Hugo Falk kodade egen app för läxhjälp

Efter en period med många prov i skolan kodade 12-årige Hugo Falk ihop en egen app för att hjälpa honom plugga på ett effektivare och roligare sätt.

Ibland stöter vi på redaktionen på människor som imponerar på oss med sitt driv och entreprenörskap. 12-årige Hugo Falk från Göteborg är en av dem. Han håller som bäst på att avsluta årskurs sex och ser fram emot sommarlovet.

För någon månad sedan var det mycket läxor och prov i skolan och Hugo Falk satt hemma och tragglade glosor. Han tänkte att det borde finnas någon app som underlättar inlärningen och letade i App Store – men ingen app stämde in på vad han sökte.

– Så jag fick helt enkelt göra en själv! När jag pluggade glosor satt jag med papper och skrev först orden på svenska och sedan på det andra språket och kollade i boken så att det blev rätt. Men det tar lång tid och är inget jag kan göra på exempelvis spårvagnen till och från skolan.

Hugos app – som nu finns i App Store – heter Learn it och är skriven i Swift. Användare kan själva skriva in frågor och de rätta svaren vilket gör att appen fungerar som instuderingshjälp till alla möjliga ämnen, inte bara för att plugga glosor. Det är inte bara Hugo som haft nytta av appen heller, också vänner som fått testa den säger att appen gett bättre resultat i skolan.

– Det går att spara de frågor man haft fel på separat och öva vidare på bara dem. Det låter kanske inte som en så stor grej, men det blir mycket effektivare. Säg att du har ett stort prov på 100 glosor, och att det är omkring hälften som du känner dig osäker på. Då kan du lägga mest energi på att öva på "felen". Jag är så förvånad över att något liknade inte redan fanns i App Store!

Programmeringsintresset väcktes för flera år sedan av en släkting som är programmerare och är något som Hugo utvecklat vidare sedan dess.

– När jag var fem år lärde en släkting mig att programmera i Qbasic. Jag tyckte det var kul och gjorde en kalkylator och lite frågesporter. Men det är ett väldigt gammalt språk så när jag var sju år började jag med Java som ger fler möjligheter när det gäller bland annat användargränssnitt.

När Apple presenterade Swift i samband med sin utvecklarkonferens år 2014 blev Hugo intresserad och började läsa på.

– Det kändes framtidssäkert och i och med att det är open source tror jag att det kan bli stort.

Hugo Falk har beslutat sig för att ta tio kronor för appen och det är för att försöka få tillbaka de 1 000 kronor som det kostar att skaffa en utvecklarlicens hos Apple. Efter sommarlovet är det dags för skolan igen, men om han tänker satsa på en karriär som IOS-utvecklare har han inte bestämt sig för än.

– Det finns mycket annat som jag också tycker är roligt så vi får se. Jag har fått höra att jag borde kunna söka sommarjobb som IOS-utvecklare, men jag måste fylla 13 år först.

Vill du lära dig programmera?

Hugo tipsar om Apples egen bok om Swift som finns att ladda ned i Ibook Store. Använder du en Mac tycker han att programmet Xcode och Playground ett bra ställe att prova på olika saker, kör man istället pc har IBM ett webbaserat gränssnitt för Swift.

Apple erbjuder också mycket dokumentation, men den ger Hugo inte mycket för, istället tycker han om spelmotorn Unitys dokumentation som han faktiskt lärt sig mycket av att läsa.

Namn
Learn it! – Roligare glosförhör
Plattform
IOS
Utvecklare
Mattis Falk
Version
1.1
Pris
10 kronor
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
svenska, engelska
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
3 svar

Datorspelen Portal och Portal 2 har blivit kända bland annat för sina stämingsfulla avslutningslåtar, och här kommer ännu mer musik inspirerad av Portal.

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Super Mario Run släpps nästa vecka, och väntas bli ohyggligt populärt. Nu avslöjas dock att spelet kräver uppkoppling mot internet för att fungera.

Läs för dina barn eller själv en ordentlig julsaga i interaktiv form på Ipad, Iphone eller Android när Snobbens ägare Charlie Brown letar julens mening.

Bakom lucka nio i Geeks Julkalender döljer sig både ett fint erbjudande på tangentbordet G610 Orion Red från Logitech, och en tävling där du kan vinna tangentbordet, spelmus och andra tillbehör.

Nintendos USA-chef Reggie Fils-Aime säger att IOS-spelet Super Mario Run inte kommer att dyka upp på den kommande konsolen Nintendo Switch, men en version för Apple TV kan inte uteslutas.