JBL Charge 3 besöker testlabbet

Den trådlösa högtalaren JBL Charge 3 kan bli en bra kompanjon i sommar då den tål vatten och kan ladda upp mobilen när du är ute på språng. 99mac testar hur den låter i testlabbet.

JBL uppdaterade sin Charge-högtalare i början av året och den senaste modellen heter Charge 3. Det är en trådlös Bluetooth-högtalare modell större som tål både vatten och en del stryk, men kanske den mest lockande funktionen så här i sommartider är det inbyggda batteriet som ger upp till 20 timmars batteritid och som också kan ladda en USB-ansluten mobil eller surfplatta vid behov.

Jämfört med sina föregångare har Charge 3 spenderat mer tid på gymmet och är både större och tyngre. Enheten är också IPX7-klassad, vilket betyder att den kan sänkas helt under vatten för en kort stund. Likt föregångarna kan den både ligga ned (finns en lämplig kant för detta som gör att den – trots den runda formen i övrigt – ligger still) eller ställas på högkant.

Utsidan

Charge 3 levereras med en knallorange laddare och lite papper om hur jag kommer igång, säkerhet och garanti. Det är en rejäl pjäs som ligger där i lådan, den mäter drygt 21 centimeter liggande och väger närmare ett kilo.

Vårt testexemplar är blått, men Charge 3 säljs också i fem andra färger. Precis som på det mindre syskonet Flip 3 som vi tidigare testat, sitter det i ändarna på den cylinderformade högtalaren två passiva baselement som rör sig när det spelas musik.

Charge 3 är tillverkad av både slitstark textil och gummi och är IPX7-klassad. Det betyder att den kan sänkas i vatten upp till en meters djup och ska klara detta i 30 minuter. Den fungerar utmärkt att ta med till stranden eller poolen med andra ord.

Upp till tre enheter kan anslutas till högtalaren och turas om att spela upp stereoljud. Charge 3 kan också agera högtalartelefon ifall du vill kunna prata i telefon med händerna fria.

Det går att koppla samman den här högtalaren med en andra JBL Connect-högtalare och på så vis välja mellan ett stereoläge (en spelar vänster och den andra höger kanal) och ett partyläge (båda spelar stereo).

Namn
JBL Connect
Plattform
IOS
Utvecklare
Harman International Industries
Version
1.7
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Förenklad kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, nederländska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Ljudet

Vi har som vanligt testat Charge 3 både i testlabbet på redaktionen och hemma. Det första vi kan konstatera är att vi inte gärna bär runt på Charge 3 i väskan, men att den absolut kommer till sin rätt hemma eller som en del av utflyktspackningen.

Under vår testperiod har vi lyssnat på musik från flera genrer och ljudet får klart godkänt. De dubbla slavbasarna levererar bra bastryck utan att ta över och det går att få rejäl volym ur den här enheten utan att ljudbilden försämras nämnvärt. Precis som väntat låter den här högtalaren mer och bättre än många andra mindre modeller vi testat tidigare. Ibland är större bättre.

Charge 3 får också godkänt som högtalartelefon och fungerar utan att jag behöver vara jättenära högtalaren för att höras. Motparten rapporterar att det låter bra, men inte riktigt lika bra som om jag pratat direkt i min telefon.

Jämförelse med JBL Flip 3

Några hundralappar billigare får man det mindre syskonet JBL Flip 3, som vi testade i oktober förra året. Det är en högtalare som kommer med bärrem och bättre lämpar sig för den som ofta vill ha med sig en högtalare. Flip 3 är inte lika vattentålig (tål bara stänk) och kan inte ladda upp din mobil eller surfplatta så helt samma funktionalitet har de inte.

Precis som man kan misstänka redan innan låter JBL Charge 3 mer och bättre än det mindre syskonet, så det som får avgöra vilken du ska satsa på blir ditt tänkta användningsområde och förstås vilken budget du har.

Omdöme

Charge 3 låter bra, och jag gillar formen. Det är en rätt rejäl högtalare, så inget jag rekommenderar för den som vill ha med sig högtalaren ut ofta. Den känns helt klart där den ligger i ryggsäcken. Men den passar utmärkt hemma i köket eller ute på altanen. Det är också en lämplig högtalare för lite större barn som vill lyssna på egen musik på sina rum.

Vankas det utflykter till stranden eller grillkvällar någonstans passar Charge 3 också bra eftersom den kan dubbeljobba som laddningstation åt deltagarnas mobiler om det skulle behövas. Smart!

Fördelar
+ Vattentålig
+ Laddar mobil eller surfplatta
+ Generös batteritid

Nackdelar
- Ljudeffekterna vid exempelvis uppstart låter högt
- Tung, inget att bära runt på jämt

Fakta: JBL Charge 3

Vad är det?
Trådlös högtalare
Funktioner
Vattentålig enligt IPX7, JBL Connect (koppla samman flera JBL Connect-högtalare via app), Bluetooth 4.1, högtalartelefon inbyggt, 6 000 mAh batteri som också kan ladda USB-ansluten mobil eller surfplatta (upp till 20 timmmars batteritid)
Färger
Blå, svart, grå, röd, blågrön och blå.
Mått, vikt
213 x 87 x 88,5 mm, 800 gram
Pris
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.