Nyheterna i Android 7.1

Google fokuserade inte på nyheterna i Android 7.1 under företagets oktober-event, men faktum är att den nya versionen för med sig några intressanta nyheter.

Under Googles stora event den 4 oktober stod Pixel-telefonerna och artificiell intelligens som nav i vardagen i fokus. På de båda Pixel-telefonerna demonstrerades olika nyheter i mjukvaran, och mjukvaran i fråga är Android 7.1.

Google fokuserade dock aldrig på operativsystemet i sig, trots att det medför ett antal nyheter. Vissa av dessa nyheter är exklusiva för Pixel-telefonerna, och vissa kommer ägare av Nexus-telefoner kunna njuta av när Android 7.1 blir allmänt tillgängligt.

Nyheterna som är exklusiva för Pixel-telefonerna inkluderar bland annat den tidigare nämnda AI-assistenten. Denna kan du ta del av som betaversion i form av chatprogrammet Google Allo, men systemintegrationen är exklusiv för Pixel-telefonerna.

Pixel-exklusiva nyheter

Pixel Launcher — den nya applikationsmenyn som visas när du sveper upp från hemknappen. Här finns bland annat en ny sökruta och datum och väder kan visas här.
Google Assistant - full systemintegration sker endast, åtminstone inledningsvis, på Pixel-telefonerna.
Obegränsad molnlagring av bilder och video i full upplösning, inklusive 4K, på Google Photos-tjänsten.
Smart Storage — när din lagring är full raderas dina äldre säkerhetskopieringar automatiskt.
Integrerad kundtjänst i inställningsmenyn. På Pixel-telefonernas inställningsmeny kan du svepa över till en support-flik där skärmen kan delas med kundtjänst.
Mjukvara för snabb och enkel överföring av din Iphone-information till Pixel-telefoner (kräver också adaptern som följer med just Pixel-telefonerna).

Pixel-specifika kamerafunktioner:
Electronisk bildstabilisering för video
Förinställningar för vitbalans.
Kompensering för exponering.
Låsning av AE/AF.
Rutnätslägen för viewfinder.
Hårdvaruaccelererad bildfångst (med Qualcomm Hexagon-hjälpprocessorn).
HDR+.
Smartburst.
Sensor Hub-processor integrerad med sensorer(accellerometer, gyroskop, magnetism) + anslutningar (Wi-Fi, mobiltelefoni, GPS).
Kosmetiska förändringar:
Solida ikoner i navigationsfältet och animationer för Assistant-hemknappen.
Nytt blått färgschema för systemet.
Nya bakgrundsbilder.
Nytt utseende för installationsprocessen.
Dynamisk ikon för kalender-appen.

Visa mer

Den nya applikationsmenyn är för tillfället också exklusiv för Pixel-telefonerna och utöver några visuella finslipningar finns där bland annat en ny sökruta för appar. Den obegränsade lagringen av bilder och video i Google Photos-tjänsten är också exklusiv för de nya telefonerna. Den nya fliken i inställningsmenyn som låter dig dela telefonens skärm med kundtjänst kommer också vara begränsad till Pixel-telefonerna.

Android 7.1 - generella nyheter

Night Light - ett läge som gör skärmens färgtemperatur mer blå i stil med Night Shift-läget på IOS eller f.lux.
Generella förbättringar i responsen mellan fingertryck och reaktioner i mjukvaran )Touch/display).
Moves - En funktion som låter dig använda gester på fingeravtrycksläsaren. Denna funktion får du själv aktivera, så kallad opt-in.
Sömlösa systemuppdateringar i bakgrunden.
Daydream VR-läget.

Utvecklar-funktioner:
App-genvägar - Utvecklargränssnitt som ger utvecklare möjligheter att lägga till genvägar på app-ikoner i stil med Apples 3D Touch.
Stöd för runda ikoner hos tredjepartsutvecklare.
Stöd för att lägga in bilder från tangentbordet.
Stöd för att svepa med fingret på fingeravtryckssensorn för att dra ner och upp notifikationsmenyn.
Manuell lagringshantering av appar.
Förbättrad hantering av mjukvarutrådar i VR.
Stöd för Multi-endpoint i samtal.
Diverse MNO-förbättringar.
Förbättrat stöd för säkerhetsrelaterade inställningar för PCDMA.
Konfigurationsmöjligheter för operatörers videotelefoni.

Visa mer

Sett till funktioner som ingår i alla Android 7.1-installationer finner vi bland annat Night Light, en funktion som växlar skärmens färgbalans till en mer blåaktig ton som är vänligare mot ögat, i samma anda som Apples Night Shift-funktion. Tredjepartsutvecklare ska även kunna lägga till app-genvägar för apparnas ikoner, i stil med IOS-funktionen 3D Touch, men till skillnad från Apples lösning ska detta inte kräva stöd för detta i hårdvaran.

Utöver en generellt förbättrad respons mellan systemet och användarens fingertryck på skärmen introduceras även stöd för gester över enheter som är utrustade med fingeravtryckssensorer. Android 7.1 introducerar också stöd för VR-plattformen Daydream VR.

Android 7.1 ska släppas som en utvecklarförtitt mot slutet av året, men exakt när systemet släpps och vilka Nexus-enheter som stöds är ännu oklart. Googles Pixel-telefoner släpps med systemet förinstallerat i oktober, men i dagsläget finns inga planer för en svensk lansering.

Kommentarer
8 svar

Under ett live-event i New York presenterar nu Samsung den nya flaggskeppstelefonen Galaxy Note 8.

Samsungs smarta röstassistent Bixby har tidigare endast funnits i USA och Sydkorea, men nu rullas den ut till 200 länder inklusive Sverige.

Säkerhetskopieringstjänsten Crashplan för hemanvändare tas bort. Code42 lämnar konsumentmarknaden och satsar istället på företagsanvändare.

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.