Rykte: Billigare Macbook-datorer nästa år

Många anser att Apples nya Macbook Pro-maskiner är för dyra, men redan nästa år kan prissänkningar komma enligt känd analytiker.

Förra veckan lanserade #Apple en ny uppsättning Macbook Pro-datorer med högre prestanda, tunnare design, nya funktioner och inte minst högre priser än tidigare. Delvis kan detta förklaras med en för svenskar ogynnsam dollarkurs, men också i hemlandet USA har Apple mött kritik för högre priser.

Någon som ändå uttrycker optimism inför Mac-försäljningen under nästa år är den kände analytikern Ming-Chi Kuo på KGI Securities. I en ny rapport spår nämligen Kuo att en mindre uppdatering av datorerna är att vänta under 2017, med stöd för upp till 32 gigabyte primärminne och Intels kommande processorgeneration Cannonlake. Inte minst räknar Kuo med att både befintliga och nya modeller kommer att få en prissänkning. Detta rapporterar Mac Rumors.

Enligt Kuo har Apple flera gånger tidigare uppvisat en tendens att vid större uppdateringar av datormodeller höja priserna, för att därefter sänka dem något under nästkommande år. Detta mönster skedde vid de första utgåvorna av både Macbook Air och #Macbook Pro. Kuo tror också att den ökade användningen av utrustning som använder USB Type-C kommer att driva försäljningen av nya Mac-datorer, samt att fler program får stöd för Touch Bar.

I väntan på Intel

Ming-Chi Kuo räknar med att Apple kommer att uppdatera Macbook Pro någon gång under andra halvan av 2017. Vilken processorgeneration som används och hur mycket primärminne som stöds kommer dock att bero på om Intel håller tiden med sina nya processorer. Kuo skriver till sina investerare:

– De nya Macbook-datorer som släpps andra halvan av 2017 kan få stöd för 32 gigabyte minne vilket eventuellt kan locka fler kärnanvändare, men detta beror på om Intel skeppar Cannonlake-processorer i tid under 2017 som drar 15-25 procent mindre ström med LPDDR4-minne jämfört det nuvarande LPDDR3. Om Cannonlake inte börjar massproduceras som planerat kommer de nya modellerna under 2017 att använda Coffee Lake, som fortfarande använder LPDDR3-minne och det maximala primärminnet fortsätter då att vara 16 gigabyte.

Ming-Chi Kuo har flera gånger tidigare visat sig ha goda insikter i Apples produktplaner. I det här fallet finns dock starka skäl att ifrågasätta uppgifterna. Ars Technica-skribenten Andrew Cunningham skriver på Twitter att Kuos analys inte stämmer överens med Intels planer för sina processorer.

Enligt Cunningham planerar alltså Intel inte att släppa processorer i Cannonlake-familjen lämpliga för Macbook Pro-datorer, och Coffee Lake-processorer planeras först för 2018. Det tillgängliga alternativet för en 2017 års uppdatering av Macbook Pro är därmed sjunde generationens processor Kaby Lake.

Att mängden primärminne i en Macbook Pro begränsas av själva processorn är inte heller helt riktigt. Även de processorer som idag används i 15 tums Macbook Pro har stöd för upp till 64 gigabyte minne, enligt Intels egna specifikationer. Däremot har varken Skylake eller Kaby Lake stöd för LPDDR4-minne, men det finns även LPDDR3-minnen som har högre kapacitet och skulle kunna erbjuda mer än 16 gigabyte minne totalt.

Oavsett vilken processor och vilken minnestyp och mängd Apples kommande datorer får finns det givetvis inget som hindrar den prissänkning som Kuo förutspår.

Intels processorprocess

Intel har länge tillämpat en så kallad Tick-Tock-strategi för sina processorer, där först en ny tillverkningsteknik för befintlig arkitektur (Tick), för att därefter lansera en helt ny arktektur (Tock). Under våren lade Intel dock officiellt ner den strategin, och införde ett tredje steg där arkitekturen optimerades ytterligare en vända. Denna strategi kallas PAO (Process-Architecture-Optimization) och innebär kortfattat att varje tillverkningsteknik används för åtminstone tre processorgenerationer istället för tidigare två.

Det här gör Intels schema för nya processorfamiljer svårare att förutse, men enligt läckt information som Sweclockers rapporterat ska årets Kaby Lake-processorer följas av Cannonlake i slutet av 2017. Dessa ser dock ut att endast komma i strömsnåla utföranden och är därmed inte lämpliga för bärbara datorer med högre prestanda. Dessa ska istället få Coffee Lake, som troligtvis är en ytterligare förfinad version av den arkitektur som innefattar Skylake och Kaby Lake. Men få detaljer om dessa processorer är kända i dagsläget.

Kommentarer
3 svar

Nu finns Googles Kalender att ladda ner till Ipad. Appen är optimerad för den större arbetsytan men liknar på många sätt Iphone-versionen.

Ny statistik från analysföretaget Verto visar att Apple Music är tjänsten med flest unika lyssnare under februari, medan Youtube Music har högst andel engagerade användare.

Fulkultur är tillbaka, och nu handlar det om hemska monster och farliga bestar. Eller kanske missförstådda och annorlunda individer?

Med basstationen Connect Home vill Samsung ge kontroll över det smarta hemmet, även för den som inte är hemma.

Med tillbehöret Samsung Dex förvandlas mobilen Galaxy S8 till en stationär dator.

Under sitt Unpacked-event presenterar Samsung en ny version av kameran Gear 360, med 4K-upplösning och livesändning.