Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mac-försäljningen sjunker kraftigt

Försäljningen av Mac minskar, och Apples marknadsandel rasar med över tretton procent jämfört med föregående år. Åldrande modeller kan vara en förklaring.

Försäljningen av pc-datorer generellt har minskat stadigt de senaste åren, men #Apple har länge gått emot trenden med sina Mac-datorer. Nu har dock även Mac-försäljningen minskat rejält, visar siffror från Gartner som rapporteras av Business Wire.

Under det tredje kvartalet 2016 sålde Apple nästan 5 miljoner Mac-datorer vilket är en minskning från 5,7 miljoner under samma period föregående år. Det innebär en minskning med 13,4 procent.

Den minskade försäljningen innebär också att Apple tappar marknadsandelar gentemot andra pc-tillverkare. I en sammanställning för kvartalet hamnar Apple på femte plats med 7,2 procent av marknaden. Det kan jämföras med 7,8 procent under tredje kvartalet 2015. På första plats hamnar Lenovo, som står för 20,9 procents andel Q3 2016. Även Lenovo minskar något jämfört med föregående år, men sålde 14,4 miljoner datorer under kvartalet.

På andra, tredje och fjärde plats hamnar HP, Dell och Asus som alla ökat sin marknadsandel med drygt två procent under året. Efter Apple hamnar Acer som sålde 4,6 miljoner datorer. Sammanfattningsvis sålde de tre största tillverkarna över tio miljoner enheter, och de tre nästkommande runt fem miljoner enheter. Övriga tillverkare tillsammans sålde runt 15 miljoner.

Gartner: topp 5 tillverkare första kvartalet 2016

Tillverkare

Marknadsandel

Sålda enheter (miljoner)

Förändring år-till-år

Lenovo

20,9%

14,4

-2,4%

HP

20,4%

14

+2,3%

Dell

14,7%

10,1

+2,6%

Asus

7,8%

5,3

+2,4%

Apple

7,2%

4,9

-13,4%

Övriga

22,3%

15,3

-16,2%

En av förklaringarna till att Apples försäljning minskat stadigt är förmodligen att de flesta modeller som erbjuds är gamla. Förutom Macbook som uppdaterades i mars har inga av Apples Mac-datorer fått någon uppdatering 2016. Trots ett flertal rykten om nya bärbara Macbook Pro-modeller har Apple ännu inte tillkännagjort något i det avseendet. Ingen information finns heller om när stationära datorer som Imac, Mac Mini och Mac Pro kan komma att uppdateras.

Kommentarer
22 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.