Dubbeltest

Hörlurarna RHA T10i och T20i

De lyxiga in ear-lurarna T10i och T20i från RHA kostar en del, men visar också upp en imponerande ljudåtergivning och många attraktiva detaljer.

Premiumlurar för mobilen

Förra året testade vi skotska tillverkaren RHA:s hörlurar MA750i som ligger tydligt i mellansegmentet vad gäller pris, men som imponerade i testlabbet tack vare stilig design och bra ljud. Det har blivit dags att undersöka vad mer RHA har att erbjuda, och nu har turen kommit till de lite dyrare lurarna T10i och T20i. Till skillnad från MA750i ligger båda dessa på en bra bit över tusenlappen. Det rekommendade priset för T10i är 1 790 kronor, och för T20i hela 2 290 kronor. Det är med andra ord lite mer än vad många kanske vill lägga ut på hörlurar, men smakar det så kostar det, brukar det heta. Låt oss alltså undersöka hur dessa lurar smakar.

Utseendemässigt är de båda lurarna nästan identiska. De har samma gedigna konstruktion i rostfritt stål och sladden är en förstärkt kopparkabel som känns både flexibel och hållbar. Till båda lurarna medföljer också en generös uppsättning olika öronkuddar i både silikon och skumgummi, samt ett fodral för att förvara lurarna när de inte används.

Ytterst få personer lär införskaffa båda dessa hörlurar, men den som vill se skillnad mellan dem kan upplysas om att produktnamnet är tydligt tryckt på själva öronsnäckorna. Färgen på sladden skiljer sig också åt. På T10i är sladden grå, och de formbara byglarna som hängs över öronen är genomskinliga. På T20i däremot är både sladd och byglar svarta. T20i finns också i en helsvart variant som tidigare sålts exklusivt i Apples butiker, men som nu finns allmänt tillgängliga. Båda lurarna ser riktigt lyxiga ut, och har framförallt en ordentlig tyngd på grund av stålkonstruktionen.

Även hörlurskontakten är förstärkt med ett hölje av rostfritt stål och en fjäder. Detta är ofta den känsligaste punkten på hörlurar, oavsett prisklass, och här har RHA lyckats med att förmedla en känsla av hållbarhet och trygghet. Under min testperiod hittade jag heller inga skäl att misstro den känslan. Som en ytterligare försäkran erbjuder RHA tre års garanti på båda lurarna.

Funktionsmässigt har både T10i och T20i tre olika löstagbara akustiska filter, som skruvas fast i snäckorna och kan användas för att reglera ljudbilden en del. Ett av filtren är referens, och är det som sitter fastskruvat från början. I förpackningen finns därtill ett filter som ska ge extra bas, och ett annat som ska lyfta fram diskanten. De små filtren ser ut att lätt komma bort, men de levereras fastskruvade på en liten stålplatta, så den som är noga med att skruva fast de filter som inte används kan räkna med att behålla dem.

Dual Coil

Det är alltså gott om likheter mellan de båda hörlurarna, både till utseendet och vad gäller funktionalitet. De 500 kronor dyrare T20i är ändå att betrakta som det riktiga flaggskeppet, och detta tack vare handgjorda ljudelement inuti snäckorna, som RHA själva kallar Dual Coil. I korthet handlar det om att de använder en dubbelspole som delar frekvensområdet, så att de två spolarna tar hand om bas respektive diskant.

En något mer detaljerad beskrivning är att i de flesta vanliga in ear-hörlurar sitter en enda talspole och en solid magnet ansluten till ett membran. En elektrisk ljudsignal skickas genom spolen och skapar ett elektromagnetiskt fält som rör talspolen och membranet för att generera ljudet i olika frekvenser. RHA:s Dual Coil-teknik består istället av en ihålig magnet, där hålrummet ger plats för en andra talspole. De två spolarna är placerade koncentriskt, så att det blir en yttre och en inre. Ljudsignalen separeras i två olika frekvensomfång, som vardera leds till en av spolarna – bas och lägre mellanregister till den inre spolen, högre mellanregister och diskant till den yttre. Bägge spolarna agerar självständigt och har sitt egna elektromagnetiska fält som reagerar på det statiska fältet från magneten. Resultatet ska bli en klarare och fylligare ljudbild, där varje frekvens ska få gott om armbågsutrymme.

Detta saknar T10i, som istället använder RHA:s dynamiska element med modellnummer 770.1. Dessa element är också handgjorda och utformade för att ge en naturtrogen återgivning av musik oavsett genre, men konstruktionen är traditionell med en enkel talspole. De MA750i som 99mac testade förra året använder som jämförelse elementet 560.1.

T10i

T20i

Egenskap

Värde

Värde

Frekvensområde

16 Hz–40 000 Hz

16 Hz–40 000 Hz

Impendans

16 Ohm

16 Ohm

Känslighet

100 db

90 db

Element

Dynamiskt 770.1-element

Dynamiskt Dual Coil-element

Kabellängd

1,35 meter

1,35 meter

Vikt

41 gram

41 gram

Rekommenderat pris

1 790 kronor

2 290 kronor

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Googles årliga event förväntas i år visa upp en ny Chromebook Pixel-dator och en smart mini-högtalare tillsammans med Pixel 2-telefoner.

Enligt källor bland telefonoperatörerna kan Apple presentera sina nästa Iphone-modeller vid ett event den 12 september.

Under ett live-event i New York presenterar nu Samsung den nya flaggskeppstelefonen Galaxy Note 8.

Samsungs smarta röstassistent Bixby har tidigare endast funnits i USA och Sydkorea, men nu rullas den ut till 200 länder inklusive Sverige.

Säkerhetskopieringstjänsten Crashplan för hemanvändare tas bort. Code42 lämnar konsumentmarknaden och satsar istället på företagsanvändare.

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.