Rykte: Ingen ny Macbook Pro i september

En ny rapport går igenom Apples kommande uppdatering av Macbook Pro, som utlovar högre prestanda, nya funktioner och en ny tunnare design.

Journalisten Mark Gurman har gjort sig känd för goda kontakter inom Apple, och har ofta kunnat göra pålitliga prognoser om kommande produkter. Gurman jobbade tidigare på 9to5mac, men har nyligen börjat på Bloomberg. I en av sina första rapporter för sajten avslöjar han nu flera detaljer om Apples nya version av den bärbara datorn #Macbook Pro.

Apple uppdaterade Macbook Pro senaste gången i maj förra året då maskinen utrustades med snabbare lagringsminne, bättre batteritid, nya grafikkretsar och en Force Touch-styrplatta. De modeller som väntas senare i år blir dock Apples första större uppdatering av Macbook Pro sedan 2012, med en ny hårdvarudesign som gör datorn ännu tunnare och erbjuder ny funktionalitet.

Enligt Gurmans källor blir nästa Macbook Pro något tunnare än dagens modeller, men kommer inte att få den kilformade design som både Macbook Air och nya Macbook har. Styrplattan på nya Macbook Pro kommer att bli bredare än dagens modeller.

Prestandamässigt lyft

Prestandamässigt ska datorn bli betydligt snabbare än dagens modeller, även om det inte är känt vilken processor som kommer att användas. Enligt rapporten kommer dock AMD:s nya grafikkrets Polaris att användas, vilken är mer än 20 procent tunnare än sin föregångare. Det ska också gå att välja till ännu kraftigare grafikkort från AMD som tillval för de användare som har högre prestandakrav.

Som väntat rapporteras också nya Macbook Pro använda #USB Type-C både för att ladda batteriet och ansluta tillbehör som hårddiskar och externa bildskärmar. Det är också möjligt att datorn kommer att erbjudas i olika färger som guld, rymdgrå och silver – men detta är ännu inte säkerställt.

Touch ID och OLED

Som tidigare rapporterats kommer de nya datorerna också att erbjuda #Touch ID för snabb inloggning och låt användare godkänna exempelvis köp i App Store och betalningar med Apple Pay. Precis som på Iphone och Ipad kommer information om fingeravtrycken att lagras i en krypterad enklav så att den inte går att flytta från enheten.

Slutligen uppger Gurmans källor att nya Macbook Pro mycket riktigt får en tryckkänslig OLED-skärm som ersätter raden med funktionsknappar på dagens tangentbord. Detta har tidigare rapporterats, och gör att funktionsknapparna blir dynamiska och kan ändras beroende på vilken app som används. När Itunes används kan exempelvis kontroller för musikuppspelning visas, medan ordbehandlare som Pages kan visa kontroller för klipp och klistra.

Ingen lansering i september

Gurmans källor uppger att nya Macbook Pro har testats internt hos Apple sedan tidigare i år, och att de snart är redo att lanseras. Däremot kommer datorerna enligt rapporten troligtvis inte att släppas under Apples traditionsenliga event i september. Istället kommer nya bärbara datorer att lanseras senare under hösten, tillsammans med det nya operativsystemet Mac OS Sierra. Eventet som väntas gå av stapeln 7 september kommer istället att fokusera på nya modeller av Iphone, och kanske en uppdaterad version av Apple Watch.

Om nya Macbook Pro inte presenteras i september finns möjligheten att Apple håller ett andra event i oktober, som gjorts tidigare år för att släppa nya modeller av Ipad. Förra året samlades dock alla höstens Apple-lanseringar under ett event, och enligt den välkände bloggaren John Gruber är det så Apple vill göra framöver.

En tredje möjlighet är givetvis att Apple släpper nya bärbara datorer utan något tillhörande event, men det verkar osannolikt med tanke på hur stora förändringar som väntas. Oavsett när och hur de lanseras verkar alltså nästa Macbook Pro bli en ordentlig uppdatering, och det finns goda skäl att avvakta med att köpa en ny bärbar dator.

Kommentarer
53 svar

Datorspelen Portal och Portal 2 har blivit kända bland annat för sina stämingsfulla avslutningslåtar, och här kommer ännu mer musik inspirerad av Portal.

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Super Mario Run släpps nästa vecka, och väntas bli ohyggligt populärt. Nu avslöjas dock att spelet kräver uppkoppling mot internet för att fungera.

Läs för dina barn eller själv en ordentlig julsaga i interaktiv form på Ipad, Iphone eller Android när Snobbens ägare Charlie Brown letar julens mening.

Bakom lucka nio i Geeks Julkalender döljer sig både ett fint erbjudande på tangentbordet G610 Orion Red från Logitech, och en tävling där du kan vinna tangentbordet, spelmus och andra tillbehör.

Nintendos USA-chef Reggie Fils-Aime säger att IOS-spelet Super Mario Run inte kommer att dyka upp på den kommande konsolen Nintendo Switch, men en version för Apple TV kan inte uteslutas.