Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Rykte: Google gör egen telefon

Sökjätten Google vill skaffa större kontroll över ekosystemet Android, och satsar på en smart telefon under eget märke enligt en ny rapport.

Googles operativsystem Android finns i olika varianter installerade i drygt 80 procent av de smarta mobiltelefoner som är i bruk, enligt siffror från Gartner för fjärde kvartalet 2015. Till skillnad från konkurrenten Apple och deras system IOS är dock intäkterna från Android uppdelade mellan flera olika tillverkare som Samsung, LG och Xiaomi.

#Google planerar nu att själva lansera en mobil under sitt eget märke, enligt en rapport från The Telegraph som hänvisar till "insatta källor". Google driver i dagsläget konceptet Nexus där Googles egen version av #Android går tillsammans med hårdvara från utvalda partners, så som LG och Huawei.

Enligt en tidigare rapport i februari vill Google ta en större egen kontroll över Nexus-programmet för att bättre kunna konkurrera med Apples Iphone. Det är oklart om dessa nya uppgifter är en fortsättning på den strategin, men i det här fallet ska det handla om en helt Google-märkt telefon som inte heter Nexus. Möjligheten finns dock att Google ändå väljer att samarbeta kring hårdvaran med en partner, men då mer liknande hur Foxconn och andra kontraktstillverkare massproducerar Iphone enligt direktiv från Apple.

Googles vd Sundar Pichai bekräftade under en intervju med Recode förra månaden att företaget lägger mycket krut på Nexus. Han svarade dock undflyende på frågan om Google skulle satsa på en egen telefon.

Mycket att vinna

Det finns flera strategiska skäl för Google att satsa på en egen telefon. Ett är att samla en större del av intäkterna från Android till sig själva istället för andra tillverkare. Även om Android är störst vad gäller total marknadsandel är Apple och Iphone ledande vad gäller intäkter, beroende på sin dominans i det mer lukrativa högre prissegmentet. En Google-telefon skulle kunna marknadsföras som en premium-telefon, och lämna de billigare prisklasserna till andra tillverkare.

Ett annat skäl är att en egen hårdvara skulle ge Google en större kontroll över uppdateringscykler av Android, något som är ett problem hos många Android-tillverkare idag. Att det finns så många olika Android-enheter gör att många användare inte uppdaterar systemet på lång tid, eller inte har någon praktisk möjlighet att göra det. Apples användare är däremot som regel snabba på att installera den senaste versionen av IOS, och kan ta del av nya funktioner.

Även om Googles inkomstbringande söktjänster och appbutiken Google Play Store finns tillgängliga på andra tillverkares telefoner skulle en egen kontroll av hårdvaran öppna för större möjligheter att utveckla dessa tjänster.

En risk med att satsa på egen hårdvara är att Googles nuvarande partners i praktiken förvandlas till konkurrenter. Det är dock något som delvis redan är verklighet, då företag som Samsung och Xiaomi satsar allt mer på en egen version av Android med sin egen appbutik.

Kommentarer
31 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.