Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Q1 2016

Apple ger kvartalsrapport ikväll

Ikväll klockan 23:00 svensk tid presenterar Apple siffrorna från sitt första kvartal 2016 via konferenssamtal.

Ikväll är det dags för Apple att presentera siffrorna för sitt första kvartal räkenskapsåret 2016, vilket omfattar månaderna oktober, november och december 2015.

Som vanligt kommer konferenssamtalet att sändas direkt via Apples webbplats för investerare. Apples vd Tim Cook och finanschefen Luca Maestri väntas leda samtalet och svara på frågor från investerare.

Under Apples senaste #kvartalsrapport i oktober 2015 rapporterade företaget en omsättning på motsvarande 438 miljarder kronor och en nettovinst på 94,4 miljarder kronor. Då angavs följande siffror som riktlinjer för Q1 2015:

  • Intäkter på mellan 75,5 och 77,5 miljarder dollar.

  • Bruttomarginal på mellan 39 och 40 procent.

  • Rörelsekostnader på mellan 6,3 och 6,4 miljarder dollar.

  • Övriga inkomster/utgifter på 400 miljoner dollar.

  • Skattesats på 26,2 procent.

Press på nya rekord

Då perioden innefattar den lukrativa julhandeln är förväntan stor på Apple att leverera nya försäljningsrekord. Förra räkenskapsårets julkvartal var det starkaste i Apples historia, mycket tack vare att Iphone 6 och Iphone 6 Plus såldes i rekordstora antal. Totalt sålde Apple 74,5 miljoner telefoner (inklusive äldre modeller) under Q1 2015, och analytiker varnar för att nuvarande Iphone 6S och 6S Plus inte kommer att kunna driva liknande siffror. Det skulle isåfall vara det första kvartalet någonsin som försäljningen av Iphone minskar.

Apple har kritiserats just för att Iphone står för en sådan stor del av företagets vinster. Förra kvartalsrapporten stod den populära mobilen för 63 procent av Apples intäkter. Det ska dock nämnas att även bortsett från Iphone skulle Apple vara ett välmående företag med intäkter på motsvarande runt 637 miljarder kronor under hela 2015.

För investerare är dock fortsatt tillväxt och nya rekord viktiga, och Apples aktie har tappat omkring 17 procent i värde sedan november. Detta bedöms också hänga ihop med den amerikanska teknikbranschen i stort, där ett osäkert konjunkturläge oroar börsen. Nasdaq-börsen i New York har sedan slutet av 2015 fallit över 9 procent, rapporterar Svenska Dagbladet.

Ett nytt rekord har dock Apple redan satt under den senaste julhandeln, nämligen i App Store. Som 99mac rapporterat handlade kunder appar för motsvarande 9,4 miljarder kronor under de två veckorna fram till 3 januari 2016. Om framgångarna där är något att gå efter lär Apple sitta säkert även efter detta kvartal.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.