Telenor och Tele 2 lanserar "4G+"

UPPDATERAD. Den gemensamma satsningen ska erbjuda fördubblade 4G-hastigheter i 108 kommuner med fokus på tätorter, och satsningen körs igång idag.

När de olika mobiloperatörerna påbörjade utbyggnaden av 3G-nätverken i Sverige gjordes det av kostnadsskäl i form av gemensamma nät utanför storstadsregionerna. Att samarbeta runt utbyggnad av näten har sedan fortsatt med 4G-generationen. Ett av dessa samarbeten, Telenor och Tele 2, meddelar nu att de aktiverar den förbättrade tekniken 4G+ i 108 kommuner som till största del är tätorter.

Det som här kallas 4G+ handlar egentligen om tekniken LTE-Advanced i kombination med något som kallas Carrier Aggregation. LTE-Advanced är en vidareutveckling av dagens 4G/LTE-teknik som både ökar möjlig bandbredd och ger möjlighet till mer stabila uppkopplingar.

Carrier Aggregation gör det möjligt att slå samman flera olika radiofrekvensband för att på så sätt få till tillgång till högre bandbredd och därmed snabbare datahastigheter. Du kan läsa mer om både LTE-Advanced och Carrier Aggregation i SweClockers artikel om den kommande 5G-generationen.

I och med lanseringen av 4G+ i 108 kommuner meddelar Telenor och Tele 2 att deras 4G-nät nu når 99,5 procent av befolkningen. I Tele 2:s pressmeddelande för satsningen nämns en särskild satsning på att förbättra täckningen i norra Sverige där antalet basstationer ska ha ökat med 140 procent, att jämföra med resten av landet där ökningen är 40 procent.

Företagen passar även på att meddela att de avser att täcka 90 procent av landets yta inom "en snar framtid", vilken tidsram detta handlar om klargörs dock inte.

Telenor och Tele 2 är dock inte först ut med att aktivera stöd för Carrier Aggregation i sina nät. Konkurrerande operatören Tre (Hi3G) aktiverade stöd för tekniken redan i november i fjol. Vi hörde av oss till Tre:s svenska PR för att få en statusuppdatering om företagets utrullning av LTA-Advanced och fick följande svar:

Vi har rullat ut LTE-A i nästan hela vårt 4G-nät nu, inom ca en månad är vi helt klara med uppgraderingen. Vi har idag 4G-täckning i stort sett i alla orter/städer med över 10 000 invånare i landet. All fortsatt 4G-utbyggnad görs med med 4G+ (LTE-A).

Även Telia avser att stöda Carrier Aggregation i sina egna nät men har inte presenterat någon klar plan för när det kan ske.

Kommentarer
4 svar

Prognosen är att 2017 blir ett fantastiskt år för mobiltelefoner, och här är de olika tillverkarnas flaggskepp som är värda att hålla koll på.

Efter Pokémon Go och Super Mario Run blir nästa mobilspel från Nintendo det taktiska rollspelet Fire Emblem Heroes.

LG håller event dagen innan mobilmässan Mobile World Congress, och spås visa upp sitt nya flaggskepp LG G6.

Google vill utöka Android bland USA:s lågbudgettelefoner, och tar därför satsningen Android One till landet senare i år.

Apple tros lansera en andra generationens Apple Pencil under ett event i mars i tillsammans med nya modeller av Ipad Pro.

Apple släpper omfattande uppdateringar till sina musikappar Logic Pro X för Mac OS och Garageband för IOS, med flera nya funktioner.