test

Fitbit Charge 2 – En kompetent kompis som minns när jag glömmer

99mac testar Fitbits uppföljare till Charge HR; Fitbit Charge 2 som har större skärm, bättre och mer exakt sensor samt lär dig att slappna av.

Inledning

Sedan i september finns uppföljaren till Fitbit Charge HR, nämligen Fitbit Charge 2. Bland annat så har den större skärm, ny funktion för djupandning, intervallpass-läge, nya hälso- och träningsverktyg, mer avancerade sensorer samt funktionen Connected GPS för att se exakt tempo och distans på löprundan. Tidigare i somras testade 99mac Fitbits smarta klocka Fitbit Blaze, och nu har deras nya aktivitetsarmband #Fitbit Charge 2 packats upp och åkt in i 99mac testlabb.

Utseende

Fitbit Charge 2 är ett slimmat armband med en något större skärm än sin föregångare. Armbandet är runt 2,5 centimeter brett och skärmen ligger nära handleden. På undersidan finns det en sensor som läser av din puls dygnet runt.

Knäppanordningen är traditionell och armbandet kommer i fyra stycken standardfärger: svart, marinblå, plommonlila samt turkos. Utöver det finns det två specialutgåvor i svart med svarta metalldetaljer och en gredelin med metalldetaljer i rosa guld. Det finns också exklusiva läderarmband i färgerna brun, rosa och svart att köpa till. Testexemplaret 99mac fått in är svart med silvriga metalldetaljer.

Armbandet kommer i två storlekar och mönstret på det har ett upphöjt diskret hundtandsliknande mönster. #Fitbit Charge 2 har en tryckkänslig OLED-bildskärm med begränsade kontrollfunktioner. Exempelvis saknas svepfunktioner och det mesta styr du genom en liten knapp på armbandets sida som används för att aktivera olika funktioner.

Tålighet

Jag har under min tid med armbandet haft den på mig i princip dygnet runt och jag har sovit med den och kan ha råkat duscha med den även fast den egentligen inte är gjord för det. Det gick överraskande bra men jag rekommenderar inte att göra det. Jag tränar en fullkontaktssport sju timmar i veckan exklusive eventuella matcher och utför annan träning mellan en och fyra timmar ytterligare i veckan. Överlag har jag en förmåga att slita på produkter rätt snabbt. Fitbit Charge 2 har klarat sig mycket bra mot yttre åverkan. När jag tittar noga på skärmen har det uppstått lite smårepor på skärmen och jag får tvätta armbandet regelbundet för annars fastnar saltkristaller från svett och annan smuts i de ojämna delarna av armbandet.

Appen

Appen är mycket informativ, både vad gäller vilka funktioner som finns tillgängliga i appen och information om kost, sömn, hälsa och träning. Nästan varje funktion i appen har tillhörande förklarande texter och om en vill veta mer slussar Fitbit-appen dig smidigt vidare till deras hemsida där en mer utförlig text finns.

Under tiden jag testade armbandet bytte jag från en Android- till en IOS-enhet och gränssnittet skiljer sig rätt markant åt. Även om gränssnittet till Android är rätt simpelt tyckte jag att det var lättare att virra bort sig i appen för Android. I IOS blev den tydligare och mer bildbaserad vilket jag uppskattar, mest för att det nu går ännu snabbare att se och förstå den insamlade datan.

Tyst alarm

Det går att ställa in tysta alarm i appen, som gör att armbandet vibrerar upprepade till jag stänger av det. Du måste ställa in alarmet i appen men efter att mobilen har synkat med armbandet behöver du inte ens ha mobilen påslagen för att alarmet ska gå igång på angiven tid. Dock går det lätt att stänga av larmet via armbandet vilket har räddat de flesta av mina helgmorgnar. Ett minus för den här funktionen är att alarmet sätts fristående från mobilens egen väckarklocka och att den bara vibrerar ett fåtal gånger innan den slutar eller går över i snooze.

Notiser

Du kan ställa in att du ska få notiser från samtal, meddelanden och kalenderhändelser. Bandet kan hantera sms, samtal och meddelanden från tredjepartsappar. Däremot registrerar den inte exempelvis röstsamtal från Facebook Messenger. Armbandet visar även vem det är som skriver eller ringer till dig.

Tävla dig fram till träning

En funktion som Fitbits app har och som jag uppskattar väldigt mycket är samligen av medaljer som finns. Fitbit använder samma typ av belöningssystem som spel och precis som det i många spel går att tjäna ihop olika typer av belöningar eller troféer när du klarat vissa saker belönar Fitbit sin användare med medaljer. Detta är lätt beroendeframkallande och jag tycker mycket om att kommunikationen från appen snarare fokuserar på saker jag gör bra än saker jag missar. Det bästa meddelandet på dagen är när jag får en Overachiever-notis om att jag har rört på mig mer än mitt aktivitetsmål samt när hela skärmen fylls av fyrverkerier och en raket när jag har klarat mitt dagliga mål.

Namn
Fitbit
Plattform
IOS
Utvecklare
Fitbit, Inc.
Version
2.27.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Engelska, franska, förenklad kinesiska, italienska, japanska, koreanska, spanska, traditionell kinesiska, tyska

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.