Samsung pratar smarta hemmet och kvantprickar

Under Samsungs presskonferens låg det smarta hemmet och tv-apparater med kvantprickar i fokus.

Teknikmässan #IFA tågar på i rask takt, och den senaste stora aktören att hålla presskonferens är #Samsung. Inför presskonferens hade vi väntat oss att tv-apprater och det smarta hemmet skulle stå i fokus, men vi hade också väntat oss att den smarta klockan Gear S3 skulle visas upp. Så blev inte fallet, utan klockan visades istället upp separat på demo-området. Läs mer om våra intryck av Gear S3 här.

Det första Samsung lade stort krut på var företagets kommande generation av tv-apparater med 4K UHD-upplösningar, en produktkategori de själva kallar SUHD. Den stora nyheter som sker här, utöver stöd för bättre färgåtergivning med HDR-teknik, är något som kallas Quantum Dots eller kvantprickar. Tekniken bakom detta upptäcktes ursprungligen på 80-talet, men enligt Samsung har det tagit över 30 år att få tekniken tillräckligt bra, och fri från det miljöovänliga materialet kadmium, för att den ska kunna användas i konsumentprodukter. Jämfört med den traditionella LCD/LED-tekniken ska kvantprickarna ge mycket bättre ljusstyrka och bättre färgåtergivning, samtidigt som energikonsumtionen minskas.

Samsungs bästa tv-apparater tävlar med LG, vars OLED-baserade produkter onekligen haft ett klart övertag i bildkvalitet jämfört med tidigare generationer LCD/LED-apparater. Enligt Samsung har företagets produkter med kvantprickarna vunnit priset bästa tv för HDR i HDTVtest, där "OLED-produkterna" kom tredje plats. Samsung menar också att deras teknik har en fördel över OLED då den icke-organiska tekniken erbjuder betydligt bättre hållbarhet än den organiska OLED-tekniken.

Samsung har så pass stort självförtroende att de ökar garantitiden för SUHD-produkter med kvantpricksteknik till hela 10 år, vilket onekligen är imponerande. Kvantprickstekniken ska gå att skala till alla storlekar och upplösningar, så med all sannolikhet lär tekniken ta över i samtliga prisklasser framöver. Ett exempel på detta är spelskärmen CFG70 som använder kvantprickar tillsammans med responstid på 1 millisekund och bilduppdatering på 144 Hz. På tal om spel berättade företaget att många av de kommande tv-produkterna stöder Steam Link vilket låter pc-spelare strömma spel från tjänsten Steam till tv:n.

Nästa fokusområden var själva filminnehållet som är ett måste om Samsung ska kunna motivera kunder att köpa de nya produkterna. Scott Mirer från Netflix kom upp på scen och pratade sig varm om hur filmer med HDR och 4K erbjuder en fantastiskt upplevelse, och att företaget har avtal med ett antal stora filmdistributörer om att leverera HDR/4K-innehåll till Netflix. Exempel på innehåll som redan kan avnjutas i detta format är tv-serierna Luke Cage, Narcos och den kommande serien The Crown. Samsungs tv-apparater stöder HDR 10, en av de konkurrerande standarderna på marknaden.

Med detta avklarat byttes fokus till det smarta hemmet. Här fokuserade företaget mycket på två saker - Familyhub och Samsung Addwash. Familyhub är en teknisk lösning för kylskåp där en 21,5 tum stor bildskärm hyser ett smart system som låter familjen dela innehåll, rita eller skriva kommentarer, hantera scheman och mycket mer. Innehållet där kan dels kontrolleras på skärmen, eller så kan det kontrolleras trådlöst med diverse enheter.

Exempel på smarta funktioner som angavs var bland annat att du kan få notifieringar om något glömt att stänga kylskåpsdörren, eller om maten har nått precis rätt temperatur. Kameror på insidan av kylskåpet tar dessutom bilder varje gång du stänger dörren, vilket kan komma till nytta om du står i affären och undrar om du har slut på en viss produkt. Enligt Samsung har Familyhub blivit en framgång i USA där den lanserades i fjol, och den ska bli tillgänglig i Europa tidigt nästa år.

Addwash är en funktion i företagets nya tvättmaskiner som låter dig styra tvätten, och som namnet antyder pausa tvätten om du vill lägga till mer tvätt. I ett hushåll kan de anslutna medlemmarna få en notifiering om att dörren till tvättmaskinen stängs, varpå de kan meddela att de vill lägga till mer tvätt.

Presskonferensens sista talare fokuserade inte på tekniska produkter, men det var trots detta en av konferensens mest upplyftande delar. Evelyn Nicola, som är ansvarig för hållbarhet och medborgarskap hos Samsung, berättade hur företaget har ingått i ett projekt med EU-kommissionen som går ut på att minska arbetslösheten i EU. En del i detta har varit att sätta upp 1300 smarta klassrum i 20 länder i Europa där barn får lära sig programmera genom lek. Tanken är att de då får redskap för att hitta jobb i en allt mer digital framtid.

Samsung har även startar digitala akademiska platser för folk som hoppat av skolan eller blivit arbetslösa. EU-kommissionens mål var att skapa 400 000 jobb för unga över, och detta säger sig Samsung nå nästa år vilket är tre år tidigare än målsättningen. Ett annat projekt som presenterades är att Samsung har samarbetat med Makerbot, företaget som gör 3d-skrivare, för att lära barn att bygga de fysiska redskap som används i vardagen och på så sätt få bra förutsättningar för den framtida jobbmarknaden. Sverige är ett av länderna som ingår i denna satsning.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.