Rykte: Apple öppnar upp Siri för utvecklare

Apples röststyrningstjänst Siri har hittills varit stängd för externa utvecklare, men nu öppnas tjänsten upp för alla enligt nya uppgifter.

När Apple lanserade röststyrningsfunktionen #Siri under 2011 var det första gången den breda massan fick känna på hur modern teknik kunde styras med hjälp av naturligt tal, och hur man kunde få Siri att säga lustiga saker. Siri har dock varit en sluten funktion i systemet och Apple har helt styrt dess funktionalitet och möjliga tillämpningsområden.

Det kommer att bli ändring på detta då Apple förbereder ett utvecklargränssnitt (SDK) för Siri som ska bli tillgängligt för externa utvecklare, enligt en källa som pratat med The Information (betalvägg). Utvecklare får då möjligheten att ansluta sina appar till Siri och låta användaren styra dem med röstkommandon. Detta skulle exempelvis kunna leda till att du ber en rese-app om att boka en resa eller visa alla nyheter runt ett visst ämne i en nyhets-app. Det kommer sannolikt också göra röststyrning av #Apple Watch mer flexibelt.

Bristen på stöd för externa utvecklare har gjort att Siris funktionsutbud inte har utvecklats nämnvärt sedan introduktionen, och detta ska också ha varit anledningen till att den ursprungliga gruppen bakom Siri lämnade Apple för att starta den konkurrerande tjänsten Viv.

Apple har inte meddelat när detta utvecklarpaket ska bli tillgängligt men enligt uppgifter hoppas företaget på att göra det tillgängligt för utvecklare under WWDC-konferensen i juni.