Anslut 50 Ultimate Ears-högtalare samtidigt

Ultimate Ears uppdaterar sin mjukvara med den nya funktionen Party Up, som låter över 50 högtalare kopplas samman samtidigt.

99mac har tidigare skrivit om Logitech och deras märke Ultimate Ears, slitstarka och portabla högtalare i glada färger. I sortimentet finns minstingen UE Roll, den cylinderformade UE Boom 2 som vi testade i december förra året och den lite större UE Megaboom.

Ultimate Ears högtalare uppmuntrar till gemensam musiklyssning var den än må förekomma, och detta understryks återigen med den senaste uppdateringen av UE:s mjukvara. Genom en ny funktion som kallas Party Up kan mer än 50 stycken UE-högtalare kopplas samman för att spela samma musik. Allt styrs från appen, och en av högtalarna agerar huvudstation varifrån de övriga seriekopplas trådlöst via Bluetooth.

Att lägga till nya högtalare i kedjan görs via appen genom att dra och släppa. Högtalare inom räckhåll visas korrekt i appen med rätt färg och mönstring. Funktionen fungerar med UE Boom, UE Boom 2 och UE Megaboom, men däremot inte med den mindre UE Roll. Det som krävs är en uppdatering av högtalarnas fasta programvara, vilket görs trådlöst.

Tanken är kanske inte att en person ska äga 50 stycken eller fler av UE:s högtalare, utan snarare att kompisgäng och grupper ska kunna sammanstråla och ta med sina egna högtalare till festen eller grillkvällen. Högtalarna kan placeras ut lite varstans inom huvudhögtalarens räckvidd för att få en levande ljudbild på platsen. UE-chefen Charlotte Johs säger i ett pressmeddelande:

– Musik förenar människor på ett fantastiskt sätt. Nu kan man för första gången ansluta en mängd högtalare utan begränsningar. Vare sig man är på en båt, i skärgården, på en klippa eller andra platser som saknar eluttag skapar Party Up den ultimata musikupplevelsen. Det är bara att ladda ned appen, koppla upp sig och festen kan börja.

Med uppdateringen får också UE Boom 2 och UE Megaboom stöd för röststyrning med hjälp av Siri på IOS och Google Now på Android. Det är bara att hålla nere knappen på högtalaren och prata för att slå på nästa låt eller spellista. Slutligen finns en ny funktion som kallas Block Party, där dina vänner kan hjälpa till att spela musik genom att parkoppla med högtalaren och bli gäst-DJ.

99mac testar

Med en samling av 15 antal UE Boom 2 och UE Megaboom som vi fått låna var 99mac givetvis tvungen att prova det nya partyläget och de andra funktionerna. Vi började med att parkoppla min Iphone 7 med en av högtalarna, och sedan startade vi appen. Först slog vi på de andra högtalarna en och en och lade till i partyläget, men snart aktiverade vi allihop och drog med dem i partyt.

Varje högtalare behöver några sekunder på sig för att komma igång och börja spela musik, men efter en stund strömmade det njutbara rytmer från vårt lilla kontorsparty. Volymknappen på huvudhögtalaren (eller telefonen som strömmar) reglerar ljudet på alla högtalare, men att sänka på någon av de andra ändrar bara volymen på den. Det finns också en knapp i appen för att synkronisera volymen, vilket återställer alla högtalare till huvudenhetens ljudnivå.

Block Party

Så långt fungerade allt bra. Bekymren kom när vi också ville leka med den nya funktionen Block Party. Amanda ville givetvis vara med och spela musik från alla femton högtalarna, men Block Party är i dagsläget inte kompatibelt med Party Up-läget. Det betyder att vi var tvungna att stänga av multihögtalar-festen för att få in Amandas Spotify-låtar tillsammans med mina egna Apple Music-låtar. Att de två funktionerna inte kan samköra visas också genom att Amanda måste parkoppla med huvudhögtalaren (samma som min telefon), något som inte är det enklaste när det står 15 högtalare i närheten av vilka de flesta heter UE Boom 2.

Nåväl, när Block Party-läget väl är igång innebär det i korthet att vi båda två kan kriga med varandra om att spela musik från högtalaren. När Amanda slog på sina episka powerballader pausades genast min mix av åttiotals-synt, och vice versa. Sådär höll det på en stund.

En bättre lösning för den som vill spela gemensam musik genom flera högtalare är att köra Party Up-läget, men spela musiken från Spotify som har bra stöd för gemensamma spellistor där alla kan lägga till låtar.

Siri

Avslutningsvis testade vi den nya röststyrningen med hjälp av Siri. Det fungerade så bra som Siri gör direkt på telefonen, vilket betyder inte helt hundra men ändå okej för att byta låt, pausa eller spela upp någon särskild spellista. Däremot blir det en obekväm fördröjning för den som pratar direkt in i UE-högtalaren vilket gör att röststyrningen känns slö och klumpig om telefonen ändå ligger i fickan.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.