Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple publicerar öppet brev till FBI

Apple har beordrats av en domare att hjälpa FBI att komma in i en brottslings Iphone, som Apple nu svarar på med ett öppet brev.

Brevet översatt till svenska

Ett meddelande till våra kunder

Amerikanska myndigheter har krävt att Apple ska göra en åtgärd som saknar motstycke och som hotar våra kunders säkerhet. Vi motsätter oss denna order, som skulle få effekter långt bortom den aktuella brottsutredningen.

Den här situationen kräver offentlig diskussion, och vi vill att våra kunder och andra människor i landet ska förstå vad som står på spel.

Behovet av kryptering

Smarta mobiltelefoner, framförallt Iphone, har blivit en fundamental del i våra liv. Människor använder dem för att lagra en oerhört stor mängd personlig information, från våra privata konversationer till våra fotografier, vår musik, våra anteckningar, våra kalendrar och kontakter, vår ekonomiska information och hälsodata, till och med var vi har varit och vart vi ska.

All denna information måste skyddas mot hackare och brottslingar som vill få åtkomst till den, stjäla den och använda den utan vår kunskap eller tillåtelse. Kunder förväntar sig att Apple och andra teknikföretag gör allt i sin makt för att skydda deras personliga information, och på Apple är vi hängivna att skydda deras information.

Att kompromissa med säkerheten som skyddar vår personliga information kan i slutändan utsätta oss själva för risk. Det är därför kryptering har blivit så viktigt för oss.

Under flera år har vi använd kryptering för att skydda våra kunderes personliga information eftersom vi tror att det är enda sättet att hålla informationen säker. Vi har rentav lagt informationen bortom räckhåll för oss själva, eftersom vi tror att innehållet i din Iphone inte är något vi har med att göra.

San Bernardino-fallet

Vi var shockade och arga över det dödliga terrorattentatet i San Bernardino förra december. Vi sörjer förlusten av människoliv och vill ha rättvisa för alla de vars liv påverkades. FBI bad oss om hjälp några dagar efter attentatet, och vi har arbetat hårt för att bistå myndigheternas försök att lösa detta fruktansvärda brott. Vi har ingen sympati för terrorister.

När FBI har begärt data som vi har tillgång till så har vi bistått dem. Apple följer domstolsbeslut och husrannsakningsorder, och det har vi gjort i San Bernardino-fallet. Vi har också ställt Apples utvecklare till FBI:s förfogande och vi har erbjudit våra bästa idéer kring ett flertal olika alternativ de har i utredningen.

Vi har stor respekt för de profesionella på FBI och vi tror att deras uppsåt är gott. Fram till den här punkten har vi gjort allt som både är i vår makt och inom lagen för att hjälpa dem. Men nu har de amerikanska myndigheterna bett oss om någonting som vi helt enkelt inte har, och som vi tycker är för farligt för att skapa. De har bett oss att bygga en bakdörr in i Iphone.

Specifikt vill FBI att vi gör en ny version av operativsystemet till Iphone som kringgår flera viktiga säkerhetsfunktioner och installerar det på den Iphone som ingår i utredningen. I fel händer kan den här mjukvaran - som inte existerar idag - kunna låsa upp vilken Iphone som helst i någons ägo.

FBI kanske använder andra ord för att beskriva det här, men ta inte miste: Att bygga en version av IOS som kringgår säkerheten på det här sättet skulle oundvikligen skapa en bakdörr. Och även om myndigheterna tänker att användandet skulle begränsas till det här fallet finns det inget sätt att garantera en sådan kontroll.

Hotet mot datasäkerhet

Vissa argumenterar för att en bakdörr till bara en Iphone är en enkel och simpel lösning. Men det bortser både från grundläggande datasäkerhet och innebörden av vad myndigheterna begär i det här fallet.

I dagens digitala värld är "nyckeln" till ett krypterat system en bit information som låser upp data, och den är bara så säker som systemet runt omkring den. När informationen väl är känd, eller ett sätt att kringgå koden är avslöjat, kan krypteringen kringgås av vem som helst med de rätta kunskaperna.

Myndigheterna menar att det här verktyget kunde användas bara en gång, och bara på en telefon. Men det är helt enkelt inte sant. När den väl är skapad kan den här tekniken användas igen och igen, på hur många enheter som helst. I den fysiska världen skulle det motsvara en huvudnyckel som kan öppna hundratals miljoner lås - till både restauranger, banker, butiker och hem. Ingen vettig person skulle tycka att det vore acceptabelt.

Myndigheterna ber Apple att hacka våra egna användare och underminera årtionden av framgångar i datasäkerhet som skyddar våra kunder - inklusive tiotals miljoner amerikanska medborgare - från sofistikerade hackare och cyberbrottslingar. Samma ingenjörer som har byggt en stark kryptering i Iphone för att skydda våra användare skulle ironiskt nog beordras att försvaga detta skydd och göra våra användare mindre säkra.

Vi kan inte hitta något prejudikat där ett amerikanskt företag tvingats att utsätta sina kunder för en större risk att attackeras. Under flera år har kryptologer och nationella säkerhetsexperter varnat för svagare kryptering. Att göra så skulle bara skada de välmenande och laglydiga medborgare som förlitar sig på företag som Apple för att skydda sin data. Kriminella och dåliga aktörer skulle fortfarande kryptera, med andra verktyg som finns tillgängliga.

Ett farligt prejudikat

Snarare än att begära lagliga åtgärder genom kongressen föreslår FBI ett användande av All Writs Act från 1789 som saknar motstycke för att motivera ett utökande av sina befogenheter.

Myndigheterna vill att vi ska ta bort säkerhetsfunktioner och lägga till nya möjligheter i operativsystemet så att en lösenkod kan matas in elektroniskt. Detta skulle göra det lättare att låsa upp en Iphone med "råstyrka" genom att prova tusentals eller miljoner olika kombinationer med hastigheten hos en modern dator.

Innebörden i det myndigheterna begär är otäcka. Om myndigheterna kan använda All Writs Act för att göra det enklare att låsa upp en Iphone skulle de ha makten att ta sig in i vilken enhet som helst och ta information. Myndigheterna skulle kunna utöka detta integritetsintrång och begära att Apple bygger in övervakningsmjukvara för att kopiera dina meddelanden, komma åt din hälsodata eller ekonomiska information, spåra dina rörelser eller rentav använda telefonens mikrofon eller kamera utan tillåtelse.

Att motsätta sig denna begäran är inget vi tar lätt på. Vi känner att vi måste protestera då vi anser att de amerikanska myndigheterna går för långt.

Vi motsätter oss FBI:s krav med den djupaste respekt för amerikansk demokrati och en kärlek till vårt land. Vi tror att det vore i allas intresse att ta ett steg tillbaka och överväga effekterna.

Vi tror att FBI har ärligt uppsåt, men det vore fel av myndigheterna att tvinga oss att bygga en bakdörr in i våra egna produkter. I slutändan fruktar vi att ett sådant krav skulle underminera själva den frihet som våra myndigheter ska skydda.

Tim Cook

Brevet i original på engelska finns att läsa på Apples webbplats.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.