Schiller försvarar Macbook Pro

Enligt produktchefen Phil Schiller har Apple tagit emot fler beställningar av nya Macbook Pro än någon tidigare generation.

Apples produktchef Phil Schiller var den som syntes på scen mest när nya #Macbook Pro presenterades förra veckan. I en intervju med tidningen The Independent kommenterar nu också Schiller de blandade reaktionerna från kunderna, och bemöter en del av kritiken.

Schiller säger att #Apple fortsätter att vara lika passionerade kring Mac som någonsin, och han uppmanar kunder att prova nya Macbook Pro i en Apple-butik. Han säger också att trots kritiken så har Apples nätbutik tagit emot fler beställningar av den nya datorn än av någon tidigare generation Macbook Pro.

Phil Schiller säger också att han blev förvånad över de högljudda kritiska röster som hördes efter Apples event. Schiller säger:

– Ärligt talat var det lite överraskande för mig. Men det kanske det inte skulle ha varit. Jag har aldrig sett en jättebra ny Apple-produkt som inte mötts av en del tidig kritik och diskussion – och det är ok. Vi tog några ordentliga risker, och givetvis innebär varje steg framåt också en del förändringar att hantera. Våra kunder är så engagerade, och det är fantastiskt.

Vi bryr oss om vad de älskar och vad de oroar sig för. Och det är vårt jobb att hjälpa folk genom de här förändringarna. Vi vet att vi har tagit bra beslut kring hur vi har byggt nya Macbook Pro och att resultatet är den bästa bärbara datorn som gjorts även om den kanske inte är rätt för alla från dag ett. Det är lugnt, några människor kände så om den första versionen av Imac, och det gick ganska bra visade det sig.

IOS och Mac OS ska hållas isär

Phil Schiller får också en fråga om trenden att slå samman surfplattor och bärbara datorer till hybridenheter. Trots den nya funktionen Touch Bar säger han att Mac och IOS är och förblir två helt olika produkter. Schiller säger:

– Här är ett exempel på hur de bör hållas isär: Mac har redan från början haft en menyrad låst överst på skärmen. Det är fundamentalt för dess identitet och den upplevelse du får. Men IOS har inte en menyrad. Den kommer aldrig ha det. Bara tanken att peka i en meny i toppen av en Iphone-skärm känns fel.

Om du byggde en Mac med en tryckkänslig skärm skulle du behöva lista ut hur det skulle kunna göras till en bra upplevelse med ditt finger mot skärmen. Lita på mig, vi kikat på det – det är en dålig upplevelse. Det är inte så bra, eller så intuitivt, som det är med en mus eller en styrplatta.

Schiller kommenterar också en del specifika beslut som tagits med nya Macbook Pro. Till exempel svarar han på frågan varför hörlursporten behållits, när SD-kortläsaren försvunnit. Enligt Schiller är SD-kortläsaren en bökig anslutning, eftersom minneskortet sticker ut från datorn när det används. Det pågår också en konkurrens bland kameratillverkare om SD-kort eller Compact Flash-kort ska användas, så redan tidigare kunde Apple inte göra alla användare nöjda. Fler kameror börjar idag använda trådlös teknik för att överföra bilder, och enligt Schiller är det bästa sättet att använda en sådan lösning eller använda en adapter.

"Det här är proffsmaskiner"

Angående om det inte är konstigt att hörlursporten är kvar på Macbook Pro när den tagits bort på Iphone 7 säger Schiller:

– Inte alls. Det här är proffsmaskiner. Om det bara handlade om hörlurar skulle den inte behöva vara där, vi tror att trådlöst är en jättebra lösning för hörlurar. Men många användare har utrustning med studiomonitorer, förstärkare och annan professionell ljudutrustning som inte har några trådlösa alternativ, och behöver en 3,5 millimeterskontakt.

Hela intervjun med Phil Schiller kan läsas hos The Independent.

Kommentarer
5 svar

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.