Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Automatisera OS X med Javascript

Kommer du ofta på dig själv med att göra saker du helst skulle automatisera? Har du tittat på Applescript men inte orkat lära dig språket? Använd Javascript istället.

Inledning

Framför dig har du en hel hög filer som du vill byta namn på och kanske strukturera om. Hur gör du? Den genomsnittliga datoranvändaren gör det förmodligen till ett manuellt söndagsprojekt. Den med något mindre fritid försöker troligtvis hitta något verktyg som löser det. Sedan finns det de som genast i huvudet bryter ner problemet i flera operationer och inser att det går att lösa genom programmering, och dessutom lära sig något på vägen.

De flesta datoranvändare går att kategorisera i tre grupper. De som flyttar filer med dra-och-slapp och klickar i menyer, för att det mappar direkt mot vår mentala modell av problemet. Nästa steg är de som använder alla kortkommandon de hittar för att effektivisera sin vardag eller sitt arbete. Och så den sista gruppen, som ser datorn som en mängd filer med olika tjänster och gränssnitt ovanpå som går att skripta och automatisera.

För den som vill göra som den sista gruppen finns ett antal olika verktyg. För Windows finns Batch och det mer moderna Powershell. Linux har sitt Bash och OS X Applescript. Men sedan OS X Yosemite finns även Javascript direkt integrerat i OS X. Så varför inte lära dig både automatisering och ett av de hetaste programmeringsspråken samtidigt?

Världens mest missförstådda programmeringsspråk

Javascript har av många kallats för "världens mest missförstådda programmeringsspråk". Det beror förmodligen på att Javascript i grunden är helt olikt alla andra större språk, i kombination med att utvecklare från många olika bakgrunder försöker använda språket på lika många sätt. Lägg sedan till de mindre lyckade designvalen och rena buggarna i Javascript som kom med av farten när språket togs fram på 10 dagar, och därefter blivit kvar på grund av webbläsarkompatibilitet.

Anledningen till brådskan var att Netscape, där skaparen Brendan Eich jobbade, annars hade valt Java som inbyggt programmeringsspråk. Att Java var det hetaste språket under andra hälften av 90-talet är också anledningen till namnet Javascript, ren marknadsföring. För språken i sig har ingen relation utan är i grunden helt olika.

Vad är det då som gör Javascript så speciellt om man jämför med andra språk? Det är egentligen inget man behöver känna till för enklare automatiseringsskript, och ett ämne stort nog för en dedikerad text. Men om du känner till klasser och arv från andra språk, glöm dem. I Javascript behöver du inga klasser för att skapa så kallade objekt. Varje objekt har sedan en så kallad "prototyp" som är ett annat objekt, och med denna kedja kan du åstadkomma återanvändning av kod på samma sätt som arv och andra hierarkier.

Med bakgrunden på plats, låt oss hugga tag i det mer praktiska.

Skriven av Andreas Bergström

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.