Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fredagsvideo

Se Schiller och Forstall visa Iphone 4S

I veckans fredagsvideo firar vi en femåring, nämligen Iphone 4S, och som en extra bonus bjuder vi på en annan teknisk prestation.

Den 14 oktober 2011, alltså för exakt fem år sedan, var det säljstart för Apples smarta mobiltelefon Iphone 4S. Veckans #fredagsvideo blir därför en promenad nedför minnenas allé, nämligen Apples media-presentation där telefonen först visades (detta skedde 4 oktober på Apples eget campus).

Tiden går snabbt, och den tekniska utvecklingen likaså. Under presentationen uppmärksammar Apples produktchef Phil Schiller oss på bland annat stora förbättringar i kameran (8 megapixel) och prestandan i den nya A5-processorn. Idag ligger trotjänaren Iphone 4S knappast i den teknologiska framkanten.

Kul är också att se Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall demonstrera Siri i operativsystemet IOS 5. Gränssnittet i den femte versionen är fylld till bredden av så kallad skeumorfism, det vill säga en designteknik som bygger på att efterlikna verkliga objekt. IOS 5 var fullt av rivna papperskanter, krittavlor, läderinbundna böcker och gula anteckningsblad. Vad tycker ni, fult eller snyggt?

Trevlig helg!

Bonusvideo: Chuck Yeager spränger ljudvallen

14 oktober är också ett viktigt datum i historien på flera sätt. 1066 inträffade det berömda slaget vid Hastings, 1926 publicerades den första boken om Nalle Puh, och 1947 blev Chuck Yeager den första människan någonsin att flyga snabbare än ljudet under kontrollerade former. Tidigare hade enstaka flygplan sprängt ljudvallen under störtdykningar.

En intressant genomgång av Yeagers berömda flygning med raketplanet Bell X-1 finns i den här videon (49 minuter lång) från dokumentärserien Frontiers of Flight. Själva planet finns idag att beskåda på museet Smithsonian i Washington DC.

Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.