WWDC 2016

Apple tillkännager ny version av TV OS

Apple visar upp en ny version av operativsystemet för Apple TV med en hel del efterlängtade funktioner. Om Siri lär sig svenska är fortfarande oklart.

Apples Eddy Cue bokstavligen rusade igenom nyheterna i nästa version av TV OS, Apples operativsystem för senaste generationen av Apple TV.

Cue började med att berätta att det nu finns över 6000 appar tillgängliga i App Store för Apple TV. Av dessa var 1300 video-appar, eller "video-kanaler" som han kallade dem. Nya appar är på ingång, och några nationellt begränsade appar som Sling, Fox Sports Go och Molotov visades hastigt upp. Det visades dock upp några riktigt intressanta större nyheter i app-väg.

Ny Fjärrkontroll-app för IOS och fler spelkontroller
Eddy Cue menade att Apple tagit till sig av kritiken från användare om att Fjärrkontroll-appen för IOS inte hade alla funktioner som den fysiska Apple TV-fjärren har, och detta har man åtgärdat i en ny version av appen. Nu ska den virtuella fjärren funktionellt vara i paritet med den fysiska.

Vidare kommer det nu gå att ansluta upp till fyra spelkontroller samtidigt till en Apple TV, vilket ger upphov till många nya, roliga spelmöjligheter för exempelvis sällskapsspel. Dessutom kommer det nuvarande kravet på att alla spel måste gå att spela med Apple-fjärrkontrollen att skrotas, så att utvecklare utveckla mer avancerade spel med krav på att användaren har en MFi-certifierad handkontroll.

Nya Siri-funktioner
Siri har lärt sig förstå mer komplexa sökningar, vilket främst bör glädja de marknader där Siri faktiskt går att använda. Siri har också öppnats upp för tredjepartsutvecklare som utvecklar appar för Apple TV, där Youtube demonstrerades som ett exempel. Genom att (på engelska) be Siri "sök efter roliga katter på Youtube" så startas Youtube-appen med sökresultatet omedelbart listat.

En annan ny Siri-funktion som Apple döpt till "Live Tune-in" gör det möjligt att be Siri starta en live-ström på en av de installerade apparna, vilket gör det enklare snabbt hoppa in i en live-videosändning.

Huruvida Siri på TV OS kommer att aktiveras för fler än de befintliga marknaderna nämnde Eddy Cue ingenting om.

Singe sign-on och automatiska nedladdningar
I den nya versionen av TV OS kommer du inte längre behöva logga in på en smärre galax av olika konton för webbtjänster som Netflix, HBO och andra som kräver inloggning. Så länge du är inloggad på respektive app på en IOS-enhet kommer Apple TV automatiskt logga in dig på motsvarande Apple TV-app.

Dessutom kommer de automatiska hämtningarna som IOS-enheter och Mac-datorer länge haft tillgång till nu aktiveras även för Apple TV. Laddar du exempelvis ner Netflix för IOS kommer Netflix-appen att per automatik laddas ned även till din Apple TV så länge båda enheterna är inloggade med samma Apple-ID.

Mörkt tema för sena kvällar
Något som många inklusive undertecknad stört sig på är det ljusa gränssnittet på TV OS, speciellt sena kvällar när mörkret lagt sig. I nya TV OS-versionen kommer ett mörkt tema finnas för aktivering, likt den som finns på OS X.

Nya utvecklarverktyg
För utvecklare som utvecklar appar för Apple TV tillkommer en rad nya utvecklarverktyg, som ReplayKit och HomeKit, där den sistnämnda är till för att kombinera en Apple TV-app med hemautomation.

Beta idag – lansering i höst
Redan idag får alla registrerade utvecklare tillgång till en utvecklarversion, medan vi andra får vänta till den breda lanseringen i höst.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.