Långtidslagra data i miljarder år

Ny teknik låter flera hundra terabyte data lagras i flera miljarder år på en liten glasyta.

En grupp forskare vid universitetet i Southampton på avdelningen ORC (Optoelectronics Research Center) har lyckats lagra data i en "femdimensionell struktur" i glas av kvarts genom att skriva informationen med hjälp av en särskild laser som skriver data med en takt om biljarddelar av en sekund.

Tekniken möjliggör lagring av 360 terabyte data på en platt glasskiva, och informationen ska klara av att stå emot temperaturer på upp till 1000 grader Celsius. Vid normala temperaturer på upp till 190 grader Celsius ska också datan klara att lagras på mediet i cirka 13,8 miljarder år.

Informationen lagras i form av tre lager av punkter, där varje punkt ligger på ett avstånd av bara fem mikrometer från varandra, eller en miljondel av en meter. Punkterna ändrar hur ljus passerar genom glaset, och detta kan med hjälp av ett optiskt mikroskop användas för att läsa datan.

Tekniken skulle lämpa sig väl för att lagra data som måste bevaras under mycket lång tid och kan användas av exempelvis museer och myndigheter. ORC har redan använd tekniken för att bland annat spara FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter.