Det här kan Apple släppa på måndag

På måndag kväll intar Tim Cook och hans kollegor scenen för en ny presskonferens. 99mac sammanställer alla rykten och förhandsuppgifter om vad som kan presenteras.

Den 21 mars håller Apple återigen pressevent. Allt drar igång klockan 18 svensk tid och för alla som inte fått någon personlig inbjudan går det bra att följa eventet som direktsänds via internet. 99mac kommer förstås att som vanligt bevaka vad som sker under kvällen. Det har blivit dags att summera alla rykten och förhandsuppgifter och betygsätta deras sannolikhet.

1. Iphone

Apple släppte sin första fyratums mobil 2012 med Iphone 5 och fortsatte på samma spår med efterföljande Iphone 5S och 5C. Sedan dess har det inte hänt mycket för alla som gillar mindre mobiler då Iphone 6, 6 Plus och senare modeller har varit betydligt större.

Inför eventet på måndag har det ryktats om att Apple ska lansera en ny fyratumsmodell som kallats för Iphone 5SE, Iphone 6C och Iphone SE. Modellen tros få samma utseende som Iphone 5S, men uppgraderad hårdvara och stöd för funktioner som Live Photos och Apple Pay.

Iphone SE kommer att erbjudas i rymdgrå, silver, guld och rosa guld. Det pratas om att kanterna kommer att vara mer rundade än på Iphone 5S, men i övrigt ska den nya enheten vara så lik 5S att befintliga skal och tillbehör för den kommer att passa. Till skillnad från kommande Iphone 7 så sägs Iphone SE komma med ett hörlursuttag.

Under skalet pratas det om att den nya luren utrustas med processorn A9 och rörelseprocessorn M9, samt NFC för att kunna hantera betalningar via Apple Pay. Enheten får också bättre kameror och kan ta Live Photos. Den bakre kameran tros inte sticka ut något från baksidan.

Iphone SE tros ersätta Iphone 5S på marknaden och ha ungefär samma prislappar (se tabell nedan). Iphone 5S säljs idag med 16 respektive 32 gigabyte lagring, men Iphone SE ska istället erbjudas i 16 respektive 64 gigabyte i enlighet med andra nyare modeller.

16 GB

32 GB

Iphone 5S

5 295 kr

5 895 kr

Sugna köpare behöver troligen inte vänta mer än någon vecka efter eventet på att få köpa en.

Prognos: MYCKET SANNOLIKT

Det är många som saknar en mindre mobil som faktiskt går ned i fickor och liknande i Apples utbud, att de skulle gå dessa önskemål till mötes känns mycket sannolikt och får förstärkning i form av förhandsuppgifter från ofta trovärdiga källor.

2. Ipad

Apples tidigare flaggskepp bland surfplattorna är onekligen Ipad Air 2, som dock inte fick någon uppdatering under 2015. Istället intog den länge omtalade större plattan Ipad Pro tronen, med en kraftfull A9X-processor och stöd för pennan Apple Pencil samt ett tangentbordstillbehör.

Tidigare rykten har gjort gällande att en Ipad Air 3 istället skulle släppas under våren 2016, med samma processor som Ipad Pro, och en del inspiration från Pro-designen med flera högtalare och bättre kamera. En del tecken har också pekat mot att den nya Ipad Air även den får stöd för Apple Pencil.

I februari kom däremot nya uppgifter som sade att den nya plattan med 9,7-tumsskärm inte skulle bli en Ipad Air 3, utan helt enkelt en mindre version av Ipad Pro, och att den får det namnet. Det skulle innebära motsvarande prestanda som Ipad Pro, fullt stöd för Apple Pencil, samt en mindre variant av tangentbordsfodralet Smart Keyboard. Intressant nog uppges priset bli något lägre än vad dagens Ipad Air 2 kostar.

16 GB

64 GB

128 GB

Ipad Air 2 Wifi

4 695 kr

5 595 kr

6 495 kr

Ipad Air 2 Wifi + LTE

5 995 kr

6 895 kr

7 795 kr

Prognos: MYCKET SANNOLIKT

Apple vill sparka liv i Ipad-försäljningen, så en mindre Ipad med de eftertraktade Pro-funktionerna är logiskt. Vi gissar att Ipad Air 2 kommer att finnas kvar, prissänkt, för barnfamiljer och soffsurfare. Men i övrigt heter Apples större Ipad-modeller framöver Ipad Pro. Vi räknar dock inte med att nya Ipad Pro blir billigare än dagens Ipad Air 2, snarare något dyrare.

3. Macbook

Det var vid förra årets Mars-event som en stolt Tim Cook visade upp den länge omtalade fläktlösa bärbara datorn, kort och gott kallad Macbook. Det fanns mycket att gilla, så som ett extremt smidigt format och en fantastisk liten skärm. Men det fanns också en del frågetecken, som en enda USB Type-C-port och en märklig layout på tangenterna. Varken batteritid eller prestanda imponerade heller.

Nu finns Intels Skylake-processorer tillgängliga, vilka kan förväntas ge en ny version av Macbook bättre batteritid samt marginellt bättre prestanda. Det är därför inte otänktbart att Apple passar på att lansera en ny modell under måndagens event. Vi drömmer om en förbättrad design på tangentbordet, men tror inte Apple ser problemet. Räkna också med att den enda USB-porten blir kvar och inte får sällskap.

Prognos: GANSKA SANNOLIKT

Processorerna finns, och om Apple vill uppmärksamma Macbook är det här troligtvis det sista eventet innan WWDC i sommar. Om Apple väljer att vänta är det förmodligen för att lansera tillsammans med nya Macbook Pro-modeller, som fortfarande väntar på tillgängliga grafikkretsar. Men vi hoppas dock att Apples Mac-år börjar redan nu.

4. Apple Watch

Även Apple Watch börjar närma sig ett år, och vid det här laget har nog de flesta användare en lista på förbättringar Apple skulle kunna göra till nästa version. Framförallt vill vi att nästa Apple Watch ska bli snabbare och tunnare.

Utan tvekan arbetar Apple febrilt på version 2 i sina laboratorier, men bland förhandsuppgifter och rykten finns det inget som tyder på att den är redo att visas upp nu i mars. Vi tror att världen kommer att få se en skymt av nästa Apple Watch tidigast under WWDC, men mer troligt under höstens event.

Vad vi däremot kan komma att få se är nya armband till den befintliga Apple Watch. Redan har bilder på en svart milanesisk loop cirkulerat, och Apple verkar tycka om att lansera en serie nya färger av armbanden varje gång de håller ett event. Så, vad tror ni? Sportarmband i rosa guld?

Prognos: SANNOLIKT

Apple Watch hade enligt uppgift en bra julförsäljning, så det vore egendomligt om den inte nämns alls under eventet. Det blir ingen Apple Watch 2 ännu, men däremot kommer den smarta klockan att uppmärksammas genom några nya armband.

5. Systemuppdateringar

Apple är på gång med mindre uppdateringar till alla sina system, inklusive IOS 9, OS X och TV OS. En strid ström av betaversioner tyder på att det snart är dags för lansering, och vad passar bättre än att distribuera de nya versionerna i samband med detta event?

En ny Iphone brukar alltid skeppas med en ny version av IOS, och för Iphone SE verkar det blir IOS 9.3, som erbjuder bland annat det nya nattläget och säkerhetsförbättringar i Anteckningar. OS X 10.11.4 borde följa samtidigt, om inte annat så för att garantera användare motsvarande funktioner mellan appar som Kartor och Anteckningar. TV OS för nya Apple TV väntar också på en uppdatering, liksom Watch OS för Apple Watch. Slutligen har Itunes-chefen Eddy Cue utlovat förbättringar i Itunes med nästa version av OS X som ska komma den här månaden, samt att en ny version av appen Remote för IOS är på gång som ska erbjuda samma funktionalitet som Siri-fjärrkontrollen för Apple TV.

Prognos: MYCKET SANNOLIKT

Nya produkter innebär nya mjukvaruversioner, och Apple har de senaste veckorna släppt nya betaversioner i en allt högre takt. Det pekar mot att de skarpa versionerna nästan är redo för lansering, och de verkar dessutom innehålla fler nya funktioner än vad som är brukligt för sådana här "mindre" uppdateringar.

6. En känga åt FBI

Det har väl knappast undgått någon att Apple är inblandad i en viktig och uppmärksammad juridisk tvist med den amerikanska federala polismyndigheten FBI. På tisdag, dagen efter eventet, inleds kampen i domstolen men det är nästan lika viktigt att argumentera sin sak inför allmänheten. Med måndagens event har Apple ett gyllene tillfälle att argumentera för sin sak medan världens samlade press lyssnar.

Även om Apple inte nämner det specifika fallet kan vi räkna med att de kommer passa på att lyfta vikten av säker kryptering, och kanske också läsa upp några av de brev som inkommit till stöd för företaget.

Prognos: SANNOLIKT

Det är ett av de viktigaste rättsfall Apple varit inblandat i, och det verkar självklart att företaget vill passa på att vinna sympatier för sin sak när de ändå har tillgång till världens odelade uppmärksamhet.

7. Något annat

Det finns en sak vi alltid drömmer om när Apple håller event, och det är att bli riktigt överraskade. Precis sådär som Steve Jobs var en mästare på, att börja runda av och sedan säga till publiken att det finns faktiskt en sak till att visa. Något oväntat och något spännande.

Det finns inga särskilda rykten kring vad en sådan överraskning skulle kunna vara, men vi hoppas! Det behöver inte vara en ny Mac Mini (men det får gärna vara det), eller beskedet att Apple gör molnlagringen i Icloud gratis. Kanske en väldesignad och praktisk spelkontroll till nya Apple TV, eller bara beskedet att Apple Pay äntligen kommer till Sverige? En liten Apple-robot som kan patrullera hemmet och byta RAM-minne i en Mac? Fantasin sätter gränserna - kom igen nu Tim Cook, överraska oss!

Prognos: INTE SANNOLIKT

Kalla oss cyniker, men vi får inga vibbar av att måndagens event kommer att erbjuda några riktiga överraskningar. Vi skulle dock bli väldigt glada om det visar sig att vi har fel, och Cook trollar fram något helt oväntat ur hatten. Det skulle göra måndagens event till något minnesvärt och särskilt.

Vad tror du själv att Apple kommer att visa upp på måndag kväll? Eller vad vore drömsläppet? Skriv och diskutera i kommentarerna!

Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson
Kommentarer
6 svar
Ida Blix
är Macanvändare sedan barnsben, men använder mestadels IOS nu för tiden. Är också galen i prylar, spel och Star Trek.
Jakob Nilsson
Redaktör på 99mac som varit hängiven Mac-användare sedan 1992 och använder de flesta delarna av Apples ekosystem. Intressen förutom teknik är bland annat spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.