Tim Cook i stormöte med Apples anställda

Tim Cook samlar sina anställda på Apples högkvarter för att svara på frågor och delge en del interna nyheter, samt prata om framtida produkter.

Dagarna efter Apples senaste kvartalsrapport höll Tim Cook ett möte med sina anställda vid företagets högkvarter i Cupertino. 9to5mac rapporterar med hänvisning till flera källor som uppger att både Cook och Apples operative chef Jeff Williams talade om ämnen som anställdas förmåner, det nya högkvarteret Campus 2 och produkter som Ipad och Apple Watch.

Tim Cook inledde mötet med att prata om Apples senaste kvartalsrepport. Enligt honom sålde Apple tillräckligt många Iphone-enheter under kvartalet för att tillgodose hela befolkningen i New York, London, Beijing och Shanghai. Cook sade också att Apple Watch var en av de "hetaste julklapparna" och att klockan sålde mer än vad den första Iphone-modellen gjorde julen 2007. Även nya Apple TV sålde bättre än någon tidigare modell under julen. Tim Cook sade att Apple TV och TV OS lägger grunden för en "ljus framtid" för Apple i vardagsrummet.

Tror på Ipad och Iphone

Tim Cook fick också en fråga om den minskade Ipad-försäljningen, och svarade att han förväntade sig förnyad tillväxt i segmentet till slutet av 2016. Cook sade sig vara särskilt envis när det gäller Ipad, och enligt källorna använde han en Ipad Pro för att läsa anteckningar under sin presentation.

Vad gäller Iphone kallade Tim Cook den "framtidens bästa affärsverksamhet" och sade att produkten har potential för fortsatt tillväxt på marknader som Kina och Indien. Enligt Cook behöver Apple inte lansera en billigare telefon med färre funktioner för att locka kunder på dessa marknader. Undersökningar visar att köpare är beredda att lägga mer pengar på en bättre upplevelse, hävdade Cook.

Apples vd uttryckte också entusiasm inför företagets framtida produkter som kommer att lanseras under de kommande månaderna. Cook gick inte in på detaljer, men utlovade nyheter både vad gäller mjukvara, hårdvara och tjänster. Han sade att Apple använder sin musiktjänst Apple Music på Android som ett test för att eventuellt ta andra av företagets tjänster till andra plattformar.

Campus 2 snart redo för inflyttning

Tim Cook pratade också om Apples nya högkvarter Campus 2, som fortfarande är under uppbyggnad. Enligt Cook blir den nya byggnaden otroligt viktig för Apple, inte minst genom det nya auditoriet som kommer att ge helt nya möjligheter för företaget att hålla egna event och inte förlita sig på lokaler i San Francisco eller San José. Cook kallade Campus 2 en "gåva" till framtidens Apple-anställda, och noterade att det första flyttlasset till de nya lokalerna går i januari 2017.

Men mötet gav också glada nyheter till dagens anställda, då Tim Cook tillkännagjorde nya regler för betald frånvaro. Apple anställda kan nu få upp till fyra veckors betald ledighet om de måste ta hand om en sjuk familjemedlem. De förmåner kring förlängd föräldraledighet och ett utökat donationsprogram som Apple införde i USA 2014 ska nu också gälla i de flesta länder där Apple har verksamhet.

Apples operative chef Jeff Williams tog också till orda under mötet för att kort tala om Apples arbetet för att förbättra förhållandena bland arbetare i sin leverantörskedja. Enligt Williams kommer Apple snart att meddela att alla metaller som användes i företagets produkter från 2015 och framåt är konfliktfria, eller kommer från leverantörer som är på väg att bli konfliktfria. Som 99mac tidigare rapporterat räknas kobolt inte som en konfliktmineral, och Jeff Williams tog enligt uppgift inte upp Amnestys senaste rapport.

Skriven av Jakob Nilsson

JBL:s träningshörlurar har denna vecka landat i 99mac:s testlabb. Hörlurarna är en av få på marknaden med Lightning-kontakt. Dessutom har de aktiv brusreducering och reflex.

Det är inte bara strömmande musiktjänster och vinylskivor som blir allt mer populära sätt att lyssna på musik. Även försäljningen av kassettband ökade stort under förra året.

Instant Apps som låter dig använda icke-installerade appar i Android har nu börjat testas.

Google meddelar att alla Chromebook-datorer som släpps från och med i år kommer att få stöd för Android-appar, liksom ett antal befintliga modeller.

Tidal har hittat en partner i den amerikanska teleoperatören Sprint, som köper 33 procent av företaget. Men musiktjänsten anklagas för att ha överdrivit antalet prenumeranter.

Ett analysföretag har granskat flera av Apples patent, och drar slutsatsen att framtidens Iphone, Ipad och Mac kommer att kunna ladda varandra med hjälp av magneter.