Samsung Galaxy Tabpro S

Samsungs konkurrent till Ipad Pro använder Windows 10 som operativsystem och inkluderar tangentbordstillbehöret.

Apples strategi för att erbjuda mobil produktivitet är att tillhandahålla en ultraportabel bärbar dator (Macbook) för den som kräver en traditionell arbetshäst, och Ipad Pro för den som föredrar att arbeta på surfplattor av professionell kaliber. Samsungs senaste bidrag till kategorin bygger på en annorlunda strategi.

Samsung Galaxy Tabpro S är en 12 tum stor datorplatta som använder Windows 10 som operativsystem och en Intel Core M-processor, alltså inte de prestandamässigt klena Atom-processorer som brukar sitta i dessa 2-i-1-system. Samsung introducerar dessutom teknik som vanligtvis tillhör smartphone-marknaden, och dessutom lösningar som Apple fortfarande väntar på att introducera. Så hur står sig Samsung Galaxy Tabpro S mot konkurrenterna, och vem är det egentligen som plattan riktar sig mot?

En tillplattad ultrabook

Namnet Tabpro antyder att detta är en platta inriktad mot proffs, vilket den också är. Men en mer mer rättvis beskrivning är att detta är en bärbar dator som kan användas som en platta om du så skulle vilja. Skärmen ligger i samma storleksklass som Apples största Ipad Pro, men till skillnad från denna använder Samsung här en Super AMOLED-panel med upplösningen 2 160 x 1 400 pixlar.

Detta är den första plattan i den här storleksklassen som kör en OLED-skärm och Samsungs utmärkta teknik inom detta område levererar även denna gång. Svärtan och den intensiva färgåtergivningen ger ett mycket imponerande intryck i allt från bild till video, detta är ett område där både Ipad Pro och Surface Pro 4 får se sig besegrade. Den relativt höga upplösningen i kombination med Windows 10, som låter dig fästa fönster vid olika delar av skärmen och växla mellan applikationer med klassiska alt+tab, gör produktivitetsarbete till en mycket trevlig upplevelse.

Core M-processorn och fyra gigabyte primärminnet får datorn att rulla på relativt smidigt i de flesta scenarion så länge som arbetsbördan inte är allt för tung. Den begränsade mängden minne i ett fullgott Windows-system gör att flikar i webbläsaren måste laddas om relativt ofta om du har många flikar igång samtidigt. Likaså är datorn inte väl lämpad för tung bild- eller videoredigering. Med tanke på att Samsung har lyckats klämma in en fläktlös processor och övriga komponenter i ett chassi som är blott 6,3 millimeter tjockt så får prestanda ändå anses vara imponerande.

Utmärkt traditionell produktivitet

En egenskap som utmärker Tabpro S från konkurrenterna är att tangentbordstillbehören här ingår i paketet, något som behöver köpas till för både Ipad Pro- och Surface Pro-familjerna. Precis som hos Microsofts konkurrent innehåller tangentbordet både pekplatta och tangenter med funktionsknapp för olika typiska snabbkommandon.

Tangentbordet sitter i ett skal som omsluter plattan. När du vill använda datorn fäller du upp plattan och fäster den vid den magnetiska fästpunkten ovanför tangentbordet. Skärmen kan ställas i två vinklar, men det är egentligen bara en vinkel som är användbar vilket känns betydligt mer begränsande än stödet hos Surface Pro 4 som kan ställas i många olika vinklar. Överlag är mekanismen för att ställa plattan på tangentbordet något ostadig och känns inte lika premium som designen annars skvallrar om.

Väl uppfälld upptar Tabpro S mindre utrymme än en Surface Pro 4 och är ungefär på samma nivå som en Ipad Pro. Det gör datorn till en trevlig resekamrat på utrymmessnåla transportmedel som bussar och dylikt. Tyvärr är själva författandet av text på tangentbordet inte en lika imponerande upplevelse som vi skulle önska. Tangenterna sitter tätt ihop, är platta och svampiga vid nedslag och överlag kändes pekfingervalsen aldrig helt bekväm.

Mer begränsad mobilitet

Ett annat område där Samsung hamnar i ett olyckligt mellanläge mellan platta och bärbar dator är förhållandet mellan batteritid och prestanda. Core M-processorn presterar som sagt tillräckligt bra för en trevlig användarupplevelse, men prestandatester i Geekbench och Antutu visar att processorkretsen Apple A9X i Ipad Pro presterar lika bra eller bättre. Ipad Pro når ett Geekbench-resultat på 3 055 poäng i det enkelkärniga testet och 5 192 poäng i det flerkärniga testet, att jämföra med 2 247 respektive 4 493 för Samsung Tabpro S.

I Antutu lyckas Samsung sno åt sig något av ett övertag med 179 151 poäng jämfört med 168 955 poäng för Ipad Pro. Det som är särskilt imponerande med detta är att Apples prestandakrets bygger på teknik för den mobila världen, och detta syns i batteritiden. Samsung påstår att Tabpro S ska kunna ge tio timmars användning, men i våra tester har strax över sex timmar visat sig vara mer realistiskt. Ipad Pro når som regel de tio timmar som anges, och den drar dessutom minimalt med batteriladdning i viloläge.

Efter att vi låtit plattorna ligga inaktiva i 28 timmar hade Ipad Pro gått från 100 till 96 procent batteriladdning, medan Samsung Tabpro S var nere vid 69 procent. Med tanke på att en bra modern bärbar dator kan nå batteritid på över ett dussin timmar under normalt bruk hamnar Samsungs platt-hybrid i ett icke-önskvärt mellanläge där den inte rår på vare sig plattor eller bärbara datorer i mobilitet eller råprestanda.

Tjänligt mjukvaruutbud

Att Tabpro S kör skrivbordsystemet Windows 10 istället för ett mobilt operativsystem gör så klart att en direkt jämförelse med rena plattor som Ipad Pro inte är helt klockren. Det är möjligt att köra både traditionella Windows-applikationer och nya fingervänliga Windows-appar, vilket är utmärkt för den som är i behov av mjukvara från båda världarna.

Tyvärr är situationen fortfarande den att apparna i Windows-affären är färre till antalet och mindre polerade än de i konkurrerande mjukvaruaffärer som App Store och Google Play. Mycket finns representerat och det går att täcka de flesta behov, men när nya populära appar dyker upp är det mer undantag än regel att de får en Windows-version inom en överskådlig tidsram. För kreativa typer är situationen också något begränsande för Tabpro S-spekulanter.

Ritpennan, som ännu inte finns tillgänglig som köpbart tillbehör, har färre användningsområden i operativsystemet om man jämför med exempelvis Ipad Pro. Detta är dock ett område som kan komma att förbättras med nästa stora uppdatering av Windows 10, kallad "anniversary update", som ryktesvis ska släppas i början av augusti.

Utmärkt Surface-konkurrent

Samsungs Windows-platta lämnar en del att önska när den används som platta och den saknar (just nu) de kreativa funktioner som Ipad Pro erbjuder med pennan. Vad Samsung däremot erbjuder är en utmärkt bärbar arbetsdator som på flera sätt är bättre än Microsofts alternativ. En utmärkt bildskärm, tangentbordstillbehör som ingår och klart tillräcklig prestanda gör datorn till ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en ultralätt dator som även kan agera platta vid behov.

Samma konfiguration av Microsoft Surface Pro 4 med tangentbordstillbehöret kostar dock ungefär lika mycket, och då får du fler portar och tillbehörsalternativ än vad Samsung för närvarande erbjuder. Microsofts tangentbordstillbehör är dessutom betydligt trevligare att skriva på. Valet mellan Samsungs och Microsofts produkt bör alltså baseras på hur viktigt dessa skillnader är för dig. Du som letar efter en ren platta med proffsinriktade funktioner bör dock fortsätta titta på Ipad Pro och dess Android-baserade konkurrenter.

Plus
+ Fantastisk klassledande bildskärm
+ Snygg och gedigen byggkvalitet

Minus
- Tangentbordet är inte det bästa
- Batteritiden lämnar en del att önska ur surfplatte-synvinkel
- Begränsad konfigurationsmöjlighet jämfört med Microsoft Surface

Fakta: Samsung Tabpro S

Vad är det?
2-i-1-enhet, hybridplatta.
Skärm
12 tum Super AMOLED, 2 160 x 1 440 pixel
Processor
Intel Core m3 6Y30 (Dual Core 0,9 GHz standard, 2,2 GHz turbo)
Minne
4 GB DDR3
Lagring
128 GB SSD
Grafik
Intel HD Graphics 515
Anslutningar
1x USB Type-C (USB 3.1 Gen 1), 3.5 mm hörlurskontakt
Trådlöst
802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, GPS/GLONASS
Operativsystem
Windows 10 Home
Mått
290,3 × 198,8 × 6,3 mm
Vikt
693 gram (exklusive tangentbord)
Pris
cirka 10 500 kr
Kommentarer
7 svar

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.