Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Läkare utan gränser lanserar ett mobilspel som kan rädda liv

Läkare utan gränser har nu skapat ett mobilspel som kan hjälpa till att rädda liv i utsatta krisområden.

Förra veckan presenterade #Läkare utan gränser sitt nya mobilspel #Mapswipe som de beskriver som en unik app som du kan rädda liv med. Spelet går ut på att användaren, genom att gå igenom satellitbilder, hjälper till att identifiera viktiga element som inte alltid syns på vanliga kartor såsom bosättningar, vägar och floder. Informationen underlättar för sjukvårdspersonalen på plats att snabbare kunna ta sig ut till de utsatta kris- och katastrofområdena. Läkare utan gränser skriver på sin hemsida att:

"I en humanitär kris är det avgörande att veta var människorna finns för att kunna förse dem med mat, skydd och sjukvård. Hundratals miljoner människors hem finns inte på kartan. Det gör det svårt för humanitära organisationer att planera massvaccineringar, förstå hur sjukdomar sprids och sätta in livräddande insatser."

Spelet funkar så att du först väljer ett område du vill genomsöka. Därefter börjar du svepa igenom satellitbilder för att hitta bebodda områden och infrastruktur som du klickar på när de dyker upp.

Informationen skickas vidare till volontärer som börjar kartlägga områdena på plats, något som underlättar deras arbete avsevärt. Appen funkar utmärkt även utan uppkoppling.

Läkare utan gränser har utvecklat appen tillsammans med nätverket Missing Maps som arbetar med att förbättra kartor genom Openstreetmap. Mapswipe släpptes för Android och IOS den 15 juli.

– Det är lika roligt och beroendeframkallande som en dejtingapp. Så byt gärna ut några minuter av svepande åt vänster eller höger efter nästa dejt mot att identifiera bosättningar i Sydsudan. De minuterna kan rädda liv, säger Peter Masters, projektets koordinator.

Områden som är i extra behov av humanitärt arbete just nu:

  • Jonglei State i Sydsudan

  • Gränsområdena mellan Sierra Leone, Guinea och Liberia

  • Kongo-Kinshasa

Namn
Mapswipe
Plattform
IOS
Utvecklare
Whitespell, LLC
Version
1.0.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
engelska
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.