Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Copyswede får uppbackning av kulturorganisationer

Organisationen Copyswede fortsätter att väcka upprörda känslor, och det finns både kritiker och försvarare av dagens system med privatkopieringsersättning.

Imorgon har dokumentärfilmen om den omdiskuterade organisationen Copyswede premiär. Dokumentären heter Copygate och har finansierats via Kickstarter. Filmaren Daniel Bramme hoppas att den ska bidra till debatten kring privatkopieringsersättning.

Enligt svensk lag är näringsidkare som tillverkar och importerar "anordningar för ljud- och bildupptagning" skyldiga att betala ersättning till upphovsmakare vars verk kan kopieras. Detta kallas allmänt privatkopieringsavgift, och är grunden för livlig debatt i en tid av digital media och internet. Lagen har omfattat traditionell lagringsmedia som kassettband, cd- och dvd-skivor, men har med åren utökats till att gälla exempelvis hårddiskar, USB-minnen, datorer, mobiltelefoner och surfplattor.

En viktig del i lagtexten är dock att apparaterna för vilka ersättning ska betalas måste vara "särskilt ägnade" för att kopiera verk så som böcker, film och musik. I april förra året slog Svea hovrätt fast att en Iphone skall anses vara särskilt ägnad för kopiering, i ett mål mellan Copyswede och operatören Telia Sonera. Också elektronikjätten Samsung har dragits inför rätta av Copyswede, med syfte att tvinga Samsung att redovisa importsiffror och information om lagringskapacitet för företagets produkter. Samsung förlorade i tingsrätten i oktober, men överklagade och ska nu få saken prövad i hovrätten, rapporterar Sweclockers.

Copyswede har kritiserats för att basera kopieringsavgifterna på egna spekulationer kring omfattningen av privat kopiering av verk, utan stöd av oberoende granskningar. För mobiltelefoner gäller i dagsläget en avgift på 3,50 kronor per gigabyte (exklusive moms). För en Iphone med 128 gigabyte lagring är avgiften alltså 560 kronor inklusive moms. Om kostnaden läggs på konsumenten skulle det motsvara kopiering av drygt 46 låtar köpta på Itunes.

Samtidigt finns de som försvarar att Copyswede har rätt att sätta ersättningsnivåerna för privatkopiering. I en debattartikel på SVT Opinion argumenterar representanter för tolv svenska kulturinstitutioner att kampen mot Copyswede framförallt drabbar författare, dramatiker, skådespelare, musiker och andra kulturskapare.

Artikelförfattarna är bland andra Teaterförbundets ordförande Anna Carlsson och Gunnar Ardelius, ordförande för Sveriges Författarförbund. De menar att lagen som den idag ser ut är "modern och teknikneutral", och fungerar väl. Artikeln menar också att privatkopiering är ett normalt sätt att ta del av kultur idag:

"Möjligheten att spara en kopia av en tv-serie, film eller ett musikstycke på sin dator, set top-box eller telefon är en viktig del av vår moderna kulturkonsumtion."

Artikeln nämner dock inte att strömmande tjänster som Netflix, HBO Nordic, Spotify och Apple Music sedan länge är de vanligaste sätten att konsumera kultur på datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.