Kodak gör smart mobiltelefon

Även filmtillverkaren Kodak vill göra mobiltelefoner, och väldesignade Kodak Ektra ska tilltala användare som fotograferar mer än de ringer.

Eastman Kodak Company, eller kort och gott #Kodak, var ett riktigt anrikt företag när det kommer till kamera och fotograferande. Kodak var bland annat världens största tillverkare av film, men har haft svårt att anpassa sig till den digitala eran. För att återhämta sig från en konkurs såldes tillverkningen av film av, och ett stort antal patent licensierades till företag som Apple, Google, Facebook och Amazon.

Nu vill Kodak tillbaka till rampljuset, och strategin är att satsa på en egen seria smarta mobiltelefoner med fokus på fotograferande. Nu har företaget presenterat sin första produkt i form av Kodak Ektra. Mobilen använder Android Marshmallow som operativsystem, och utmärker sig bland annat genom en design som anspelar på den klassiska kameran #Ektra som lanserades 1941.

På telefonens baksida finns en stor kameralins med 21 megapixel och en bländare på f/2.0. Det finns även en mindre kamera på framsidan med 13 megapixel och en bländare på f/2.2. Förinstallerad finns också Kodaks specialgjorda kamerapp vars reglage ska ge haptisk återkoppling till användaren – allt för en mer analog och fysisk känsla. Kameran och appen har stöd för HDR-fotografering och olika bildlägen så som landskap, porträtt, makro, sport- och nattläge. Kameran kan även ta panoramabilder och har en särskild bokeh-funktion. Ett auto-läge kan användas för den som inte vill ställa in något själv, men mer avancerade fotografer lär vilja ställa in ISO, fokuspunkt, vitbalans och slutartid själva.

Kodak Ektra innehåller också en videoapp som kallas Super 8, och lägger olika filter på bilderna. Effekterna baseras på Kodaks välkända filmtyp med samma namn. Det går givetvis att filma i 4K-upplösning Redigeringsprogrammet Snapseed följer också med förinstallerad i telefonen.

Kodaks nya telefon drivs av en Helio X20 Decacore-processor på 2,3 gigahertz och den har också 3 gigabyte primärminne. Lagringsutrymmet är 32 gigabyte men det kan utökas med hjälp av ett Micro SD minneskort. Telefonens batteri är på 3 000 mAh och laddas med en USB Type-C-kontakt. Kodak har dock inte gått ut med hur lång batteritiden beräknas vara.

Kodak Ektra ska börja säljas i Europa senare detta år, så förmodligen dyker den upp inför julhandeln. Det rekommenderade priset är 449 euro vilket bör motsvara cirka 5 300 kronor med moms.

För att vara en mobilmässa har det inte funnits ett överflöd av telefoner att välja mellan, men Andreas har hittat en klar favorit.

Efter att ha missat företagets pressevent har vi istället tagit chansen att klämma på deras nya produkter i Huaweis område på mässan.

En bild på vad som uppges vara Samsungs nya telefon Galaxy S8 har publicerats på Twitter, och tycks bekräfta många av förhandsryktena kring mobilen.

Under årets MWC-mässa visar Lenovo uppdaterade produkter i företagets utbud av bärbara datorer och surfplattor.

Apple kryddar sin musiktjänst med Yotube-fenomen och reality-serier för att utmana Spotify i kampen om kundernas hundralapp, och allt handlar om att locka en av de mest inflytelserika köpgrupperna.

Nästa Iphone kan byta Lightning-anslutningen till förmån för USB Type-C enligt en ny rapport.