snabbtest

Tile håller reda på prylarna

99mac testar den andra generationens Tile, en fiffig liten Bluetooth-tracker som håller koll på dina prylar.

Historien om Tile börjar för tre år sedan då skaparna bad om pengar via finansieringssajten Selfstarter för att ta fram sin prylhittare, en liten bricka eller dongel som via Bluetooth och en app i användarens telefon håller koll på exempelvis nycklar som annars är lätt att tappa bort.

Tile släppte ny hårdvara förra året och uppdaterar också regelbundet den tillhörande appen med nyheter och buggfixar. Ett exemplar av den senaste Tile har nu hittat till redaktionens testlabb och självklart är det vår mest tankspridda redaktör som tar på sig testuppdraget. I februari förra året testade vi en liknande lösning vid namn G-tag från Gigaset.

I lådan

Tile kommer i en liten låda och det är inte så konstigt att den är liten, den innehåller nämligen inte mer än den fyrkantiga lilla enheten Tile och ett kort med instruktioner.

För att komma igång med Tile behöver du inte göra så mycket mer än att leta upp den tillhörande appen i App Store eller Google Play, starta den och följa instruktionerna.

Namn
Tile - Find and track your lost phone, wallet, keys, anything
Plattform
IOS
Utvecklare
Tile, Inc.
Version
1.17.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Engelska, franska, tyska

Användning

Tile kommer med ett hål i ena hörnet så att du kan hänga den i exempelvis en nyckelring. Det finns en dold knapp (e:et i Tile-loggan) som kan dubbeltryckas för att få den parkopplade telefonen att låta – även om den är i ljudlöst läge. Resten av Tiles funktioner kommer du åt via den tillhörande appen eller Tile:s webbplats.

Via appen kan du aktivera larmet i Tile så att du kan försöka hitta den. Du kan också se den senast sparade platsen på en karta. Vilket kanske hjälper om du exempelvis glömde väskan med Tile i på jobbet. Om din Tile-märkta pryl är försvunnen och utanför Bluetooth-räckvidd kan du be andra Tile-användare om hjälp att hitta den.

Det görs helt anonymt, om en Tile-användare går förbi en Tile som någon markerat som borta får ägaren en notis, men den som gick förbi märker inget alls vilket skyddar både ägarens integritet och ägodelar.

Skillnader från första generationen

Det här är alltså den andra generationens Tile som vi testar och den kommer med några förbättringar som efterfrågats av användare.

  • Hitta din telefon-funktion

  • 3x högre ljudvolym

Hitta telefon-funktionen fungerar ungefär som Apples egen upphitta-funktion, men med några skillnader. Om du förlagt din telefon någonstans, men har din Tile i närheten kan du trycka på e:et på brickan och få telefonen att börja låta om den är inom Bluetooth-räckvidd.

Är det så att både telefon och Tile ligger i samma väska du tillfälligt förlagt går det istället att använda Tile:s webbplats för att lokalisera prylarna.

Det går också att göra telefonen till en "virtuell Tile" och dela den med andra. Det här gör det möjligt att använda en Iphone för att lokalisera en Android-enhet och vice versa. Det går alldeles utmärkt att ladda ned Tile-appen utan att ha en fysisk Tile med andra ord. Bra att känna till om du tappar bort väskan med både mobil och Tile, bara att ladda ned appen i närmaste kompis telefon och börja leta.

Slut på batteri?

En sak som skiljer Tile från exempelvis G-tag från Gigaset som vi testat tidigare, är att batteriet inte går att byta ut när det tar slut. Istället har Tile ett inbytesprogram där användaren efter omkring ett år köper sig en ny Tile.

Fördelen är att man får den senaste tillgängliga hårdvaran när det inbyggda batteriet dör. Nackdelen är att du får en årskostnad på att hålla reda på något med Tile. Den första brickan kostar 299 kronor och i skrivande stund får du omkring 50 procents rabatt på nästa bricka.

Summering och omdöme

Tile är en hjälpsam liten bricka som kan hjälpa dig hitta dina viktigaste föremål och det finns egentligen inte mycket att anmärka på. Kanske är den något stor, den gör sig bäst i saker som väskor eller på nyckelknippor, att få ned brickan i min plånbok (som består av några kort i en hållare) är omöjligt.

Jag tycker det är smart att jag anonymt kan be om hjälp av andra Tile-användare för att hitta mina borttappade grejer, men för att det verkligen ska fungera krävs det ju att det finns andra Tile-användare i närheten och hur det ser ut med den saken i Sverige är inte helt lätt att ta reda på.

En annan sak jag gillar är att det går att använda Tile åt två håll, dels kan jag hitta själva brickan och vad jag än har tillsammans med den, och dels kan jag hitta min telefon om jag har brickan.

Det känns både bra och dåligt att batteriet inte går att byta ut eller ladda upp när det tar slut, visst är det fint att få chansen att ta del av eventuellt uppgraderad hårdvara till rabatterat pris när ens första Tile ger upp, men det ger mig också en sorts årsavgift för att hålla kolla på mina grejer.

Fördelar
+ Enkel att använda
+ Smarta upphittningsfunktioner

Nackdelar
− Du får köpa en ny efter cirka ett år
− Något stor

Namn
Tile
Tillverkare
Tile
Pris
1 st kostar 299 kronor och ett 4-pack kostar 699 kronor. Säljs hos bland andra Tile:s webbshop och Apple.
Funktioner
Produkt som via Bluetooth håller ordning på användarens prylar. Batteriet är inte utbytbart, utbytesenhet går att köpa till rabatterat pris. Finns i vitt.
Skriven av Ida Blix

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.

Företaget Nonda har flertalet produkter för att hjälpa disträa och glömska personer. Nyligen testade vi den smarta nyckelhittaren Ihere som även kunde användas som selfie-kontroll. Nu åker Nondas produkt Zus in i vårt testlabb.