Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Larry Ellison: "Jag ville köpa Apple och göra Steve Jobs till vd"

Steve Jobs vän Larry Ellison berättar i ett tal hur han och Jobs planerade att rädda Apple på 90-talet. Ellison erbjöd sig att köpa företaget och direkt göra Jobs till vd.

Larry Ellison är en av grundarna till Oracle och därtill en väldigt rik man. Han var nära vän med Apples grundare Steve Jobs och de båda brukade ta många och långa promenader med varandra medan Jobs levde. Nyligen höll Ellison tal för studenter vid det amerikanska universitetet USC och berättar om en speciell sådan promenad.

Under mitten av 90-talet arbetade Steve Jobs med Pixar och Next, medan det samtidigt gick allt sämre för Apple. Under en särskild promenad var samtalsämnet därför givet, hur skulle de kunna rädda Apple?

"Problemen var nu så allvarliga att folk undrade om Apple ens skulle överleva. Det var alldeles för smärtsamt att bara titta på och göra inget, så syftet med den här promenaden genom Santa Cruz-bergen var att diskutera hur vi skulle kunna ta över Apple."

Larry Ellisons idé var enkel. "Jag tänkte köpa Apple och direkt göra Steve Jobs till vd." Enligt Ellison var Apple inte värt särskilt mycket på den här tiden, omkring fem miljarder dollar och han hade redan säkrat finansieringen. Allt Steve Jobs behövde göra var att säga ja.

"Steve föreslog ett mer kringgående tillvägagångssätt. Först skulle vi övertala Apple att köpa Next Computer, sedan skulle Steve gå med i styrelsen och med tiden skulle de förstå att han var rätt man att leda företaget."

Ellison frågade Jobs hur de skulle tjäna några pengar på det här och fick till svar att han inte ville göra det här för pengar.

"Larry, det här är varför det är så viktigt att jag är din vän. Du behöver inte mer pengar. Jag gör inte det här för pengarna. Jag vill inte få betalt. Om jag gör det här, kommer jag göra det från en högre moralisk mark."

Lärdomen från hela berättelsen är enligt Ellison att efter en speciell tidpunkt kan det inte handla om pengar längre, till slut går det inte att spendera dem hur man än försöker. Varför gick Jobs tillbaka till Apple då? Jo, för att djupt inuti oss alla finns en primal drift att göra något viktigt med våra liv.

Hela Larry Ellisons tal finns i videoklippet nedan. Historien om promenaden med Steve Jobs börjar omkring 15 minuter in i klippet.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.