Logitech Create för Ipad Pro 9,7 tum

Nu finns det ett Logitech Create också till Apples mindre Ipad Pro. 99mac testar vad tangentbordet med inbyggd Apple Pencil-hållare går för.

Apple själva lyfter fram sin jätteplatta Ipad Pro som ett alternativ till en bärbar dator, men utan ett externt tangentbord haltar jämförelsen något – i alla fall för alla som vill skriva både mycket och bekvämt.

Det dröjde ett bra tag för Apple att själva släppa tangentbord med svensk layout för Ipad Pro, men nu finns Apples egna tillbehör för både 12,9- och 9,7-tumsmodellerna att inhandla kompletta med åäö.

En av de främsta konkurrenterna när det gäller tangentbord är Logitech som var snabbt ute med Create för 12,9-tumsmodellen, men en version för 9,7-tumsmodellen har dröjt till nu. 99mac har självklart plockat in ett exemplar till testlabbet.

Nytt jämfört med det större Create-tangentbordet är en hållare för Apple Pencil, vilket saknas också på Apples egna alternativ Smart Keyboard. Det är något jag saknat, har oroat mig lite för att pennan ska komma bort tidigare. Skönt att ha en dedikerad plats för den.

Tekniska specifikationer

Logitech Create ansluts till Ipad Pro via enhetens så kallade Smart Connector. Det innebär att du inte behöver parkoppla tangentbordet via Bluetooth, utan att det bara är att sätta ihop enheterna och köra. Create får också ström via Ipad Pro så du behöver inte heller komma ihåg att ladda det.

Det går att använda Create i två vinklar, en för att skriva och en annan mer anpassad för att rita eller skriva med Apple Pencil. Det skulle inte vara fel om skärmen gick att justera i lite fler vinklar just när det ska skrivas mycket så att man kan variera sin sittposition. Men den existerande vinkeln fungerar oftast mycket bra så det här är inget stort minus.

Tangenter

Nästan fullstora tangenter, 17 mm tangentavstånd, 1,4 mm tangentnedtryckning

Bakgrundsbelysning

Justerbar bakgrundsbelysning med automatisk på/av-funktion

Specialtangenter

Extra funktionsrad med IOS-snabbknappar (Hem-knapp, justering av skärmljusstyrka, sök, språkreglage, justering av bakgrundsbelysning för tangentbordet, mediekontroller, volymreglage, Ipad på/av viloläge/aktiv)

Ström

Strömförsörjning via Ipad Pro (Smart Connector)

Skydd

Stötar och repor, vattenavisande material på utsidan

MFI-certifierat

ja

Mått och vikt

Höjd: 178 mm
Bredd: 248 mm
Djup: 23 mm
Vikt: 426 gram

Användning

Create har något kort slaglängd kanske, men inget jag stör mig på och jag vänjer mig snabbt. Tangenterna är inte riktigt så stora som exempelvis dem på min 13-tums Macbook Pro Retina, men nära nog för att det inte ska vara några som helst problem att träffa rätt bokstav.

Några av tangenterna är smalare, men åtminstone jag använder inte dem särskilt ofta och upplever inte att de är särskilt svåra att träffa när jag ändå försöker.

Jämfört med det inbyggda tangentbordet i IOS vinner Create utan tvivel, det går förvisso att skriva med två händer direkt på skärmen, men eftersom jag inte får någon feedback alls skriver jag mer fel än rätt och tycker inte alls det är lika behagligt. Mjukvarutangentbordet fungerar för kortare textinmatningar, men inte mer än så.

Det går allra bäst att sitta vid ett bord och skriva, men att ha Ipad och Create i knät går an det med om det skulle krävas. Däremot fungerar inte en av mina andra favoriter – att sitta i skräddarställning på golvet med enheten i knät. Det händer då och då att det är allt som finns att tillgå (när vi är borta och rapporterar från mässor exempelvis), men i den ställningen blir skärmdelen för baktung så att allt tippar ner mot golvet. Det händer inte med någon av Apples mindre bärbara datorer på samma sätt.

Hela paketet – Create, Ipad och Apple Pencil – väger enligt testlabbsvågen 896 gram, vilket inte är långt ifrån Macbook (920 gram), eller Macbook Air där 11-tumsmodellen väger drygt ett kilo. För den som klarar sig med en Ipad Pro och inte behöver OS X eller kontakterna som finns på de bärbara datorerna, är fördelen att det här tangentbordet kan tas bort och lämnas hemma om det inte behövs i något sammanhang.

Create är bakbelyst vilket uppskattas när det är mörkt runt omkring. Det går också att justera hur stark belysningen ska vara. Tangentbordet kommer också med en rad funktionstangenter längst upp som är specifika för Ipad. Det går exempelvis att komma till hemskärmen med en knapptryckning eller snabbt få fram Spotlight för att söka. Genom att hålla ned cmd-tangenten i en app kommer det upp en ruta som visar vilka kortkommandon som fungerar.

Summering och slutsats

Logitech Create är en utmärkt kompanjon till Ipad Pro för den som skriver en del. Egentligen för alla som vill ge det där med att ersätta en bärbar dator ett ärligt försök. En extra tumme upp för Apple Pencil-hållaren ges också. Det är skönt att veta att den är med.

Logitech vill ha 1 499 kronor för det mindre Create-tangentbordet, det är en ynka hundralapp billigare än samma tangentbord för den större Ipad Pro som vi vid testet i november anmärkte var dyrt. Apples tangentbord kostar något mer.

Modell

Pris ink. moms

Logitech Create 12,9"

1 599 kr

Apple Smart Keyboard 12,9"

1 795 kr

Logitech Create 9,7"

1 499 kr

Apple Smart Keyboard 9,7"

1 595 kr

Prislappen gör att ett Ipad-kit med externt tangentbord och Apple Pencil börjar på drygt 9 000 kronor, beroende på vilken Ipad man väljer. Det är inte långt från vad Macbook Air kostar, men dock billigare än både Macbook och Macbook Pro.

För pengarna får du dock ett tangentbord som känns robust, komplett med skydd för skärmen när du viker ihop alltsammans. Det är skönt att skriva på och ökar definitivt produktiviteten när det gäller textinmatning.

Fördelar
+ Skön skrivkänsla
+ Smart anslutning
+ Gör Ipad Pro mer lik en bärbar dator

Nackdelar
− Ipad och Create väger en del och blir betydligt otympligare än Ipaden på egen hand
− Smakar det så kostar det

Skriven av Ida Blix

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.