Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone SE – lagom storlek med mycket prestanda

Apple är tillbaka med en ny fyratumsmobil som Ida Lindkvist tagit med sig in i testlabbet. Iphone SE är välbekant på utsidan, men fylld med välkomna nyheter på insidan.

Inledning

Vilken storlek på våra mobiler som är den optimala eller mest populära har varierat genom åren, något som så klart också hängt ihop med vad som varit tekniskt möjligt. 80-talets yuppienallar var rejäla pjäser även med dagens mått mätt, medan trenden under slutet av 90-talet och början av 00-talet var att ha en så liten mobil som möjligt.

Nu är vi tillbaka vid stora mobiler, en utveckling som började på Android-sidan och som sedan Iphone 6 och 6 Plus också syns i Apples utbud. Det är inte alla som uppskattar att behöva hålla mobilen med två händer eller att den inte enkelt går ned i alla fickor, något som inte undgått Apple. Under företagets senaste event berättade Greg Joswiak från scenen att företaget fått in önskemål om att släppa en uppdaterad fyratumsmodell och lanserade därefter #Iphone SE.

Iphone SE har spenderat ett par dagar i testlabbet på 99mac och förutom att den får genomgå alla våra prestandatester som vi redogör för här, så kommer jag framöver att byta ut den Iphone 6S Plus som jag haft som vardagsmobil sedan oktober förra året för att se hur Iphone SE känns och fungerar i praktiken.

Vi har fått in en Iphone SE i rosa guld med 64 gigabyte lagringsutrymme. Den kostar 5 795 kronor vid köp utan abonnemang. I tabellen nedan hittar du specifikationerna:

Iphone SE, modell: A1723

Egenskap

Värde

IOS

9.3.1

Skärm

4-tum Retina 1 136 x 640 pixel, 326 ppi

Processor

A9, 64-bitar med M9

Kapacitet

16, 64 GB

Färger

Rymdgrå, guld, rosa guld, silver

Kamera

Bak: 12 megapixel, f/2.2. 4K-video
Fram: 1,2 megapixel. 720p video

Anslutningar

Lightning, hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n/ac,
Bluetooth 4.2, NFC, GPS och GLONASS

Sensorer

Touch ID (första generationen)
Gyro med tre axlar
Accelerometer
Avståndssensor
Sensor för omgivande ljus

Mobilnät

UMTS/HSPA+/DC-HSDPA ( MHz)
GSM/EDGE ( MHz)
LTE (Bands )

Mått

H: 123,8 mm
B: 58,6 mm
D: 7,6 mm

Vikt

113 gr

Pris

16 GB: 4 695 kr
64 GB: 5 795 kr

I kartongen

Apple skickar förutom själva telefonen med ett par Earpods, en laddare med Lightning-till-USB-sladd och ett verktyg för att få ut sim-kortshållaren. Det ligger också med lite kortfattad information med länkar till utförligare beskrivningar och supportsidorna.

När det gäller tillbehör säljer Apple läderskal i två färger och Lightning-dockor som passar också till Iphone SE. Skalen kostar 395 kronor, medan en docka kostar 549 kronor (någon Lightning-kabel medföljer inte).

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
34 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.