Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone SE – lagom storlek med mycket prestanda

Apple är tillbaka med en ny fyratumsmobil som Ida Lindkvist tagit med sig in i testlabbet. Iphone SE är välbekant på utsidan, men fylld med välkomna nyheter på insidan.

Prestandatester

Batteri

Även om mycket ser sig likt ut på utsidan om vi jämför Iphone SE med Iphone 5S så har en hel den ändrats under skalet. Bland annat har Apple fått plats med ett något större batteri, 1 624 mAh jämfört med 1 560 mAh och tillsammans med modernare, strömsnålare komponenter har batteritiden förbättrats.

Batteritiden enligt Apple

Iphone SE

Iphone 5S

Samtalstid

upp till 14 h med 3G

upp till 10 h med 3G

Internetanvändning

upp till 12 h med 3G
upp till 13 h med 4G/LTE
upp till 13 h med Wifi

upp till 8h med 3G
upp till 10 h med 4G/LTE
upp till 10 h med Wifi

Videouppspelning

upp till 13 h

upp till 10 h

Ljuduppspelning

upp till 50 h

upp till 40 h

Standby-tid

upp till 10 dagar

upp till 250 h

Vi har kört Iphone SE genom våra egna batteritester. Med hjälp av en skärmkalibrator och en helvit bild ställer vi in skärmens ljusstyrka till 150 cd/m2, vilket är ungefär hälften på IOS inbyggda reglage, och använder sedan ett eget test som simulerar surfning. Inga webbsidor med Flash används (och stöds heller inte av IOS), men däremot Javascript. Telefonen använder Safari och surfar runt på ett antal webbplatser med Wifi och Bluetooth aktiverade. Bakgrundsuppdateringar, notiser och dylikt är avstängt och strömsparläget används inte.

Iphone SE klarar sig 7 timmar och 10 minuter i vårt test, vilket inte är i närheten av vad Apple själva uppger, men det är svårt att jämföra siffrorna då Apple inte går in på hur de kommer fram till sina siffror. Ljusstyrkan på skärmen kan till exempel vara annorlunda.

Vi testar också hur lång batteritiden är när vi tittar på video. Vi kör filmen Tears of Steel tills telefonen stänger av sig själv. Apple säger att telefonen ska klara det här i upp till 13 timmar och det stämmer rätt bra med vårt resultat. Enheten spelar glatt upp video i 12 timmar och 25 minuter innan skärmen blir svart och det är dags att ladda.

Jämförelse batteritid mellan 99mac:s testade enheter

Modell

Batteritid surf 150 cd/m2

Batteritid video 150 cd/m2

Iphone 5S

5h 37m

11h 16m

Iphone 6

6h 44m

11h 23m

Iphone 6 Plus

6h 19m

13h 55m

Iphone 6S

8h 37m

11h 51m

Iphone 6S Plus

9h 26m

14h 23m

Iphone SE

7h 10m

12h 25m

Surfning

Iphone SE har också genomgått några tester i den inbyggda webbläsaren som mäter hantering av Javascript: Jetstream, Mozilla Kraken och Google Octane. Som väntat placerar sig Iphone SE tillsammans med Apples nuvarande flaggskeppsmodeller 6S och 6S Plus i alla tre testerna.

Grafik- och processorprestanda

Vi testar också grafik- och processorprestanda med hjälp av en rad tester. Först ut är det syntetiska testet Ice Storm Unlimited från 3D Mark, som renderar bildrutor i upplösningen 720p "utanför skärmen", medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg. Också här placerar sig SE som väntat tillsammans med 6S och 6S Plus. Apples 9,7-tums Ipad Pro tar hem första platsen med sin något vassare A9X-processor. Iphone SE bjuder som synes i tabellen nedan på en rejäl förbättring jämfört med Iphone 5S.

Nästa test är GFX Bench som har stöd för Apples ramverk Metal. Vi kör scenen T-Rex (1080p) som också renderas utanför skärmen och mäter uppdateringsfrekvensen av bilder. Vi ser ett liknande resultat här, Iphone SE presterar som sina andra A9-syskonmodeller och användare som kommer från Iphone 5S eller tidigare kommer att märka tydlig skillnad vid ett eventuellt byte.

Sist ut i testsviten är Geekbench, ett test för flera plattformar som testar processorer. Testet finns för Windows, Mac, Linux, Android och IOS. Testet körs dels med bara en processorkärna och dels med alla tillgängliga och ger poäng där högre är bättre. Enligt Primate Labs som står bakom testet simulerar det verkliga scenarior.

I tabellen nedan jämför vi Iphone SE och några andra IOS-enheter med ett antal Android-enheter som också passerat genom vårt testlabb. Också här syns det att Iphone SE, 6S och 6S Plus är jämbördiga när det kommer till sådana här utmaningar.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
34 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.