Redundans - när inget får gå fel

Klockan är 01.32 natten mot lördagen när ett SMS varnar för att vår serverfarm har tappat kontakten med internet. Någon minut senare försöker jag logga in på servrar, testar olika IP-nummer och försöker nå vårt säkerhetsystem. Alla försök misslyckas - en svag länk i kedjan har brutits och våra internettjänster är otillgängliga.

Vad som saknades var Redundans - vi har skrivit en kort guide till vad man skall tänka på och våra egna erfarenheter.

För den som planerar driftskritiska system - exempelvis hemsidor, mailservrar eller andra internettjänster med många besökare som är beroende av att tjänsterna är tillgängliga är det viktigt att redan i planeringsstadiet fundera över redundans.

Jag har personligen haft egna webbservrar i drift sedan sommaren 2000 och har lärt mig en hel del sedan dess. Målet har alltid varit 100% tillgänglighet men det har visat sig vara knepigt att genomföra i praktiken.

Praktiska problem med serverdrift:

- Är det någon som minns dom enorma strömavbrott som Kista och andra delar av västra Stockholm råkade ut för? Minst två av dessa avbrott varade i mer än två dagar utan några möjligheter att själv påverka situationen - vi hade våra servrar hos en internetleverantör med webhall i Akalla och fick glatt vänta på att strömmen skulle komma tillbaka.

- Efter att ha bytt internetoperatör råkade vi ut för minst tre kabelbrott i samband med att bygget av södra länken fortskred strax utanför Stockholm. Oftast fick man kontakt med internet efter 2-12 timmar men det skapade stor irritation.

- Vi har också råkat ut för att vi utnyttjar för mycket bandbredd. Under en period hade vi 2Mbit tillgängligt vilket oftast räcker långt men periodvis har vi behövt betydligt mer och då har exempelvis varit väldigt långsamt eller helt enkelt otillgängligt.

- Intresset för Mac är väldigt cykliskt. När Steve Jobs går upp på scenen och presenterar nya produkter är intresset större än någonsin och Macsajterna översvämmas av besökare. Ibland kan det också vara så att nyheter sprids internationellt - begreppet "Slashdottad" uppkom när webbservrar kraschar pga för många besökare.

- Under utvecklingsarbetet med mac.se tjänsterna fick vi känna på ett annat problem: diskkrasch. En riktig mardröm som tar tid att reda ut - särskilt om ordentliga backuprutiner saknas. För oss var det en riktig tankeställare som gjorde att vi tog några fasta beslut som vi inte viker ifrån: alltid, alltid RAID-5 och helst SCSI-diskar sitter i "ryggraden" nuförtiden. Vi har hot-spare disk i två maskiner: en disk står stilla och väntar på att ersätta en systerdisk som går sönder. Bytet sker automatiskt.

- Riktiga servrar har god redundans inbyggd. Nätaggregat och fläktar som går att byta under drift, god kylning, RAID och övervakning av beståndsdelarna är väldigt trevligt. Läs gärna vår granskning av Xserve G5 som vi skrev nyligen.

- Driftstopp pga kraschade operativsystem har jag faktiskt aldrig råkat ut för (peppar, peppar) trots att vi kört Windows 2000 Server under lång tid.

- Felkonfigurering av tjänster kan leda till kortvariga driftstopp. Att leka med inställningar eller uppgraderingar under pågående drift kan alltid göra att någonting stannar tillfälligt och skapar problem. Vi har varit ganska förskonade ifrån dessa problem som tur är. Använd helst inte produktionsmiljö för testning - det kan skapa rejält med extrajobb.

- Intrång och attacker är också något som man måste vara beredd på. Det finns fler ondskefulla internetanvändare än jag trodde - vi råkade ju ut för att en 99mac-användare hittade på sätt att ladda ner medlemsregistret vilket senare användes för spamutskick och troligen såldes vidare. Även hackerattacker och arga människor som vill förstöra för oss kräver goda rutiner och loggning av trafik.

- Problem med DNS:er eller felkonfigurering skapar mycket oreda. Vi har valt att använda webhotellets dubblerade DNS:er för att minska den typen av problem.

- Ren klumpighet, otur och dålig planering kan också leda till driftstopp. Att installera servrar utan att skruva fast alla rackfästen, lösa strömkablar, dåliga ethernetsladdar, dåligt placerade switchar och backupenheter kan skapa problem. Jag har sett riktiga mardrömsexempel där en kund placerat en tornserver på en hylla där en liten, liten putt skulle göra att den faller 1.5 meter ner i ett betonggolv. Server var fylld av kritiska data som skulle orsaka driftstopp med kostnader i miljonklassen. Självklart saknade dom backup.

- Rätt kvalitet på utrustningen är naturligtvis jätteviktigt. En billig switch som hänger sig varannan vecka, billiga ethernetkablar som tidvis ger konstiga nätverksfel, dåliga diskar, dåliga nätverkskort eller allmänt instabila datorer som inte är byggda för serverdrift kan orsaka mycket huvudvärk.

- Vad händer den dag då grejerna stannar eller helt enkelt går sönder? Att skicka servern på service i fyra veckor är inte ett alternativ, därför måste man teckna serviceavtal för varje del i kedjan. Alla stora serverleverantörer erbjuder 24/7/365/4h support - 4 timmars inställelsetid dygnet runt, året runt. Kom ihåg att alla vitala delar måste omfattas - även routers, switchar och brandvägg måste kunna fixas omedelbart eller ersättas.

Jag har säkert missat flera punkter i ovanstående, kom gärna med kommentarer och egna erfarenheter. Att planera ett helt redundant system är knepigt och det kan vara väldigt dyrt att dubblera alla system.

Planeringen av mac.se

Under planeringsarbetet för mac.se - ett typiskt kritiskt system med betalande användare som alltid måste vara tillgängligt - har vi använt vår erfarenhet för att bygga upp en god driftsmiljö. Vi har placerat våra servrar hos Internet5/Telenor i centrala Stockholm som har en väldigt avancerad serverhall. Förutom att lokalen är ytterst stöldskyddad och allmänt svårtillgänglig finns brandskydd, rejäla 42U rack i mängder och god kylning. Dubbla redundanta 100Mbit internetförbindelser gör att man nått minst 99.99% tillgänglighet mot internet. Strömförsörjningen är skyddad genom UPS:er (batteribackup) i 2 minuter innan stora dieselaggregat tar över. Strömmen i rackskåpen är dubblerat i separata A och B kanaler - man ansluter serverns dubbla nätaggregat till varsin strömkälla.

Plötsligt stannar allt

Det är dyrt att bygga välplanerat och våra svaga punkter är brandväggen och switchen som utgör våra SPOF - Single Point Of Failure. Om brandväggen eller switchen dör stannar allt. Och det var precis vad som hände inatt. Klockan 01.32 tappar vi kontakten med serverfarmen och några minuter senare meddelar jag jourhavande tekniker på webhotellet vad som hänt. Tyvärr är det fredag natt och vi tvingas vänta till 08.00 innan vårt serviceavtal gäller. Vid 09-tiden får vi rapporten: brandväggen startar inte om trots omstart.

Vi är hyggligt förberedda nuförtiden men det här hade vi hoppats slippa vara med om. En halvtimme senare väljer vi att använda serviceavtalet på brandväggen och kallar in jourhavande tekniker (á 9000kr!) som kommer med ersättningsmaskin vid 13.30. Vår system tar ögonblicksbackup av brandväggsinställningar varje dag som mailas och sparas i min Powerbook. När nya brandväggen är uppe klickar vi i några rutor och laddar upp inställningarna - en minut senare är vi online igen.

Jakten på 100%

För att öka redundansen i vårt system tvingas vi omkonfigurera vårt brandväggssystem till "high availability" vilket innebär att man har dubbla brandväggar mot internet, dubbla switchar och alla servrar är kopplade till båda switcharna. Då är vi online även om en brandvägg eller en switch stannar. Beräknad merkostnad: ca 22.000kr plus 600kr/mån för rackytan.

För att öka redundansen för mac.se (som är prioriterat) till nästa nivå måste vi använda en klusterlösning där två eller flera servrar delar på trafiken och gör tjänsten maskinoberoende. Stannar en server påverkas ingenting. Tyvärr är kostnaderna enormt höga - cirka $40.000 eller 300.000kr utan att vi ens räknat med hårdvara/servrar. Det får vänta ett tag till med andra ord.

Meningen med denna artikel är att belysa några av dom problem som förknippas med 100% tillgänglighet och vilka svårigheter och kostnader man får räkna med. Troligen finns det gott om kompetens hos 99mac:s medlemmar - skriv gärna en kommentar och berätta om era egna problem och lösningar!

Läs om Redundans på susning.nu

Kommentarer
49 svar

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.