Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Bahnhof tvingas lämna ut uppgifter till polisen

Internetoperatören Bahnhof fälls i kammarrätten, och tvingas lämna ut abonnentuppgifter till polisen.

Den svenska internetoperatören Bahnhof har under lång tid tagit en tydlig ställning för sina användares integritet och vägrat lämna ut abonnentuppgifter till polisen när det handlar om ringa brott som upphovsrättsbrott. Detta trots krav från Post- och Telestyrelsen, vilket har lett till en utdragen rättslig tvist.

Nu går kammarrätten på Post- och Telestyrelsens linje, och gör det förbjudet för Bahnhof att neka polisen uppgifter från och med 23 juni, även om det misstänkta brottet har en straffpåföljd på under sex månaders fängelse. Om Bahnhof fortsätter vägra att lämna ut uppgifter till polisen vid misstanke om exempelvis fildelning ålägs operatören vite på fem miljoner kronor.

"På gränsen till småsaker"

Bahnhofs vd Jon Karlung skriver i ett pressmeddelande att beslutet innebär att snaran dras åt kring svenska operatörer och internetanvändare, och menar att de flesta av polisens förfrågningar rör just upphovsrättsbrott:

– Vi lämnar alltid ut om det handlar om allvarlig brottslighet som terrorism, mord, barnpornogfrafi, men det här handlar om brottslighet på gränsen till småsaker.

Enligt Bahnhof står nu hoppet till ett avgörande i EU-domstolen. Men bolaget erbjuder också andra alternativ för att skydda användares integritet, så som VPN-tjänsten Lex Integrity som är gratis för Bahnhofs kunder. Jon Karlung skriver:

– Just nu hoppas vi på ett avgörande i EU-domstolen. Men rätten till ett privatliv är för viktig för att helt överlåtas till juridiken. Därför jobbar vi med att ta fram tekniska system som skyddar sekretessen för vanliga användare. Det är ju personlig integritet som är vår ledstjärna, inte vad som sägs i en formell domstol. Ofta går det att hitta lösningar.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
32 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.