test

Fitbit Charge 2 – En kompetent kompis som minns när jag glömmer

99mac testar Fitbits uppföljare till Charge HR; Fitbit Charge 2 som har större skärm, bättre och mer exakt sensor samt lär dig att slappna av.

Inledning

Sedan i september finns uppföljaren till Fitbit Charge HR, nämligen Fitbit Charge 2. Bland annat så har den större skärm, ny funktion för djupandning, intervallpass-läge, nya hälso- och träningsverktyg, mer avancerade sensorer samt funktionen Connected GPS för att se exakt tempo och distans på löprundan. Tidigare i somras testade 99mac Fitbits smarta klocka Fitbit Blaze, och nu har deras nya aktivitetsarmband #Fitbit Charge 2 packats upp och åkt in i 99mac testlabb.

Utseende

Fitbit Charge 2 är ett slimmat armband med en något större skärm än sin föregångare. Armbandet är runt 2,5 centimeter brett och skärmen ligger nära handleden. På undersidan finns det en sensor som läser av din puls dygnet runt.

Knäppanordningen är traditionell och armbandet kommer i fyra stycken standardfärger: svart, marinblå, plommonlila samt turkos. Utöver det finns det två specialutgåvor i svart med svarta metalldetaljer och en gredelin med metalldetaljer i rosa guld. Det finns också exklusiva läderarmband i färgerna brun, rosa och svart att köpa till. Testexemplaret 99mac fått in är svart med silvriga metalldetaljer.

Armbandet kommer i två storlekar och mönstret på det har ett upphöjt diskret hundtandsliknande mönster. #Fitbit Charge 2 har en tryckkänslig OLED-bildskärm med begränsade kontrollfunktioner. Exempelvis saknas svepfunktioner och det mesta styr du genom en liten knapp på armbandets sida som används för att aktivera olika funktioner.

Tålighet

Jag har under min tid med armbandet haft den på mig i princip dygnet runt och jag har sovit med den och kan ha råkat duscha med den även fast den egentligen inte är gjord för det. Det gick överraskande bra men jag rekommenderar inte att göra det. Jag tränar en fullkontaktssport sju timmar i veckan exklusive eventuella matcher och utför annan träning mellan en och fyra timmar ytterligare i veckan. Överlag har jag en förmåga att slita på produkter rätt snabbt. Fitbit Charge 2 har klarat sig mycket bra mot yttre åverkan. När jag tittar noga på skärmen har det uppstått lite smårepor på skärmen och jag får tvätta armbandet regelbundet för annars fastnar saltkristaller från svett och annan smuts i de ojämna delarna av armbandet.

Appen

Appen är mycket informativ, både vad gäller vilka funktioner som finns tillgängliga i appen och information om kost, sömn, hälsa och träning. Nästan varje funktion i appen har tillhörande förklarande texter och om en vill veta mer slussar Fitbit-appen dig smidigt vidare till deras hemsida där en mer utförlig text finns.

Under tiden jag testade armbandet bytte jag från en Android- till en IOS-enhet och gränssnittet skiljer sig rätt markant åt. Även om gränssnittet till Android är rätt simpelt tyckte jag att det var lättare att virra bort sig i appen för Android. I IOS blev den tydligare och mer bildbaserad vilket jag uppskattar, mest för att det nu går ännu snabbare att se och förstå den insamlade datan.

Tyst alarm

Det går att ställa in tysta alarm i appen, som gör att armbandet vibrerar upprepade till jag stänger av det. Du måste ställa in alarmet i appen men efter att mobilen har synkat med armbandet behöver du inte ens ha mobilen påslagen för att alarmet ska gå igång på angiven tid. Dock går det lätt att stänga av larmet via armbandet vilket har räddat de flesta av mina helgmorgnar. Ett minus för den här funktionen är att alarmet sätts fristående från mobilens egen väckarklocka och att den bara vibrerar ett fåtal gånger innan den slutar eller går över i snooze.

Notiser

Du kan ställa in att du ska få notiser från samtal, meddelanden och kalenderhändelser. Bandet kan hantera sms, samtal och meddelanden från tredjepartsappar. Däremot registrerar den inte exempelvis röstsamtal från Facebook Messenger. Armbandet visar även vem det är som skriver eller ringer till dig.

Tävla dig fram till träning

En funktion som Fitbits app har och som jag uppskattar väldigt mycket är samligen av medaljer som finns. Fitbit använder samma typ av belöningssystem som spel och precis som det i många spel går att tjäna ihop olika typer av belöningar eller troféer när du klarat vissa saker belönar Fitbit sin användare med medaljer. Detta är lätt beroendeframkallande och jag tycker mycket om att kommunikationen från appen snarare fokuserar på saker jag gör bra än saker jag missar. Det bästa meddelandet på dagen är när jag får en Overachiever-notis om att jag har rört på mig mer än mitt aktivitetsmål samt när hela skärmen fylls av fyrverkerier och en raket när jag har klarat mitt dagliga mål.

Namn
Fitbit
Plattform
IOS
Utvecklare
Fitbit, Inc.
Version
2.27.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Engelska, franska, förenklad kinesiska, italienska, japanska, koreanska, spanska, traditionell kinesiska, tyska

Den 16:e augusti kommer Nokia och HMD presentera sin nästa flaggskeppsmobil i London.

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.