MWC 2016

Samsung presenterar Galaxy S7 och S7 Edge

Samsung tog i från tårna när de presenterade sina nya lurar S7 och S7 Edge i Barcelona. Alla fick sätta på sig Gear VR-headsets för att få en första glimt av nyheterna.

När press och inbjudna gäster äntligen fick komma in i lokalerna där Samsungs Unpacked-event skulle äga rum i Barcelona på söndagskvällen låg det ett Gear VR-headset på varje stol. Samsung sparade inte in på krutet i år, mest överraskande var helt klart att Facebook vd:n Mark Zuckerberg helt plötsligt stod på scen för att prata om #virtuell verklighet.

Samsung berättar att ett #Gear VR medföljer gratis när man förhandsbokar en Galaxy S7 eller S7 Edge innan den 10 mars.

Nya flaggskepp

Galaxy S7 och S7 Edge är Samsungs nya flaggskeppsmobiler, och innehåller en hel del ny teknologi även om de till utseendet liknar förra årets S6 och S6 Edge ganska mycket. Som tidigare ryktats är de nya telefonerna vatten- och dammtåliga enligt märkningen IP68.

S7 och S7 Edge kan dessutom laddas både med vanlig laddare och trådlöst, och använder Samsungs snabbladdningsteknik. Batterierna har dessutom blivit kraftigare sedan förra året. Batteriet i S7 är på 3 000 mAh (jämfört med 2 550 mAh i S6) och S7 Edge har ett batteri på 3 600 mAh, jämfört med 2 600 mAh i S6 Edge. Telefonerna har bara 32 gigabyte internt lagringsminne, men kapaciteten kan byggas ut med microSD-kort på upp till 200 gigabyte.

En av de största förändringarna är annars den nya Dual Pixel-kameran, som ska ge både ljusare och skarpare bilder tack vare dubbla linser. Kameran på 12 megapixel har visserligen lägre upplösning än de tidigare modellernas 16 megapixel, men de större pixlarna ska släppa in upp till 56 procent mer ljus, tillsammans med en bländare på f1,7 som släpper in 25 procent mer ljus. Dual Pixel-kameran ska också kunna fokusera upp till tre gånger snabbare. Telefonerna har också ett nytt kameraläge som heter Motion Panorama och lägger till rörelse i panoramabilder, vilket verkar påminna en del om Live Photos i Iphone.

Galaxy S7 och S7 Edge kör Android 6.0 Marshmallow, kryddat med Samsungs eget gränssnitt Touchwiz. En paradfunktion är annars Always On-Display som innebär att bildskärmen kan visa konstans information så som kalender eller klocka utan att användaren behöver aktivera skärmen. Till skillnad från andra liknande lösningar aktiveras inte skärmen av rörelse utan är på hela tiden. Enligt Samsung förbrukar funktionen endast en halv procent av batteriet i timmen. Om telefonen är i fickan eller övertäckt släcks dock skärmen.

Galaxy S7 och S7 Edge kommer att säljas i färgerna svart, vitt och guld. Säljstart blir 11 mars för de nordiska länderna och de rekommenderade priserna är 7 290 kronor för S7 och 8 290 kronor för S7 Edge. Förhandsbokning går redan nu att göra.

Galaxy S7

Galaxy S7 Edge

Processor

Snapdragon 820

Snapdragon 820

Primärminne

4 GB

4 GB

Skärmstorlek

5,1-tum med 2 560 x 1440 pixel (577ppi)

5,5-tum med 2 560 x 1440 pixel (534 ppi)

Batteri

3 000 mAh

3 600 mAh

Kamera framsida

5 MP

5 MP

Mjukvara

Android 6.0 Marshmallow

Android 6.0 Marshmallow

Pris

7 290 kronor

8 290 kronor

Kamera i 360 grader

Under sitt event presenterade Samsung också den nya kameran Gear 360, som låter användaren skapa eget VR-material för Gear VR. Kameran är utrustad med två stycken så kallade fisheye-linser på 15 megapixel vardera.

Gear 360 har en sfärisk design och kan användas med bara en av linserna för att fotografera eller filma i 180 grader. Kameran har bländare på f2.0 vilket ska göra det möjligt att fotografera även under dåliga ljusförhållanden. Kameran leveras med stativ, och har stöd för ett "brett urval av tillbehör". Kameran börjar säljas senare i år, men något pris är ännu inte satt.

Kommentarer
34 svar
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.