Kodak gör smart mobiltelefon

Även filmtillverkaren Kodak vill göra mobiltelefoner, och väldesignade Kodak Ektra ska tilltala användare som fotograferar mer än de ringer.

Eastman Kodak Company, eller kort och gott #Kodak, var ett riktigt anrikt företag när det kommer till kamera och fotograferande. Kodak var bland annat världens största tillverkare av film, men har haft svårt att anpassa sig till den digitala eran. För att återhämta sig från en konkurs såldes tillverkningen av film av, och ett stort antal patent licensierades till företag som Apple, Google, Facebook och Amazon.

Nu vill Kodak tillbaka till rampljuset, och strategin är att satsa på en egen seria smarta mobiltelefoner med fokus på fotograferande. Nu har företaget presenterat sin första produkt i form av Kodak Ektra. Mobilen använder Android Marshmallow som operativsystem, och utmärker sig bland annat genom en design som anspelar på den klassiska kameran #Ektra som lanserades 1941.

På telefonens baksida finns en stor kameralins med 21 megapixel och en bländare på f/2.0. Det finns även en mindre kamera på framsidan med 13 megapixel och en bländare på f/2.2. Förinstallerad finns också Kodaks specialgjorda kamerapp vars reglage ska ge haptisk återkoppling till användaren – allt för en mer analog och fysisk känsla. Kameran och appen har stöd för HDR-fotografering och olika bildlägen så som landskap, porträtt, makro, sport- och nattläge. Kameran kan även ta panoramabilder och har en särskild bokeh-funktion. Ett auto-läge kan användas för den som inte vill ställa in något själv, men mer avancerade fotografer lär vilja ställa in ISO, fokuspunkt, vitbalans och slutartid själva.

Kodak Ektra innehåller också en videoapp som kallas Super 8, och lägger olika filter på bilderna. Effekterna baseras på Kodaks välkända filmtyp med samma namn. Det går givetvis att filma i 4K-upplösning Redigeringsprogrammet Snapseed följer också med förinstallerad i telefonen.

Kodaks nya telefon drivs av en Helio X20 Decacore-processor på 2,3 gigahertz och den har också 3 gigabyte primärminne. Lagringsutrymmet är 32 gigabyte men det kan utökas med hjälp av ett Micro SD minneskort. Telefonens batteri är på 3 000 mAh och laddas med en USB Type-C-kontakt. Kodak har dock inte gått ut med hur lång batteritiden beräknas vara.

Kodak Ektra ska börja säljas i Europa senare detta år, så förmodligen dyker den upp inför julhandeln. Det rekommenderade priset är 449 euro vilket bör motsvara cirka 5 300 kronor med moms.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.