Hos Asus är alla goda ting tre

Asus presskonferens under IFA 2016 visade en produktstrategi där allt från klockor till telefoner, datorer och plattor har samma versionsnummer.

#Asus har sedan tidigare en mängd olika produktsegment som dykt upp vid olika punkter i företagets produkthistorik, men inför den kommande generationens uppgradering har produktfamiljerna samlats runt ett gemensamt namn. Siffran tre går igenom i (nästan) alla produkter som visades under företagets pressevent på #IFA-mässan i Berlin. Som väntat presenterades den tredje generationen av den smarta klockan Zenwatch 3, den kan du läsa mer om i vår tidigare nyhet tillägnad klockan.

Zenbook 3
Företagets etablerade produktfamilj med tunna och lätta bärbara premiumdatorer fortsätter med Zenbook 3, en produkt som visades upp redan under Computex i maj. Från en rent estetisk synpunkt går det inte att bortse från likheterna med Apples Macbook-familj. Precis som hos Apples maskiner sköts laddning och anslutning till externa enheter via en enda USB Type-C-port som kompletteras av en hörlursport.

En faktor som skiljer de båda företagens produkter åt är att Asus erbjuder mer prestandamässig skjuts under huven. Zenbook 3 utrustas med sjunde generationens Intel Core-processorer, upp till Core i7-familjen, och detta kompletteras av upp till 16 GB primärminne som rusar på i snabba 2133 megahertz. SSD-lagringen kan nå 1 TB och ansluts över PCI Express 3.0 x4, vilket bör ge riktigt goda läs- och skrivhastigheter. Ett område där Asus faktiskt får se sig slagen av Macbook Pro-familjen är skärmen upplösning. Zenbook 3 utrustas med en 12,5 tum stor bildpanel med upplösningen 1 920 x 1 080 pixel, att jämföra med den något högre upplösningen i Apples läger på 2 560 x 1 440 pixel.

Konstruktionen bygger på aluminium och datorn är 11,9 millimeter tjock med en vikt på blott 910 gram. Trots den tunna tjockleken används en fläkt för att kyla processorn, till skillnad från konkurrerande datorer som Apples Macbook där en fläktlös processormodell används. Batteritiden uppges kunna nå nio timmar, och när datorn börjar få slut på energi ska batteriet kunna snabbladdas till 60 procent på 49 minuter. Asus har även utrustat datorn med en integrerad fingeravtrycksläsare som stöder autentisering i med Windows Hello-systemet i Windows 10.

Zenbook 3 ska finnas tillgänglig i färgerna Royal Blue, Rose Gold och Quartz Grey och prislappen börjar vid 1 999 Euro, vilket bör motsvara ungefär 19 000 kronor på den svenska marknaden.

Transformer 3
Transformer än namnet på produktfamiljen som startade Asus satsning på 2-i-1-enheter, där en datorplatta kombineras med ett vid namn Transformer Sleeve Keyboard. Den tredje generationen tillför, likt alla andra datorer som presenterats på mässan, sjunde generationens Intel Core-processorer vilket kompletteras av upp till 8 GB primärminne. Bildskärmen som används är 12,5 tum stor med en upplösning på 2880 x 1920 pixel, vilket ger en pixeltäthet på 275 ppi, något Asus var pigga på att påpeka är högre än hos Ipad Pro.

SSD-lagringen kan fås i konfigurationer på upp till 512 GB. Här finns även en port av typen USB Type-C Gen 2 och Thunderbolt 3-anslutning till bandbreddskrävande externa enheter som 4K-skärmar och snabb extern lagring. Ljud fås via fyra högtalare signerade Harman Kardon, och ett mjukvarusystem ska anpassa hur ljudet skickas ut ur dessa beroende på hur användaren håller enheten.

Datorn kan även kompletteras av tillbehör som pennan Asus Pen, som likt Ipad Pro låter dig testa dina konstnärliga egenskaper. Precis som hos Microsofts Surface Pro-datorer skryter Asus om att Transformer 3 Pro har ett steglöst ställ som låter användaren vinkla datorn med en lutning på upp till 170 grader. Priset för Transformer 3 börjar vid 999 Euro, vilket bör motsvara 9 500 kronor i Sverige.

Transformer 3 Pro
Transformer 3 Pro delar de flesta egenskaperna med det enklare syskonet Transformer 3, men med mer kraftfulla konfigurationer för hårdvaran som sitter under huven. Produkten är tydligt inriktad mot konkurrenterna Microsoft Surface Pro och Ipad Pro, med vilka den jämfördes flera gånger under presskonferensen. Likt övriga produkter i familjen bygger den på en aluminiumkonstruktion vars tjocklek mäter blott 8,35 millimeter.

Sett till specifikationerna har Asus inte snålat in på krutet. Precis som hos de vanliga Transformer 3-modellen har skärmen en upplösning på 2 880 x 1 920 pixlar. För att datorn ska förtjäna proffs-stämpeln erbjuder Asus olika konfigurationer där Core i7-processor, 16 GB snabbt primärminne och 1 TB PCI Express-ansluten SSD representerar toppkonfigurationen. Precis som hos Transformer 3 erbjuds ett utbud av portar som inkluderar USB Type-C Gen 2 och Thunderbolt 3-anslutning till externa enheter. Det inkluderade tangentbordet är också bakgrundsbelyst. Priset för Transformer 3 Pro börjar vid 1 399 Euro, motsvarande cirka 13 000 kronor.

Zenpad 3s 10
Som en injektion av variation i hybridträsket visade Asus även upp en renodlat surfplatta. Företagets senaste platta i 10-tumsklassen har ett produktnamn som kanske inte direkt rullar av tungan. Zenpad 3S 10 har en bildskärm på 9,7 tum vars upplösning mäter 2 048 x 1 536 pixlar. Konstruktionen bygger på en aluminiumkropp som mäter 5,8 millimeter i tjocklek och ramen runt skärmen ska vara blott 5,3 millimeter tjock. Ljud verkar vara i fokus hos Asus med de nya produkterna, och så även här.

Utöver att vara utrustad med fem kraftfulla högtalare ska dessa kompletteras av stöd för högupplöst ljud enligt High-Res Audio-standarden (HRA). När hörlurar ansluts till plattan stöder den virtuellt 7.1-surroundljud i form av standarden DTS Headphone:X. Hårdvaran på plattans insida är en sexkärnig krets från Mediatek, alltså inte Intel som många av Asus tidigare plattor använt, samt 4 GB primärminne. Lagringen sköts av 64 GB integrerat lagringsminne och detta kan expanderas med minneskort på upp till 128 GB.

Enheten kan låsas upp med en integrerad fingeravtrycksläsare, och bland tillbehören återfinns bland annat en pekpenna vid namn Z Stylus. Batteriets kapacitet mäter 5 900 milliamperetimmar vilket enligt Asus ska ge 10 timmars batteritid. Snabbladdning via Qualcomm Quickcharge 3.0 ska ge full laddning inom tre timmar. Operativsystemet är Android 6 "Marshmallow", och priset blir 380 Euro eller cirka 3 600 kronor.

Zenscreen
Detta var helt klart presskonferensens överraskning. Zenscreen är en portabel skärm som ska vara lätt att bära med sig. Den väger endast 800 gram, bildpanelen har en upplösning på 1 920 x 1 080 pixel och den ansluts via en hybridvariant av USB Type-C som kan förse skärmen med både ström och ljud/bild. Zenscreen ska vara kompatibel med alla datorer som kan överföra ljud och video via USB Type-C. Priset för Zenscreen blir 270 Euro, vilket motsvarar ungefär 2 700 kronor.

Jämfört med just Apple har Asus alltså helgarderat sig, med såväl traditionella bärbara datorer som hybriddatorer och renodlade surfplattor.

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.

Företaget Nonda har flertalet produkter för att hjälpa disträa och glömska personer. Nyligen testade vi den smarta nyckelhittaren Ihere som även kunde användas som selfie-kontroll. Nu åker Nondas produkt Zus in i vårt testlabb.

Samsung rullar idag ut röstassistenten Bixby till Galaxy S8 och S8 Plus-användare i USA men många har reagerat på de ord som beskriver den manliga och kvinnliga rösten till Bixby.

Nu är det dags att uppdatera alla dina Apple-enheter. Företaget har släppt säkerhetsuppdateringar till sina operativsystem.

Nu har redaktionens Ipad Pro 10,5 tum testats också i praktiken och Ida Blix avger rapport. Funkar den som ersättare till datorn eller är den mest ett lyxigt komplement?