Microsoft har jobbat på ett eget Touch Bar-tangentbord

Den mest omtalade funktionen i de nya Macbook Pro-datorerna fanns sedan tidigare som del i en övergiven tangentbordsprototyp från Microsoft.

Apples digitala funktionsrad Touch Bar var onekligen den mest nydanande funktionen i den nya #Macbook Pro-familjen, men konceptet är inte nytt. #Lenovo introducerade en liknande funktion i de bärbara datorerna Thinkpad X1 Carbon där de kallades "adaptiva funktionsknappar".

Lenovos försök blev ingen framgång och övergavs snabbt, men nya uppgifter pekar på att #Microsoft experimenterade med adaptiva funktionsrader på tangentbord för femton år sedan. Det är forskningsgruppen Microsoft Applied Sciences Group som länge har experimenterat med adapativ hårdvara.

Ett av de senaste experimenten är från 2009 där en bildskärm integrerades ovanför tangentbordsraderna. Denna skärm var tryckkänslig och kunde hanteras och navigeras genom att trycka och svepa med fingrarna. Prototypen togs fram som en plattform där studenter skulle kunna experimentera med olika användarscenarion.

Konceptet tog sig dock aldrig steget från forskningsdivisionen till kommersiell produkt, och Microsofts arbete inom tryckkänsliga skärmar skulle till slut leda företaget till produktfamiljen #Surface.