot att avlägsna, vilket innebär att den kan bytas ut om dina lagringsbehov förändras över tid.

Ytterligare en liten skillnad är att mekaniken bakom pekplattan skiljer sig åt, trots att de ser exakt likadana ut på utsidan. Batterierna i Touch Bar-modellen är även något mindre än i standardmodellen. Skillnaderna mellan de olika modellerna är faktiskt så stora att Ifixit tagit fram två olika manualer för reparation av datorerna.

VD:n för Airbus Group har meddelat att företaget ska testa prototyper av flygande bilar innan slutet på året.

Andy Rubin grundade Android och arbetade på Google under åtta år, men nu kan Rubin vara på gång med ett nytt företag som ska utmana både Google och Apple med en egen premiumtelefon.

Nu har en svensk återförsäljare gått ut med de svenska priserna på spelkonsolen Nintendo Switch, och den kommer att kosta 3 599 kronor.

För att möta konkurrensen kommer Apple Music att satsa på mer än bara musik, säger Jimmy Iovine. Redan i år ryktas de första orginalprogrammen få premiär.

Vad som verkar vara en promotionvideo av den kommande telefonen Galaxy S8 har lagts ut på internet av Samsung Display.

99mac bjuder in gästkrönikören Karl Emil Nikka för att reda ut begreppen kring meddelandetjänsten Whatsapp. Många tidningar rapporterar om en bakdörr i appen som hotar säkerheten, men stämmer det verkligen?