Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Långtidslagra data i miljarder år

Ny teknik låter flera hundra terabyte data lagras i flera miljarder år på en liten glasyta.

En grupp forskare vid universitetet i Southampton på avdelningen ORC (Optoelectronics Research Center) har lyckats lagra data i en "femdimensionell struktur" i glas av kvarts genom att skriva informationen med hjälp av en särskild laser som skriver data med en takt om biljarddelar av en sekund.

Tekniken möjliggör lagring av 360 terabyte data på en platt glasskiva, och informationen ska klara av att stå emot temperaturer på upp till 1000 grader Celsius. Vid normala temperaturer på upp till 190 grader Celsius ska också datan klara att lagras på mediet i cirka 13,8 miljarder år.

Informationen lagras i form av tre lager av punkter, där varje punkt ligger på ett avstånd av bara fem mikrometer från varandra, eller en miljondel av en meter. Punkterna ändrar hur ljus passerar genom glaset, och detta kan med hjälp av ett optiskt mikroskop användas för att läsa datan.

Tekniken skulle lämpa sig väl för att lagra data som måste bevaras under mycket lång tid och kan användas av exempelvis museer och myndigheter. ORC har redan använd tekniken för att bland annat spara FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.