Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Kom igång med Mac OS Sierra

Årets upplaga av Apples operativsystem för Mac är här, och 99mac går igenom både hur du uppdaterar och guidar igenom de största och bästa nyheterna.

Installation och förberedelse

Sedan 2012 och lanseringen av OS X 10.8 Mountain Lion uppdaterar Apple sitt Mac-operativsystem på årlig basis, precis som det mobila operativsystemet IOS. Årets utgåva har versionsnummer 10.12, kodnamn #Sierra. Med den här versionen passar också Apple på att byta namn på systemet från OS X till helt enkelt #Mac OS (Apple skriver detta som macOS).

Nu är alltså Mac OS Sierra här, och 99mac lotsar er igenom alla nyheter, och visar hur du uppdaterar till det nya systemet.

Installera

Liksom de senaste åren distribueras Mac OS Sierra helt digitalt via Mac App Store. Det är dessutom en kostnadsfri uppdatering, och det enda som behövs är ett Apple ID-konto och en Mac som klarar av att köra det nya systemet. Mac OS Sierra är det första Mac-systemet sedan Mountain Lion som inte går att köra på alla maskiner som klarade den tidigare versionen. Det betyder att en del Mac-datorer som kan köra förra årets 10.11 El Capitan inte har stöd för Sierra.

Mac OS Sierra går att köra på följande Mac-datorer:

  • Imac (sent 2009 eller nyare)

  • Macbook (sent 2009 eller nyare)

  • Macbook Air (2010 eller nyare)

  • Macbook pro (2010 eller nyare)

  • Mac Mini (2010 eller nyare)

  • Mac Pro (2010 eller nyare)

Mac OS Sierra kräver dessutom 8 gigabyte ledigt utrymme på lagringsminnet, minst 2 gigabyte primärminne och att OS X 10.7.5 Lion eller senare är installerat sedan tidigare. Internetanslutning är också ett måste.

Vissa av systemets funktioner är dock begränsade till mer moderna maskiner. Till exempel kräver funktionen autoupplåsning från en Apple Watch en Mac från 2013 eller senare, och betalning med Apple Pay kräver en Mac från 2012 eller senare (Macbook från 2015 eller senare, Mac Pro från 2013 eller senare). Till detta kan också läggas de funktioner från tidigare versioner av systemet som kräver en modern Mac för att fungera – se information på Apples webbplats för en komplett lista.

För att installera det nya systemet är det i korthet bara att öppna Mac App Store, söka rätt på Mac OS Sierra och klicka på knappen Hämta. Därefter laddas systemet ned och uppdateringen sätter igång efter några knapptryckningar för att bekräfta. Datorn startar om för att slutföra installationen, och när allt är klart är det bara att logga in som vanligt. Alla användarfiler och inställningar finns kvar.

I praktiken finns det dock alltid en liten risk att något går snett vid en systemuppdatering. I värsta fall kan datorn stöta på ett oväntat problem, eller ett olägligt strömavbrott kan avbryta installationen och lämna datorn helt utan förmåga att fungera. På grund av detta är det en bra rekommendation att alltid se till att din dator är säkerhetskopierad med en aktuell backup innan installationen påbörjas. Det är ingen rolig upplevelse att för alltid bli av med viktiga dokument, och detta går att undvika genom ett pålitligt backupsystem.

Med datorn säkerhetskopierad och klar kan du med frid i själen vänta på att installationen av Mac OS Sierra slutförs. Denna process tar olika lång tid beroende på dator, men räkna med upp till 40 minuter.

När installationen är klar är du redo att dyka in i Mac OS Sierra för att upptäcka alla nyheter. I den här artikeln listar vi och går igenom de största och många fler!

Kommentarer
46 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.