Google och Facebook stoppar fejknyheter

Framöver kommer det vara svårare att sprida falska nyheter genom marknadsföring på Facebook och Google.

Google och Facebook stramar upp sin policy för att göra det svårare att sprida falska nyheter på #Google och Facebook genom marknadsföring, rapporterar Reuters.

Igår rapporterade Google att deras marknadsföringsfunktion kommer att stängas för webbplatser som publicerar falska nyheter. Detta som ett resultat av den hårda kritik som bland annat Google och #Facebook har fått i samband med det amerikanska presidentvalet. Sajterna har blivit anklagade för att ha påverkat presidentvalet genom hur falska nyheter har kunnat spridas på Facebook och Google. Google säger i ett uttalande till Reuters att:

– När vi nu går vidare kommer vi att begränsa annonser från sidor som på något sätt förvränger information om den som publicerar innehållet eller innehållet i sig.

Google bekräftar att falska nyhetssajter kommer att innefattas av policyn. I dagsläget hindrar företaget redan webbplatser som publicerar våldsbejakande eller pornografiskt innehåll att använda tjänsten Adsense, vilket är Googles system för att marknadsföra innehåll på företagets olika tjänster.

Det är inte bara Google som försöker göra något åt det minskade förtroendet efter presidentvalet. Bara några timmar efter att Google gått ut med att de ska strama åt möjligheterna för att sprida falska nyheter kungör Facebook att de gör samma sak. I ett uttalande säger en representant för Facebook att:

”Vi interagerar inte med annonser i appar eller på webbplatser som innehåller olagligt, vilseledande eller bedrägligt innehåll, detta inkluderar även falska nyheter."

VD:n för Airbus Group har meddelat att företaget ska testa prototyper av flygande bilar innan slutet på året.

Andy Rubin grundade Android och arbetade på Google under åtta år, men nu kan Rubin vara på gång med ett nytt företag som ska utmana både Google och Apple med en egen premiumtelefon.

Nu har en svensk återförsäljare gått ut med de svenska priserna på spelkonsolen Nintendo Switch, och den kommer att kosta 3 599 kronor.

För att möta konkurrensen kommer Apple Music att satsa på mer än bara musik, säger Jimmy Iovine. Redan i år ryktas de första orginalprogrammen få premiär.

Vad som verkar vara en promotionvideo av den kommande telefonen Galaxy S8 har lagts ut på internet av Samsung Display.

99mac bjuder in gästkrönikören Karl Emil Nikka för att reda ut begreppen kring meddelandetjänsten Whatsapp. Många tidningar rapporterar om en bakdörr i appen som hotar säkerheten, men stämmer det verkligen?