99mac testar Plantronics Backbeat Sense

Plantronics prickar rätt med sina trådlösa lurar Backbeat Sense. 99mac har testat dem både här och var.

Trådlösa lurar blir allt mer populära, och det är inte särskilt konstigt. Det är skönt att slippa allt sladdtrassel. Plantronics lanserade Backbeat Sense i september förra året och visade också upp dem på elektronikmässan CES i Las Vegas nu i början av året. 99mac har fått in ett par hörlurar till testlabbet och tar reda på vad de går för.

Hörlurarna

Det finns två modeller av Backbeat Sense, ett par som är vita med gulbrunt läder och ett par svarta med mörkare brunt läder. Det är de vita lurarna som har landat i testlabbet tillsammans med ett mjuk väska, en hörlurssladd och en kabel för laddning.

På den vänstra kåpan finns kontroller för att spela upp eller pausa musik och byta låtar fram och tillbaka. Genom att vrida på den yttre ringen justeras volymen. En knapp på undersidan aktiverar en mikrofon och gör så att du hör omgivningen bättre utan att du behöver ta av dig lurarna.

På den högra kåpan finns en svarsknapp om det ringer, på undersidan finns laddningskontakten och en port för att ansluta en hörlurssladd. Det är smart om batterierna skulle ta slut och du ändå vill lyssna vidare. Det finns också ett reglage för att sätta på och stänga av lurarna och för att sätta hörlurarna i parkopplingsläge. På utsidan finns också en LED som lyser bland annat när du sätter på eller stänger av lurarna.

Använder du hörlurarna tillsammans med sladden behöver du inte ha dem på, de fungerar ändå. På sladden nära högerkåpan sitter en mikrofon och en svarsknapp och volymknappar. Genom att trycka två gånger på svarsknappen hoppar du framåt i låtlistan, genom att trycka tre gånger backar du.

Backbeat Sense heter som de gör för att de innehåller sensorer i ena öronkåpan som märker om du har dem på dig eller ej. Om du har lurarna på dig och sätter på en spellista med musik behöver du inte pausa musiken innan du kan ta av dig lurarna, utan det sköter de automatiskt. Sätter du sedan på dig lurarna igen börjar musiken automatiskt att spela igen.

Plantronics-lurarna överraskade mig med hur bekväma de är att ha på sig. Jag har glasögon och många hörlurar som ligger på eller runt örat trycker skalmarna mot huvudet vilket gör ont efter ett tag, men inte de här. Backbeat Sense väger heller inte särskilt mycket, de känns knappt när de hänger runt nacken och utgör inget stort vikttillskott i väskan.

Uppdateringar och inställningar

Genom att ansluta Backbeat Sense via USB till datorn går det att uppdatera lurarnas firmware och göra inställningar av olika slag. Vårt testexemplar kom med version 13 och var inställda på att ge röstkommandon på brittisk engelska. Med hjälp av programmet Myheadset Updater för OS X kunde vi uppdatera till version 17 och byta till svenska.

Tillhörande app

Det finns en Plantronics-app att ladda ned för den som vill. Då finns en funktion för att spela upp ljud i hörlurarna för att försöka lokalisera dem om man tappat bort dem hemma. Det går att lära sig mer om hörlurarnas alla funktioner.

Det är knappast någon viktig app, men den finns. Vill du veta hur mycket batteri lurarna har kvar visas det uppe i menyraden när du ansluter lurarna, det syns också i Notiscenter i IOS och en röst meddelar batterinivån när du startar lurarna.

Namn
Plantronics Hub™
Plattform
IOS
Utvecklare
Plantronics, Inc.
Version
3.7.2
Pris
Krav
Kräver IOS 8.4 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Svenska, förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, danska, engelska, franska, indonesiska, italienska, japanska, koreanska, norska bokmål, portugisiska, ryska, spanska, thailändska, tyska

Ljudet

Efter att ha konstaterat att lurarna är bekväma och enkla att använda har vi kommit fram till det viktigaste. Duger de att lyssna på musik, poddradio och annat med?

Backbeat Sense har ingen aktiv brusreducering och täcker inte hela öronen. Det här betyder att en del av ljudet från omgivningen läcker in till dig. Personligen gillar jag det här, tycker om att inte bli helt frånkopplad – utom möjligen på flygplan, där är aktiv brusreducering en gåva från ovan.

Ljudet som jag lyssnar på tycks däremot inte läcka ut till andra utan håller sig till mina öron. Jag trivs riktigt bra med ljudbilden och tycker jag får precis lagom av allt. Provar lite all möjlig musik som jag tycker om och inget låter illa eller annorlunda än vad jag är van vid.

När jag spelar upp från datorn blir det ibland små pauser i uppspelningen, jag vet inte om jag ska skylla på Plantronics eller OS X El Capitan dock. Från telefonen fungerar det dock felfritt. Kan till och med lämna telefonen på skrivbordet och hämta kaffe flera meter och väggar bort utan något avbrott i uppspelningen.

Det går att parkoppla hörlurarna till två enheter och det ansluter automatiskt till ena eller båda om de är inom räckhåll. Det går helt sömlöst att byta mellan enheterna. Kan lyssna på något med datorn och trycka på play i telefonen så byter lurarna själv. Riktigt smidigt!

Summering och omdöme

Plantronics Backbeat Sense låter bra, sitter bekvämt och är enkla att hantera. Batteritiden är dessutom upp till 18 timmar, vilket räcker långt för mig som mest lyssnar till och från jobbet och så lite grann på jobbet. Backbeat Sense kostar omkring 1 500 kronor vilket de helt klart är värda – allt sammantaget.

Fördelar
+ Sköna, bekväma
+ Lång batteritid
+ Fungerar smidigt att byta mellan två enheter

Nackdelar
- Lyckas inte byta den talade rösten till svenska

Fakta: Plantronics Backbeat Sense

Vad är det?
Trådlösa hörlurar
Funktioner
Volymkontroll och mikrofon, upp till 18 timmar på en laddning. Bluetooth 4.0. Upp till 100 meter räckvidd från telefon eller srufplatta med klass 1 Bluetooth.
I lådan
Plantronics-lurar, mjukt fodral, sladd för laddning, sladd för anslutning i hörlursuttaget
Vikt
140 gram
Pris
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
2 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.