Telenor och Tele 2 lanserar "4G+"

UPPDATERAD. Den gemensamma satsningen ska erbjuda fördubblade 4G-hastigheter i 108 kommuner med fokus på tätorter, och satsningen körs igång idag.

När de olika mobiloperatörerna påbörjade utbyggnaden av 3G-nätverken i Sverige gjordes det av kostnadsskäl i form av gemensamma nät utanför storstadsregionerna. Att samarbeta runt utbyggnad av näten har sedan fortsatt med 4G-generationen. Ett av dessa samarbeten, Telenor och Tele 2, meddelar nu att de aktiverar den förbättrade tekniken 4G+ i 108 kommuner som till största del är tätorter.

Det som här kallas 4G+ handlar egentligen om tekniken LTE-Advanced i kombination med något som kallas Carrier Aggregation. LTE-Advanced är en vidareutveckling av dagens 4G/LTE-teknik som både ökar möjlig bandbredd och ger möjlighet till mer stabila uppkopplingar.

Carrier Aggregation gör det möjligt att slå samman flera olika radiofrekvensband för att på så sätt få till tillgång till högre bandbredd och därmed snabbare datahastigheter. Du kan läsa mer om både LTE-Advanced och Carrier Aggregation i SweClockers artikel om den kommande 5G-generationen.

I och med lanseringen av 4G+ i 108 kommuner meddelar Telenor och Tele 2 att deras 4G-nät nu når 99,5 procent av befolkningen. I Tele 2:s pressmeddelande för satsningen nämns en särskild satsning på att förbättra täckningen i norra Sverige där antalet basstationer ska ha ökat med 140 procent, att jämföra med resten av landet där ökningen är 40 procent.

Företagen passar även på att meddela att de avser att täcka 90 procent av landets yta inom "en snar framtid", vilken tidsram detta handlar om klargörs dock inte.

Telenor och Tele 2 är dock inte först ut med att aktivera stöd för Carrier Aggregation i sina nät. Konkurrerande operatören Tre (Hi3G) aktiverade stöd för tekniken redan i november i fjol. Vi hörde av oss till Tre:s svenska PR för att få en statusuppdatering om företagets utrullning av LTA-Advanced och fick följande svar:

Vi har rullat ut LTE-A i nästan hela vårt 4G-nät nu, inom ca en månad är vi helt klara med uppgraderingen. Vi har idag 4G-täckning i stort sett i alla orter/städer med över 10 000 invånare i landet. All fortsatt 4G-utbyggnad görs med med 4G+ (LTE-A).

Även Telia avser att stöda Carrier Aggregation i sina egna nät men har inte presenterat någon klar plan för när det kan ske.

Kommentarer
4 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.