Test

Ladda mobilen och klockan med Kanex

Kanex tillverkar snygga tillbehör för Apples produkter, och 99mac har känt på Go Power Watch, ett portabelt batteri specialgjord för Apple Watch.

Amerikanska Kanex har etablerat sig som en tillverkare av tillbehör speciellt uformade för Apples produkter, och i sortimentet märks både tangentbord, Thunderbolt-adapters, HDMI-kablar och laddare av olika slag. Det är en av de sistnämnda som hittat till 99:s testlabb, nämligen Go Power Watch som vi uppmärksammade redan i januari under CES-mässan.

Go Power Watch är en laddningsbank med USB-anslutning och kan därmed ladda upp det mesta. Det unika är dock en magnetisk piedestal på ovansidan som erbjuder samma konduktiva laddning som de officiella laddarna till den smarta klockan Apple Watch.

Laddaren är Apple-certifierad, och har därmed potential att vara resenärens bästa vän, som vill kunna ladda både sin mobil och klocka utan att behöva komma ihåg att packa ned en särskild Apple Watch-laddare. Enligt Kanex ska Go Power Watch klara att ladda upp Apple Watch fullt upp till sex gånger innan den själv måste laddas.

Stilmässigt kör Kanex vidare på sin design med ganska diskreta produkter där plast och rundade hörn hör till vanligheterna. Go Power Watch har dock några detaljer som sticker ut, bland annat den tidigare nämnda magneten för Apple Watch på ovansidan, i vit plast. Fronten på framsidan huserar enhetens enda knapp, som också jobbar extra som indikator för hur mycket ström som finns kvar. Detta visas i form av en blå cirkel uppdelad i fyra steg. På det hela taget en oförarglig design som inte tar fokus från det som laddas.

Mest för Apple-användaren

Noteras bör att Go Power Watch är specialutformad för Apple Watch, och inte är kompatibel med någon annan smartklocka. USB-porten på baksidan kan däremot ge ström till vilken utrustning som helst, även om Iphone-enheter troligtvis är det vanligaste i kombination med klockan.

Det inbyggda uppladdningsbara batteriet är på 4 000 mAh, vilket inte är det kraftigaste på marknaden men ganska lagom för att ladda upp både en Apple Watch och en Iphone. Under flera dagar på en resa testade jag förmågan hos Go Power Watch, och kan konstatera att den håller vad den lovar gällande laddning av Apple Watch. Sex uppladdningar av min 38 millimeters-klocka stämde ganska precis innan batteripacket tömdes. Den nya Apple Watch Series 2 (42 millimeter) klarar dock drygt fem uppladdningar, vilket är begripligt med tanke på att den har ett något större batteri.

En Iphone drar naturligtvis ur strömmen snabbare än så, och här klarade Go Power Watch cirka en och en halv laddning av min Iphone 6S. Med mindre än tio procent batteri kvar i telefonen tog det närmare två timmar för telefonen att laddas fullt, och det använde upp lite mer än hälften av kapaciteten hos Go Power Watch. Hur många laddningar enheten klarar beror naturligtvis också på vilken enhet det är som laddas. Större Iphone-modeller som 7 Plus har större batterier, vilket också knycker mer vid laddning.

Inte kraftigast, inte billigast

Jämfört med andra batteripack finns det ett stort urval som både har större batterier än Kanex Go Power Watch, och sådana som har ett klenare batteri (men ett lägre pris). Kanex produkt får anses ha adekvat kapacitet, men framförallt vara en smidig lösning för den som har både klocka och telefon att ladda. När jag testade den som mest var under IFA-mässan förra månaden, och under en sådan situation var den mer eller mindre perfekt. Den klarade av att ladda min Iphone under långa dagar, och kunde själva laddas upp på hotellrummet under natten samtidigt som den laddade min Apple Watch. När Go Power Watch är ansluten till nätuttag prioriteras anslutna enheter innan det inbyggda batteriet laddas upp.

Kanex Go Power Watch fungerar därför som bäst i urbana miljöer där det inte går mer än ungefär en dag innan användaren når en väggkontakt. För den längre fjällvandringen eller djungelexpeditionen rekommenderas dock batteripack med högre kapacitet. Prismässigt ligger produkten på runt tusenlappen, och den som framförallt är ute efter hög batterikapacitet kan hitta betydligt billigare produkter.

Den som däremot letar efter ett snyggt och smidigt batteripack som kan ladda både Apple Watch och Iphone kan däremot rekomenderas ett köp. Kapaciteten är godkänd, och till skillnad från många billigare produkter med sämre batteri verkar Kanex Go Power Watch faktiskt behålla sin laddning under många dagar när den inte används. Det är ett plus.

Fördelar
+ Smidig storlek, lätt
+ Inbyggd Apple Watch-laddare
+ Lagom snygg

Nackdelar
- Något klen kapacitet på 4 000 mAh
- Lite för högt pris

Fakta: Kanex Go Power Watch

Vad är det?
Ett batteripack med både USB-port och konduktiv laddare för Apple Watch.
Funktioner
Laddar anslutna enheter. Laddar en Apple Watch upp till sex gånger.
Batterikapacitet
4 000 mAh.
Pris
999 kronor.
Skriven av Jakob Nilsson

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.