99mac testar B&O Play A1

B&O Play är tillbaka med en ny Bluetooth-högtalare som blir nya minstingen i produktutbudet. A1 som den heter har spenderat tid både inne och ute med 99mac.

Våren är här och vi kan börja ana den annalkande sommaren i luften och solen. Det är nu svenskarna tar alla chanser till att vara ute och fika, äta picknick eller grilla. Något som varit populärt under de senaste åren är att ta med sig en trådlös högtalare för kunna lyssna på lite sköna toner även utomhus.

Men de trådlösa högtalarna är också användbara inomhus eftersom de kan tas med från rum till rum och spela musik medan du exempelvis diskar, badar eller varför inte när du somnar eller vaknar i sovrummet.

B&O Play är ett varumärke som hör till danska Bang & Olufsen som erbjuder högtalare och hörlurar. De båda märkena har så klart mycket gemensamt när det gäller designspråk och ljudteknik, men B&O Play-produkterna finns i mer tillgängliga prisklasser än vad vi är vana vid från Bang & Olufsen.

Nu är B&O Play aktuella med en portabel trådlös högtalare som fått namnet A1, helt logiskt med tanke på att den är mindre än deras befintliga modell A2. A1:an är den första produkten från märket som gör ett besök i vårt testlabb, men det blir förhoppningsvis inte den sista!

Kom igång

B&O Play A1 kommer snyggt paketerad i en matchande grå låda som innehåller den runda högtalaren och en USB Type-C-sladd för att ladda. Någon laddare följer inte med, utan det är tänkt att du ska använda exempelvis mobilladdaren eller något annat lämpligt med USB som du har där hemma.

För att parkoppla högtalaren till en telefon, startar du enheten och håller inne Bluetooth-knappen en stund tills enheten börjar låta. Då bör den dyka upp i telefonens inställningar och allt är klart. Till skillnad från en del andra högtalare vi testat låter A1 föredömligt lagom när den talar om för oss att den startar eller att den framgångsrikt parkopplats.

Det finns en tillhörande app som heter Beoplay att ladda ned från App Store. Under våren kommer appen också att släppas till Google Play. Med appen går det att förutom att styra uppspelningen, att justera ljudet och parkoppla två enheter med varandra.

Namn
Beoplay
Plattform
IOS
Utvecklare
B&O Play
Version
1.1
Pris
gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
engelska

Första intryck

Det är något med A1 där den ligger på bordet som lockar. Den runda pucken liksom vill följa med mig och läderloopen gör det lätt att göra den till vilje även om den lätt också plockas upp med en hand. B&O Play lovar upp till 24 timmars batteritid och det är imponerande om det stämmer, många av konkurrenterna i liknande prisklass och storlek erbjuder någonstans kring halva den tiden.

Ljud och användning

A1 är den minsta högtalaren i B&O Plays utbud, men låter större än vad den är. För den som känner för att dansa loss till musiken går det att spela riktigt högt också. Jag tycker om högtalaren nästan direkt, det krävs inte många minuters lyssnande.

Efter att ha parkopplat högtalaren med min telefon är det bara att spela upp musik från valfritt ställe, jag har lyssnat på Spotify, Apple Music och något poddradioavsnitt. Volymen styrs lätt med volymknapparna på telefonen, eller med knappar på A1:ans sida.

Jag tycker mycket om equalizern i appen som dels låter mig justera ljudet med en vit liten prick i fyra fält för att passa olika musikgenrer, men som också har några vettiga förinställningar. Det finns en för podcast som gör rösterna mycket tydligare än i normalläget exempelvis.

Om jag inte lyssnat på ett tag, eller tillfälligt stängt av ljudet av någon anledning, går det att trycka på den runda "connect"-knappen på sidan av A1. Då ansluter den till den senast anslutna enheten och fortsätter att spela upp där den slutade.

Den runda formen på A1 gör att den passar väl för att lyssna flera personer. Den ligger bra på picknickfilten mellan alla vänner, eller mellan er på ett bord och alla kan lyssna tillsammans.

A1 kommer också med en inbyggd mikrofon och det innebär förstås att du kan svara på telefonsamtal om det ringer och prata med händerna fria. A1 fungerar också till konferenssamtal. Det går att samla flera personer runt högtalaren som tillsammans kan prata med någon i andra änden. Mikrofonen plockar upp ljud i 360 grader runt hela enheten.

Summering

Det här är en stilig högtalare som låter riktigt bra för sin storlek och som verkligen imponerar med sin batteritid. Den medföljande appen är lätt att handskas med och bjuder på lite inställningsmöjligheter, men behövs inte för att spela upp något i högtalaren.

Med ett rekommenderat pris på 2 499 kronor är det inte den billigaste trådlösa högtalaren du kan hitta, men designen, ljudet och kvaliteten gör sitt för att motivera priset tillsammans med varumärket B&O.

Fördelar
+ Lång batteritid
+ Snygg design
+ Enkelt handhavande

Nackdelar
- Inga uppenbara

Fakta: B&O Play A1

Vad är det?
En trådlösa Bluetooth 4.2-högtalare med uppladdningsbart batteri (2 200 mAh). Lanseras i två färger, silver och mossgrön.
Funktioner
Två högtalare kan parkopplas, inbyggd högtalartelefon, upp till 24 timmars batteritid, 3,5 mm-ingång
Mått
133 x 48 mm
Vikt
600 gram
I lådan
Högtalare och laddsladd (USB Type-C)
Pris
2 499 kronor
Skriven av Ida Blix

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.