Floome blåser dig på promillen

99mac testar Floome, en smidig liten alkomätare som kopplas till en Iphone och snabbt mäter promillehalten efter alkoholintag.

Alkohol och bilkörning hör inte ihop, men det finns också många andra situationer när det är bra att kunna hålla koll på sitt alkoholintag. Floome är en alkomätare som utlovar pålitliga resultat tack vare att den är utrustad med samma sensor som polisen använder i sina mätare.

Floome kopplas till en smart mobiltelefon, och styrs helt och hållet genom en tillhörande app. Men appen meddelar inte bara promillehalten i kroppen, utan det går även att kartlägga sitt alkoholintag genom att fylla i vad som druckits och när. På det sättet går det snabbt att få en överblick över sina alkoholvanor och reagera med lämpliga åtgärder.

Vad som är den lagliga promillegränsen för att få köra bil varierar från land till land, men Floome håller koll på detta och via appens inställningar vet den vilket land användaren befinner sig i. Är halten för hög föreslår appen ett nytt test efter en viss tid, beroende på promillehalten och användarens inskrivna längd och vikt. Det är smidigt och gör att det känns lite tryggare att ta ett glas vin eller två sent på kvällen. Den som ska ut och köra dagen efter kan snabbt få en uppfattning om vilken tid det är lämpligt att ta ett nytt test och sätta sig bakom ratten.

En rolig funktion är också att det via Floome går att skapa en lista med kontakter, och efter ett test snabbt kontakta en vän via appen. Kanske är det läge att be om skjuts hem, eller bara skicka position där bartömningen pågår. Möjligheterna är många. Floomes app kan också leta reda på en näraliggande restaurang för den som behöver få lite mat i magen, eller hjälpa till med att ringa en taxi.

Väldigt lättanvänd

Själva mätaren är liten och lätt att hantera. Den har rundade kanter och är ungefär stor som en snusdosa, så den går enkelt att ta med ut på en krogrunda eller festlig middagsbjudning. En fin grej är att Floome inte är batteridriven, så användaren behöver inte bekymra sig över uppladdning. Det är bara att plugga in mätaren i hörlursporten och starta appen.

Appen kräver ett konto, men det går snabbt att skapa. Du skriver in din vikt, längd, kön samt ålder, och utifrån det räknar Floome ut hur snabbt din kropp förbränner alkoholen. Med tiden lär sig appen också mer exakt din individuella alkoholförbränning, så ju oftare den mäter desto pålitligare blir prognosen.

För att få ett bra resultat är det viktigt att vänta i minst tjugo minuter efter det senaste drickat. Detta beror på att alkoholen som finns kvar i munnen kan påverka. Det finns dock ingen risk att resultatet blir för lågt, vilket är bra.

Själva testet utförs enkelt genom att blåsa i enhetens munstycke tills telefonens blixt blinkar till, och efter några sekunder visas resultatet på bildskärmen. De första gångerna jag provade registrerade inte testet, kanske för att jag blåste för hårt. Men efter några provtagningar gick det fint, och promillehalten visades. En lite irriterande (men förståelig) faktor är att mätaren måste autorengöras efter varje blåsning, så om testet misslyckas som i mitt fall tar det ungefär en minut innan det går att blåsa igen.

Appen varnar föredömligt för att möjligheten att framföra fordon kan vara nedsatt, även om den lagliga promillehalten inte är överträdd. Jag upplever att resultatet som Floome visar är pålitligt, och då appen tenderar att ta det säkra före det osäkra i form av varningar vågar jag lita på den när det gäller att ta beslutet att köra bil eller inte. Det självklara bör dock understrykas här, nämligen att sunt förnuft alltid bör gälla när det gäller alkohol, och att den som är det minsta osäker på sin förmåga inte bör köra bil, oavsett vad en mätare visar.

Sammanfattningsvis är Floome ett lätthanterligt och roligt tillbehör som inte bara mäter promillehalten utan också gör det enkelt att hålla koll på sina egna alkoholvanor. Appen innehåller också en del skojiga och faktiskt användbara funktioner, som att beställa taxi.

Fakta: Floome

Vad är det?
Alkomätare
Funktioner
Mätning av promillehalt i kroppen, kopplas till mobiltelefonen och styrs via en app.
I lådan
Floome mätare samt två munstycken.
Pris
899 kronor (Lifestylestore)
Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
15 svar

Flex 2 är en av Fitbits budgetmodeller och den första som är så vattentålig at det går att simma med den. 99mac beger sig till badhuset för att testa!

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Skjut dig fram genom rymden i den senaste delen av action-spelet Galaxy on Fire, som släpps idag till Iphone, Ipad och Ipod Touch.

Snart kommer det kanske gå att att hyra filmer i Itunes så kort som två veckor efter att filmerna haft premiär. Men är det tillräckligt för alla som vill se nyare film hemma?

Under julhelgen kan det lätt bli stressigt och det är mycket att göra, ett sätt att lugna ner hjärnan är att använda digitala att-göra-listor som stillar planeringsstressen.

Det vankas både tävling och specialpris runt kylaren Silent Loop när Inet och Be Quiet intar dagens lucka. Rulla igång rimfabriken och bege dig till jukalendern!