test

Panasonic RP-HC800 ger prisvärd brusreducering

De brusreducerande hörlurarna RP-HC800 från Panasonic lockar med ett förmånligt pris, men är de bra? 99mac undersöker.

Från #Panasonic har de täckta hörlurarna RP-HC800 kommit på besök till 99mac:s testlabb. Hörlurarna lockar med aktiv brusreducering (ANC – active noise cancelling) till ett relativt förmånligt pris på dryga tusenlappen. Ett potentiellt bra köp för pendlare som vill blockera omvärldens stök och buller, men ändå söker ett par hörlurar med schysst ljud. 99mac har testat lurarna både ute på fältet på flygplan och tåg, i en mer kontrollerad kontorsmiljö och inne i vår hyfsat ljudisolerade studio.

Utseende och funktion

Ledmotivet under utvecklingen av Panasonic RP-HC800 kan mycket väl ha varit "inga konstigheter", för allt från design till funktion verkar ha utformats för att vara så enkelt som möjligt. Utseendet på lurarna kan beskrivas som diskreta och rejäla, eller rentav som lite tråkiga för den som letar efter något som retar ögat lite mera. Personligen vill jag ha hörlurar som väcker så lite uppmärksamhet som möjligt – annars kanske någon förbipasserande blir lockad att prata med mig när jag lyssnar på musik. Enligt min mening ska hörlurar signalera att lyssnaren vill bli lämnad ifred, och det språket tycker jag RP-HC800 talar.

Även när det gäller funktionalitet har Panasonic hållit tillbaka, med enkelt handhavande som vinst. Det finns en enda knapp på ena hörluren, och den reglerar den aktiva brusreduceringen av eller på. Det finns utrymme för ett litet AAA-batteri bakom panelen på den andra hörluren som driver reduceringen. Batteritiden är acceptabla 40 timmar, nog för en Atlantflygning både fram och tillbaka.

En uppskattad detalj är att den medföljande ljudsladden med 3,5 millimeterskontakt är löstagbar från hörlurarna. Det betyder att det går att koppla in en annan sladd för den som föredrar det, till exempel en spiralkabel, eller använda lurarna endast för brusreduceringen helt utan sladd. För att ansluta till Apples nya telefoner Iphone 7 och Iphone 7 Plus krävs dock adapter. Annars erbjuder Panasonic RP-HC800 inte särskilt mycket när det gäller specialfunktioner. Hörlurarna har ingen trådlös funktionalitet överhuvud taget.

Lurarna är bekväma att ha på sig, tack vare bra kuddar runt hörkåporna och en godkänd passform. Det går att reglera hörlurarna för extra stora huvuden och för att lätta på trycket lite efter en längre stunds lyssnande.

Ljud och brus

Eldprovet för RP-HC800 blev under en flygresa till Berlin i samband med IFA-mässan. Glädjande nog lever hörlurarna även här upp till förväntan, och flygresan blir om inte rent njutbar så åtminstone betydligt mer uthärdlig. Panasonic RP-HC800 kan inte göra något åt de trånga sätena, den torra luften eller den tråkiga flygplansmaten. Däremot gör de ett fint jobb med att stöta bort en stor del av det dånande motorljudet. Det blir inte helt tyst, men skillnaden mellan att ha brusreduceringen på och att slå av den är stor. Med ANC aktiverad kan jag utan problem njuta av en podcast eller lite musik, och är fortfarande medveten om oljudet runt omkring mig men på en uthärdlig nivå. På prov slog jag tillfälligt av ANC för att höra skillnaden, och dränktes ögonblickligen i oljud. En sak har jag lärt mig, och det är att jag aldrig mer fill flyga utan aktiv brusreducering.

Bara för detta är Panasonic RP-HC800 värd sitt pris, även om det finns dyrare och troligtvis mer avancerade lurar med brusreducering. I en kontorsmiljö med brus från luftkonditionering och småpratande kollegor hjälper hörlurarna ännu mer, och skapar en simulerad lugn och avslappnad miljö för öronen.

Men hur bra är de på att spela upp musik och annat ljud? Det beror på vad vi jämför med. I flygplansmiljön upplevde jag inga problem med att lyssna på mina poddar, och inte heller favoritlåtarna. Eventuella tillkortakommanden i ljudet märks inte alls i den miljön – röster lyfts fram tydligt och musiken kämpar på bra bakom den aktiva brusreduceringens skyddande bubbla. I en tyst omgivning däremot framträder en del begränsningar i ljudet, framförallt märker jag en tendens för vissa toner i mellanregistret att falla bort, som borde få mer utrymme. Det här gör till exempel att Wynton Kellys pianospel i Miles Davis jazzklassiker Freddie Freeloader nästan försvinner bakom Miles trumpet. Och i Fleetwood Macs studsiga Second Hand News innebär det att trummor och gitarr tar överhand på bekostnad av den fina stämsången.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

När ANC inte är aktiverad tycker jag dessutom att ljudet blir lågt och mullrigt. Särskilt störande i låtar med många ljudlager, som till exempel Only the Strong Survive med Billy Paul. Här förvandlas musiken nästan till ett inte särskilt njutbart gytter. Med brusreduceringen påslagen förstärks ljudet ordentligt och det är överlag en fyllig och detaljrik ljudbild som presenteras lyssnaren. De olika låtarna i 99mac:s särskilda spellista för ljudtest låter alla bra, och olika delar av musiken separeras bra. Förutom den tidigare nämnda bristen i distinkt mellanregister gillar jag vad jag hör.

Det ska också sägas att Panasonic RP-HC800 låter markant bättre än till exempel små vit medföljande Earpods. Ljudet får mer plats att leva runt i dessa större lurar, och de skyddar dessutom lyssnaren från dåliga intryck utifrån – även utan ANC aktiverad. Med tanke på det förhållandevis attraktiva priset tycker jag att Panasonic RP-HC800 lever upp till mina förväntningar. Ljudet är på det hela taget detaljrikt och mjukt, och ju mer störande omgivningen är desto bättre lyssningsupplevelse ger de. I en stökig kontorsmiljö eller ett tåg är de guld värda för den som vill koncentrera sig. På flygplan gör de sitt till för att göra situationen mer uthärdlig, även om det fortfarande tränger igenom en del ljud.

Omdöme

Panasonic RP-HC800 erbjuder adekvat brusreducering till ett överkomligt pris. De gör varje flyg- eller tågresa mer behaglig även om den inte filtrerar bort allt ljud. Som hörlurar för musik lämnar de en del i övrigt att önska för de mest kräsna lyssnarna, men en fullt godkänd upplevelse för alla andra. Ljudet är bra, men den aktiva brusreduceringen bör vara påslagen för bästa ljudkvalitet. Ett bra köp för dig som reser mycket eller ofta störs av oönskade ljud i ditt närområde.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Fulkultur dyker ner i de två första Terminator-filmerna, och utreder massproduktionen av Arnold-liknande mördarrobotar, samt tidsresans logik och konsten att göra en bra actionfilm.